Ladislav Pšenčík: Energie zdraží, vyplatí se uzavřít smlouvu za současných cen
Ilustrační foto: pixabay.com

Ladislav Pšenčík: Energie zdraží, vyplatí se uzavřít smlouvu za současných cen

17. 3. 2019

Na českém trhu působí několik stovek prodejců elektrické energie a zemního plynu. Ke středně velkým společnostem patří LAMA energy. Co nabízí svým zákazníkům? Zeptali jsme se obchodního ředitele Ladislava Pšenčíka.

Můžete nejdříve krátce představit vaši společnost?
Naše společnost LAMA energy působí na trhu od roku 2007, kdy došlo k liberalizaci trhu se zemním plynem, v roce 2011 jsme pak zahájili i obchod s elektřinou. LAMA energy  je součástí ekonomicky silné skupiny LAMA ENERGY GROUP.  Vedle naší společnosti patří do této skupiny také teplárny v Otrokovicích,  Kyjově, Českém Krumlově, dále sem patří společnost LAMA GAS & OIL těžící ropu a zemní plyn na jižní Moravě v oblasti kolem Břeclavi. V neposlední řadě součástí skupiny je i poskytovatel satelitní a internetové televize DIGI CZ. Dodáváme energie nejen domácnostem, ale i velkým průmyslovým podnikům, teplárenským celkům a významným státním institucím. Dlouholetá spolupráce s takovými  zákazníky je pak vizitkou serióznosti, výhodnosti a spolehlivosti, kterou naše společnost poskytuje.

Proč by si lidé měli kupovat energie právě od vás?
V České republice je poměrně vysoké konkurenční prostředí, prodejců energií je velké množství. My nabízíme spolehlivé dodávky energií za atraktivní ceny, což si mohou lidé ověřit i na nezávislých srovnávačích. Soustředíme se na kvalitu služeb, tedy aby zákazník měl s přechodem od konkurence minimum starostí a papírování a měl veškerý servis po dobu trvání smlouvy.

Když se tedy zákazník rozhodne změnit dodavatele a vybere si LAMA energy, jak má postupovat?
Ideální je podívat se na naše webové stránky www.lamaenergy.cz, kde jsou veškeré informace a také veškeré formuláře ke stažení, které je potřeba vyplnit. Kdo nemá možnost si formuláře stáhnout, anebo kdo potřebuje vysvětlit některé informace, může zavolat na naši informační linku 840 111 310, kde mu kolegyně vše podrobně sdělí. Po dohodě je pak možné poslat příslušné dokumenty do mailové schránky anebo klasicky poštou.

Jak ale zruším smlouvu u stávajícího dodavatele energií?
Určitě je důležité si nejprve zjistit, kdy končí platnost stávající smlouvy. Přejít k jinému dodavateli elektrické energie či plynu je vhodné většinou až po uplynutí stávajícího kontraktu tak, aby dosavadní dodavatel neuplatnil sankce za předčasné ukončení smlouvy. Pokud tedy zákazník ví, že mu bude končit smlouva a bude chtít uzavřít smlouvu s LAMA energy, může zavolat na uvedenou informační linku, kde se s naším konzultantem dohodne na zpracování návrhů nových smluv, přičemž součástí dokumentů je i plná moc, na základě které veškeré náležitosti s ukončením smlouvy s dosavadním dodavatelem za zákazníka sami zajistíme.  

Na jaké období smlouvy uzavíráte?
Doba platnosti smlouvy je stanovena podle přání zákazníka. Může jít o dobu neurčitou s výpovědní lhůtou, může jít o dobu určitou na jeden dva i více let. Nejčastěji jsou smlouvy uzavírány na období dvou až tří let.

Jak se budou podle vás ceny energií v následujících letech vyvíjet?
Ceny na evropském trhu bude ovlivňovat zejména energetická politika Německa. Je známo, že Německo chystá ukončení výroby v jaderných elektrárnách a ve velkém bude uzavírat i uhelné elektrárny. Tyto výpadky a stabilitu jejich energetické soustavy však plně nenahradí tzv zelená energie, tedy energie vyráběná solárními, větrnými či vodními elektrárnami. Jedna z možných, ekologicky přijatelných variant doplnění zdrojů a stabilizace soustavy je využití paroplynových elektráren. Tím však významně vzroste spotřeba zemního plynu a bude tlak na růst jeho ceny. Odstavování konvenčních zdrojů povede po roce 2021 s největší pravděpodobností k růstu cen.

Proto je asi dobré pojistit se nyní a uzavřít smlouvu třeba na tři roky…
Ano, když dnes uzavřete smlouvu za stávajících cen, ty vám platí po celou dobu trvání smlouvy, tedy i poté, co ceny energií na trzích porostou.

Je lepší topit plynem nebo elektřinou?
Na to se nedá jednoznačně odpovědět, záleží na typu domu, na jeho velikosti, zateplení, energetické náročnosti. Běžný rodinný dům postavený před čtyřiceti, padesáti lety je asi výhodnější vytápět plynem, dnešní moderní novostavby s podlahovými topnými systémy a rekuperací je možné vytápět elektřinou, protože tam ta spotřeba není moc velká.

energie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%