Dýchání z plic do plic se už bát nemusíme
Ilustrační foto: ingimage.com

Dýchání z plic do plic se už bát nemusíme

2. 4. 2019

S obdivem sledujeme příběhy o tom, jak někdo zachránil jinému život včasnou a správnou první pomocí. S nejistotou si ale většinou sami odpovídáme na otázku, jestli bychom to zvládli také.

Navíc postupy laické první pomoci se v čase mění, takže není od věci si občas připomenout, co v konkrétním případě dělat. Čím více je člověk teoreticky připraven, tím je větší pravděpodobnost, že situaci zvládne. A vždy je třeba mít na paměti, že při rychlé a správné první pomoci dáváme šanci postiženému přežít.

Tak třeba už dávno neplatí, že pokud jako laici poskytujeme první pomoc při bezvědomí, dáváme umělé dýchání z plic do plic. „Od roku 2005 doporučuje Evropská rada pro resuscitaci provádět první pomoc při bezvědomí dospělého masáží srdce, která se nestřídá s umělým dýcháním,“ vysvětluje záchranář Pavel: „Z hlediska předlékařské první pomoci je právě masáž nejdůležitější a musí být zahájena co nejdříve. Tímto zjednodušením se také zvyšuje šance, že se vůbec zachránce do první pomoci pustí. Dávat umělé dýchání znečištěnému, třeba pozvracenému člověku, to mnoho lidí nezvládlo.“

Jak správně na záchranu dospělého člověka v bezvědomí?

  1. Vědomí či bezvědomí. Mluvte na postiženého, abyste zjistili, jestli reaguje. Pokud nereaguje, jemně s ním zatřeste nebo ho štípněte a znovu na něho promluvte. Pokud pacient leží na břiše, otočte ho na záda (klekněte si vedle něj, pod bližším stehnem ho uchopte za vzdálenější stehno a druhou rukou za bližší rameno a pomalu a šetrně otočte směrem od sebe). Lehkým záklonem hlavy tlakem na čelo uvolníme dýchací cesty.
  2. Dýchání. Přiložte dlaň, tvář nebo ucho před ústa a nos postiženého. Pokud necítíte proud vydechovaného vzduchu a nevidíte pohyb hrudníku, pacient nedýchá. Ani občasné zalapání po dechu neznamená, že pacient dýchá.
  3. Přivolání záchranky. Zavolejte na číslo záchranné služby 155 nebo ještě lépe, hned na začátku tím někoho pověřte.
  4. Masáž srdce. Poklekněte vedle postiženého. Umístěte zápěstní část dlaně jedné ruky na střed jeho hrudníku. Druhou ruku přiložte shora a propleťte prsty obou rukou. Obě ruce propněte v loktech. Začněte rytmicky stlačovat hrudník do hloubky 5 – 6 cm frekvencí 100 až 120x/min. Po každém stlačení hrudník úplně uvolněte.

Resuscitaci je nutno provádět do okamžiku, kdy:

  • postiženého převezmou záchranáři
  • budete vystřídání dalším dobrovolníkem
  • postižený se začne probouzet nebo bránit
  • budete zcela vyčerpaní.

„Neustálá osvěta v oblasti laické první pomoci je nesmírně důležitá,“ říká Jan Mates, vedoucí marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny, a dodává:“ Nedávno jsme na našem Facebooku realizovali celý seriál o první pomoci a potěšilo nás, že o něj byl velký zájem. Zakončili jsme ho soutěžním kvízem a výherci získali kurz první pomoci zdarma. Reálný nácvik je přece jenom nejlepším způsobem, jak se první pomoc učit.“

Jak byste si poradili s první pomocí vy?

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%