Diabetici si pro příspěvky nechodí
Ilustrační foto: pixabay.com

Diabetici si pro příspěvky nechodí

17. 3. 2019

Zdravotním pojišťovnám většinou peníze jen dáváme. Ale za určitých okolností můžeme od nich naopak nějaké získat. Jedná se o příspěvky z fondu prevence.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) letos navýšila objem tohoto fondu na 735 milionů korun, což je o 161 milionů více než loni a zároveň o celé dvě třetiny více peněz, než kolik jich loni klienti vyčerpali. V roce 2018 je čerpalo 516 tisíc lidí, což není ani desetina celkového počtu klientů. V průměru si každý nich přišel na 848 korun. K nejaktivnějším na tomto poli v přepočtu na 100 tisíc klientů patří lidé z kraje Vysočina, Zlínského a Jihočeského. Naopak laxní jsou Středočeši.

„Chceme výrazně podpořit zodpovědný životní styl a prevenci u svých klientů. Prevence je nedílná součást zdraví a měli by to tak vnímat i lidé,“ uvedla náměstkyně pro služby klientům VZP Petra Pevná. Pojišťovna proto letos zavedla nové příspěvky a navýšila některé stávající.

Mezi nové patří až 500 korun na plavání pro kojence, až dva tisíce korun na nákup speciální výživy a rehabilitace pro nedonošené děti, až 300 korun na mamograf či ultrazvuk prsu pro ženy 30 až 45 let, až 500 korun na očkování proti pneumokokovi lidem mezi 50 až 65 lety (ti starší již mají vakcínu plně hrazenou ze zákona), až 500 korun na očkování proti rotavirům pro děti do 1 roku a celkem až 10 tisíc korun na rehabilitační aktivity pro dárce orgánů. Tyto poslední příspěvky bude VZP nabízet adresně přímo dárcům.

Na dvojnásobek letos vzrostl příspěvek pro těhotné (na 2000 korun) a příspěvek pro dárce krve, plasmy a kostní dřeně, kteří mohou dostat 2000 korun na aktivity lázeňského typu jako je třeba plavání, masáže, sauna, solné jeskyně či kryokomora.

K nejžádanějším patří příspěvky z programu prevence kardiovaskulárních onemocnění, především 500 korun na pravidelnou pohybovou aktivitu pro dospělé. Při odvykání kouření mohu dospělí získat až 2500 korun na nákup vhodných přípravků. Loni se do programu zapojilo přes 306 tisíc osob, kteří celkem získali zpět více než 150 milionů korun. 

Oblíbený je i očkovací program, letos vzrostl na 1000 korun příspěvek na žádané očkování před cestou do zahraničí. Výše příspěvků se pohybuje od 150 korun na vakcínu proti chřipce až po 2500 korun na vakcínu proti meningokovi B pro děti, patří k nim i např. očkování proti klíšťové encefalitidě a pásovému oparu. Během letošního roku zřejmě VZP do programu zařadí i vakcínu proti spalničkám. „Klient si může sáhnout na všechny typy příspěvků – děti tedy až na 6500 Kč, dospělí na zhruba 4000 korun,“ upřesnila Pevná.

Nejžádanější je příspěvek proti klíšťové encefalitidě, loni si ho vyzvedlo přes 114 tisíc klientů, nejvíce jej čerpaly děti a dospělí v kategorii 60 – 69 let. „Jde o velmi vhodné očkování, lidé nikdy nemají jistotu, v jaké kondici tuto nemoc zvládnou. V průměru vychází léčba 1 nemocného na 17 tisíc za rok,“ upřesnila náměstkyně.

Naopak pro peníze – až 1000 korun – si nechodí diabetici. V rámci prevence zhoršení cukrovky si mohou nechat proplatit výdaje za pomůcky jako jsou testovací proužky, diagnostické proužky, příslušenství k inzulinové pumpě, jehly k inzulinovým perům, desinfekci a další. Loni toho využilo jen 4300 klientů, přestože lidí s diabetem v zemi žije kolem osmi set tisíc.

K dalším příspěvkům patří 500 korun na vyšetření kožních znamének dermatoskopem, až 6000 korun pro děti a studenty trpící celiakií anebo léčebně ozdravné pobyty pro nemocné děti (Mořský koník).

Klienti mohou doklady podávat na pobočkách VZP, případně i poštou, do konce listopadu.

 

Marcela Alföldi Šperkerová

 

 

 

 

cukrovka zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%