Dobrý a jednoduchý mazanec
Ilustrační foto: pinterest.com

Dobrý a jednoduchý mazanec

7. 4. 2019

Nedávno jedna z íčkařek psala, že by potřebovala recept na tradiční velikonoční  mazanec.

Tak jsem prozkoumala svoje zápisky a kuchařské knihy a našla. Je to ten nejjednodušší recept, co znám.

Suroviny 

  • 1/2 kg polohrubé mouky, 12 dkg másla, 10 dkg cukru, 3 žloutky, 3,5 dkg droždí, 3/16 l mléka, sůl, 3 dkg mandlí, 4 dkg rozinek, vanilka, citrónová kůra, trochu rumu, mandle na posypání 

Postup

Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek. V míse utřeme máslo, cukr, žloutky, přidáme vanilku, citrónovou kůru, sůl, rum, vykynutý kvásek a zbylé vlažné mléko. Po částech přimícháme mouku, oloupané opražené mandle a rozinky. Těsto vypracujeme nejdříve vařečkou, pak na vále dobře hněteme. Dáme je kynout a z vykynutého uděláme jeden nebo dva malé mazance. Po vykynutí je potřeme vejcem, křížem nařízneme a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme při středně silném ohni, později plamen ještě zmírníme.

Přeji všem dobrou chuť a ať se mazanec povede. 

Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Tak jsem dnes upekla mazance podle receptu A. Tollarové, chtěla jsem něco vyzkoušeného a jistého. Mazance se mu povedly a jsou opravdu moc dobré. Už nikdy nekoupím mazanec v obchodě. Recept si jdu hned přepsat do sešitu. Jeden bochánek jsem dala neteři a sklidila jsem pochvalu.
Jitka Caklová
Ráno je vždy moudřejší večera. Od začátku až do samého konce mi jde jen o samotný recept. Mě, jak čtu, bohužel, pár lidí nepochopilo a to v tom že v receptu je jedna velká a to podstatná chyba a jeden malý nedostatek. Kdyby autorka, která nesprávně recept opsala, hned na začátku sestoupila ze svého olympu neomylnosti a požádala redakci o nápravu, ani bych nepípla. Jak se znám, kdybych já se veřejně přiznala, že neznám základy matematiky a pak mě nějaký nýmand v tom utvrdil, tak bych se asi také naštvala, asi spíš styděla, ale určitě bych to nebrala jako urážku, podpásovku, invektivu a nevím co ještě. Že moje názory někdo bere jako popichování, či provokaci, tak já to mám řešit tím, že se půjdu boxovat do Ringu?, tak to ani náhodou. Celý život, ne jen posledních šest let se snažím a dnes už konečně vím, že když se chce, tak jde všechno, ale někdy je to i naopak. Vždy se musí nalézt viník, kterého dáme na pranýř. Přeji všem krásný sluníčkový den. J.C.
Zdenka Jírová
Pane bože, to je horší než pavlač. Já jsem ten obrovský útok p. Caklové zaznamenala až dnes večer, kdy to celé čtu. On se ještě nikdy nikomu nestal žádný omyl? Skuteční přátelé jemně upozorní a druhý se omluví. Proč do toho plést chmurné dětství, rýpanec maturantům a to proto, aby se zdůraznila vlastní osoba. Už v Bibli se praví:" Kdos bez viny, hoď kamenem." A všechen ten mazec je pro mazanec.
Věra Lišková
Myslím, že recept je výborný, jen z něho vypadlo při přepisování za první jedničkou lomítko a dvojka. Jak píše již 7.4. Květa Ŕ. Zavládly však, jak v naší politice emoce, místo drobné opravy.
Jitka Caklová
Normálně mě "články" paní Puchalské nechávají v klidu a bez potřeby na cokoliv v diskuzi reagovat. Ale pekařskou čest budu hájit, i kdybyste mě rozcupovali na fangle. Pokud chcete vědět, jak má vypadat recept a návod na kynuté těsto, tak se podívejte zde: https://www.i60.cz/clanek/detail/20424/otevrene-buchty
Jitka Caklová
No jen od Caklový, včetně tohoto, je jich 22. Dost dobrá pomoc, aby článek díky množství příspěvků dostal ocenění :-)
Hana Čadová
Jeden mazanec a tolik komentářů!
Dana Puchalská
No vidíš Věrko, to mně nedošlo kolik lidí reagovalo. Aspoň něco. :-) :-)
Věra Ježková
Danko, blahopřeji ti k počtu reakcí. :-)
Jitka Caklová
Když vám nevadí, že to odporuje i fyzickým zákonům, tak takové a podobné nesmysly pište klidně dál. Ale jsem ráda, že jste alespoň přerušila můj monolog :-)
Dana Puchalská
Ach jo, doufám že je to konečné a definitivní ukončení plytkého monologu. Howgh.
Jitka Caklová
Přišla jsem ze zahrady a vidím, že mlčet nemohu. Coby odborník v oboru "Pekař jemného pečiva" tvrdím, že tento recept je paskvil. Rektální alpinismus, bez známek odbornosti, který se jako červená nit vine celou diskuzí, mě nechává v klidu. Míru zdar!
Dana Puchalská
Jarmilo, nic se neděje. Život je někdy praštěnej. Jsi prostě šikovná, ikdyž jsi měla pochyby. Tak někdy příště pouze @. :-) :-) :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Ahojky Dano kdybych věděla, že svým dotazem způsobím takovou katastrofu, zeptala bych se osobním e-mailem. A podle tvého receptu jsem mazanec dnes na zkoušku zadělala a fakt kyne těsto. Tak ještě ho nespálit....
Dana Puchalská
Vážení. Připadám si tu jako ve zlém snu. :-( :-( :-( Doufám, že se probudím a tahle žabomyší válka o mazanci bude ta tam. Veškerá diskuze je marná, je to jen jeden prapodivný monolog. :-( :-( :-(
ivana kosťunová
Spíš mazec :)) Paní Caklová, v daňovém přiznání se s šestnáctinami neoperuje. :)) Ale to je jedno, vaše představy o práci druhých jsou mi ukradené. Co mi ale vadí, je , že neustále vyhledáváte spory, abyste mohla ventilovat své negativní pocity. Co já považuji za podstatné se může lišit od toho, co považujete za podstatné vy, ale nemůže to být důvodem k tomu, abyste používala Danin článek k výpadům proti mě. Chápu, měla jste krušné dětství, ale já jsem to nezpůsobila, tak mne prosím ze svého hledáčku vynechte. Se svými problémy se musíte srovnat sama.
Jana Kollinová
Chudák mazanec!
Jitka Caklová
Paní Puchalská, vyprošuji si, abyste požadovala po mém muži, aby mi vyřizoval takovéto vzkazy: FD " Vyřiďte prosím Vaši ženě ať tohle neventiluje v diskuzi pod receptem. Přijde mi to víc než malicherné stejně jako její stýskání o tom, že nemá maturitu. To tam podle mně skutečně nepatří. Děkuju a přeju pěkný den.". Není váš mluvčí a takovéto manýry nám do rodiny netahejte. Jsem dospělá svéprávná žena a maturitu jsem zmínila jen proto, že člověk s maturitou neumí vypočítat 3/16 z celku a jako člověk, který zpracovává daňová přiznání, si dovolí napsat, že to není podstatné. Diskuze viz. níže. HOWGH
Jitka Caklová
Doplnění: (7,5 dcl mléka = 3/4 l = 75 dkg)
Jitka Caklová
Ano vážení přátelé, vášnivá debata. Jak jsem napsala 8.4.2019 09:56. Ale běda tomu, kdo si dovolí upozornit na chybu, no bóže, raději z něho uděláme pitomce, než abychom chybu napravili. Hlavně, že je kvantita. Tak se tomu zasmějme, vždyť jde o ..... a upečme si "jeden nebo dva mazance z 1 kg mouky a necelých 2 dcl mléka". Já peču, z 1,7 kg mouky 7,5 dcl mléka, 5 mazanců (pro celou rodinu) a vždy vážím (7,5 dcl mléka = 3/4 l) viz. galerie Pečení. Tak, hezký den přátelé a ať se vám dílo podaří!!!
Soňa Prachfeldová
Děvčata taková vášnivá diskuse kvůli bochánku? Dělám kynuté od oka a povede se mi líp ,než přesnými odměrka mi.
Zdenka Jírová
Opsala jsem, zkusím příští týden.
Elena Valeriánová
Souhlasím s komentářem ZH 8.4.2019 v 18:23 h. Připadá mi, že opisování kuchařek a jiných zdrojů není to pravé ořechové.
Alena Tollarová
Já jen, že jsem nenapsala, že je peču jen 20 minut. Ale jinak už z téhle "zábavy" opravdu couvám.
Zorka Horká
Aleno, šlo.Já je peču půl hodiny, takže minuta sem minuta tam. Někdo je nechává ve vypnuté troubě dojít a vůbec, zkušenost je nepřenosná, že?
Jitka Caklová
Mám horkovzdušnou troubu profi a normální v kombinovaném sporáku, doba pečení stejného druhu a hmotnosti je rozdílná.
Jitka Caklová
Já mám kuchařku, soubor receptů od Marie Janků - Sandtnerové. Má 610 stránek receptů všeho druhu, přesto do placu dávám pouze vyzkoušené recepty s fotodokumentací. Nerada někomu "věším bulíky na nos". Příště budou "Obrácené řezy". Jinak "Zábavě zdar!"
Alena Tollarová
"Péct 20 min na 180 st. a 25 min. na 120 st, to je dohromady minut 45, jestli se nepletu." Takhle by to šlo?
Zorka Horká
I.Kolářová: ono nevadí, že paní píše, ale že píše milkoviny, to myslícímu člověku snad vadit musí. Aleno, s vámi souhlasím, i ten váš recept se milíbí a věřím, že za dvacet minut je máte upečenoé :-)
Alena Tollarová
Tohle už dávno není mazanec, ale mazec!
Ilona Kolářová
Dano, piš dál, nenech se otrávit. Já mám někde zahrabanou starou kuchařku po prababičce, možná něco zveřejním a to pak bude halóó.
Zorka Horká
No vidíš a o to kráčí.Ty se divíš kritice,když jsem nezkusila.No a já se divím pochvale,když jsi to ty nezkusila.Já nejen šetřím energií,ale i surovinami.Máš pravdu,že i dušák může zachutnat.O uzené polévce píšu ne proto,abys ji zkoušela,ale proto,že recept na ní je to hloupost.Zkrátka si myslím,že opravdu ty recepty nikdo nečte a chválí ze zvyku,prostě to tady tak chodí.Já jen nemám ráda,když někdo dělá z lidí pitomce.Konkrétně ty jsi vybrala v jednom z článků jako vhodný recept autorky-Křehké hovězí.Pro dvě osoby z 12 deka masa?To když se smrskne,nenajíš se ani sama.A já jen proto,že to nepřecházím jsem netolerantní.OK,řešíš světové problémy a já jen obyčejnou lidskou blbost.Tak ať se ti daří řešit.Já to mám na dlouho.Lidská blbost je jako vesmír, nekonečná (to není moje myšlenka,to je Albet E. :-)) )
ivana kosťunová
Zorko, nezkusila, a nevím, pro bych to měla zkoušet - uzenou polévku nedělám. :)) Mazance ano, pokaždé podle jiného receptu. A to taky obhajuju. Nechť si každý upeče, co mu chutná. Jsou na světě daleko závažnější problémy, kam hodlám investovat svoji energii, mazance to nejsou, ale pokud to pro tebe je životně důležité, nic proti, já jsem opravdu velmi tolerantní :))
Dagmar Bartušková
Dano,. ;-).
Dana Puchalská
Děkuju Ájo, jsi fajn. Jo já jí mám taky. Hezký den.
Dagmar Bartušková
Tedy já se bavím... :-). 3/16 jsem kdysi měla na jedné takové buclaté odměrce, ale nijak jsem tu míru nepoužívala. Proč bych si měla takovou blbost počítat?! Z mazance jsem vědu nedělala, mléko nalila "baj oko" a buď těsto pěkně vykynulo nebo bylo slité. Jen se z toho nep.s..t. Hlavně, že i zpanchartělý výborně chutnal. Ukrojený kousek mazance jsme namazali máslem a někdy i medem. Byla to dobrota! Dano, nenech se odradit přemoudřelostí. Jsem šťastná, že mám maturitu. Zaplať pánbůh!
Dana Puchalská
Já se asi budu donekonečna omlouvat paní Caklové. Nebo už fakt nevím čím ukončit tuhle zbytečnou debatu. Ano měla jsem napsat rovnou ze to je 1,9 dcl mléka a ne 3/16 litru mléka. Snad mně kvůli tomu nepošlu všichni před soudní tribunál. Nemyslíte že by to už mohlo stačit?
Jitka Caklová
Oprava: .....množství na 1 kg mouky......
Jitka Caklová
Pokračování z chatu FD. Nepleťte si pojmy s dojmy. Nepatřilo by to sem, kdybyste sama vysvětlila kolik dcl je 3/16 z 1l, nebo rovnou do receptu napsala cca 1,9 dcl, přestože toto množství na 1l je holý nesmysl. A věřte, že si nestýskám, neboť jak vidno, nemám proč :-)
Jitka Caklová
Tak tomu já už se nedivím :-) , spíš se rozbrečím z toho, že paní Puchalská dala Radkově fotografii, na které jsem s cyklistou, jen 4*. Na důvod se raději neptám :-)
Zorka Horká
Ivano, já se zase divím, že obhajuješ, co obhajuješ. Myslím, že stačí minimální zkušenosti s pečením z kynutých těst a je jasno. Bochánek cca 35 deka je opravdu za půl hodiny upečený. Spíš mě zaráží bezduchá chvála. Ta je po odzkoušení ? Už jsi zkusila podle předkládaných receptů uvařit polívku z dvaceti deka uzenýho kolene pro pět lidí? To jsi kouzelnice. Sice chápu, že se tu frčí na pochvalách a kladných bodech, ale z každého člověka ovci neuděláš :-)
Jitka Caklová
Ivano chápu Tě a pokud mluvím za sebe, tak nejde o "určení", ale o vypočítání, kolik je 3/16 z celku, což je učivo II. stupně ZŠ. Je vidět, že na tom svět nestojí. Názor není kritika a pokud ho jako kritiku vnímáš, asi víš proč.
ivana kosťunová
Maturantka klidně přizná, že neumí určit, kolik jsou 3/16, a zároveň podotýká, že na tom svět nestojí :)) Ale divím se té kritice zde, když jste podle toho receptu ještě péci nezkusily ? Mě třeba připadá půlhodina pečení dost krátká, ale nekritizuji, nezkusila jsem.
Jitka Caklová
Ještě bych ráda připomněla, že kynuté těsto se má vyznačovat kyprostí. Kvasinky, (droždí) potřebují k množení, nebo-li kynutí vzduch a čím více jsou obaleny tukem, tím víc těsto ztrácí na kyprosti. Nikdy bychom neměli při přípravě kynutého těsta zapomenout na sůl. I ta je pro kvalitu, ale i chuť důležitá.
Jitka Caklová
Květo souhlasím s Tebou. K množství tuku a cukru se musí přizpůsobit i množství droždí, aby "utáhlo" kynutí. Samozřejmě hrubosti mouky se musí přizpůsobit množství mléka, případně vody.
Jitka Caklová
Nestydím se zato, že jsem vyrostla na hnoji, komunisti mi studovat nedovolili, ani udělat maturitu, ale když si tak čtu, ..............
Květa Řičánková
Jitko ,mám i tvůj úspornější recept a jen s 1/2 kg mouky. Množství mléka se nedá přesně určit,záleží na mouce kolik ho přijme.Kynuté těsto pro začínající pekařky bylo vždy obavou.Když je více tuku,cukru a žloutků je jemnější, s těstem úspornějším se lépe pracuje. Já mám teď oblíbené těsto s tvarohem na štolu,dělám i mazance,zvládne i začátečník.
Jitka Caklová
Ještě dodávám k 09:40: Už si tu připadám jak v české politice. Jsou nám předkládány nesmyslné recepty, maturantka neví jak vypočítat 3/16 z celku.............
Marie Doušová
Tento recept neznám ,ale dělám bochánky z tvarohu a jsou nadýchané a výborné. Nebudu zkoušet.
Jitka Caklová
Paní Puchalská, pokud nejste schopná připustit, že tento recept je hrubý "přešlap", tak "klobouk dolů". :-(
Dana Puchalská
Je zajímavé jakou diskuzi můj recept vyvolal. Tento recept jsem poprvé použila v roce 1980 a mazanec mi chutnal. Proto jsem jej dala do placu. Chápu že má každý svůj recept. Ale "zámková dlažba" to není,natož nějaká dusivka. Hezký den všem.
Jitka Caklová
Ivano také používám kalkulačku, ale musím vědět co od ní chci, aby mi vypočítala a pak jí dát potřebné zadání, jinak je k ničemu :-)
Jitka Caklová
5* prosím pokládejte z mé strany jako recesi, nerada dávám 4 a méně :-)
Jitka Caklová
Asi bude opravdu nejlepší strčit hlavu do písku. To co napsala Z.H. mě napadlo hned po přečtení receptu, ale víc mě upoutal poměr mléka a mouky. Kdybych držela hubu a byla "přející", tak ať si klidně Jarmila doma vyrobí zámkovou dlažbu. Když chci radit musím mít praktické zkušenosti, ale HLAVNĚ VLASTNÍ!!!
Zorka Horká
Paní Hano, ty recepty se až tak neliší. Kynuté nevážím, peču od oka. Mazanec, vánočku, buchty, stejný poměr surovin.Si myslím, že ani ty další recepty snad nikdo nečte. Přece ze 120 gramů hovězího masa neuděláte jídlo pro dvě osoby. O 200 gramech uzeného kolene na polívku pro pět osob ani nemluvím :-) :-) :-) to píše autorka v jiných receptech. Nebo je tu tolerance skutečně na té nejvyšší úrovni. Pak tedy gratuluji ! :-) :-) :-)
Hana Práglová
Paní Zorko. Pokud znáte jiný recept,určitě to všichni rádi přivítáme.
Zorka Horká
Stačilo přečíst, že na kilo mouky jen 12 deka másla a mám jasno = dušák :-))) (pečivo vhodné k udušení)
ivana kosťunová
Já děkuji, že jsem se konečně dozvěděla jak je to s těmi šestnáctinami. Objevuje se to ve více receptech, já jsem si s tím nikdy nevěděla rady, i když jsem brala na pomoc kalkulačku :)) ? Mazanců je více druhů, každému chutná jiný, mě třeba mazanec podle Polreicha moc nechutnal, letos to tedy zkusím podle Dany.
Dana Puchalská
Autorka se nezlobí. :-)
Alena Tollarová
Doufám, že se autorka nebude zlobit, když přidám recept, podle kterého peču já: 500 g mouky, špetka soli, 25 g droždí, 110 g másla, 110 g cukru, čtvrt litru mléka, 2 žloutky, rozinky, mandle podle chuti. Jsou z toho dva menší bochánky na plech. Potřít vejcem, naříznout do kříže, posypat mandlemi. Péct 20 min na 180 st. a 25 min. na 120 st. Nám chutná.
Květa Řičánková
Mám stejný recept jako Dana jen mouky 1/2 kg.
Dana Puchalská
Já tenhle mazanec peču a nikdy jsem neměla pocit, že by byl špatný. A nikdo mi to ani po ochutnání neřekl.
Jitka Caklová
Pro ty co nevědí jak na 3/16 l. 4/16 = 1/4. 1/4 = 250 ml. 250 : 4 = 62.5. 62.5 x 3 = 187,5, tedy cca 1,9 dcl. Do receptu jsem nenapsala 2,1 dcl mléka, ale část nahradím vodou, ve které rozvářím cukr.
Zuzana Pivcová
Mlsám pouze očima!
Jitka Caklová
Jako pekařka jemného pečiva samozřejmě vím kolik je 3/16. Je to 1,9 dcl. Nechci zpochybňovat autorčiny zápisky, ani znalosti z kuchařských knih, ale podle tohoto receptu upečeným mazancem nikoho nepotěšíte. Ušetřím vás všechny, kdo chcete upéci mazanec podle receptu autorky, velkého zklamání. Den dopředu ve vlažné vodě vyperu rozinky, osuším v papírové utěrce a zaliji rumem, spařím, oloupu a posekám mandle. Postup zadělávání a kynutí je stejný jako u otevřených buchet https://www.i60.cz/clanek/detail/20424/otevrene-buchty Suroviny: 1/2 kg polohrubé mouky, 3,5 dkg droždí, 8 dkg cukru krupice, 10 dkg másla, 2 žloutky, 1/2 dkg soli, z 1/2 citronu nastrouhaná kůra, 8 dkg rozinek, 10 dkg mandlí (část nechat na posyp). Z tohoto množství dělám dva mazance a peču 30 minut za stálé teploty 180°C. Foto vlastních výrobků dám do galerie pečení.
Elena Valeriánová
To jsem ráda, že nejsem sama p, kdo neví kolik je 3/16 .
Dana Puchalská
Ano jsou to necelé 2 deci mléka. Jana měla pravdu.
Jarmila Komberec Jakubcová
Já chci tak trochu překvapit rodinu, nikdy nic nepeču a jen jednou jsem zkoušela vánočku ale nakonec to byl takový patvar. Mazanec je kulatý, nic se neplete tak to zvládnu.
Jarmila Komberec Jakubcová
Dano dík za recept, to jsem byla já co prosila o něco jednoduchého co zvládnu i já laik v pečení.Je prima, že máme íčko a poradíme jedna druhé. Nevím jak dát 6 hv. ale dala bych i 10.
Jana Šenbergerová
Pro mě je to 1/5, tedy přibližně 2 dcl. Také nejsem v matematice kovaná, tak mě prosim opravte, jestli jsem mimo.
Věra Ježková
Danko, souhlasím s Ivankou. Nešlo by ty 3/16 převést na nějaké srozumitelné množství? V počtech jsem slabá.
ivana kosťunová
Dobrý recept, ale co jsou to 3/16 l mléka ? Na odměrce nic takového nemám :))
Naděžda Špásová
Vypadá to dobře, kdysi jsem je taky pekla. Málokdy se mi povedly, nemyslím chuťově, tak jsem od toho upustila. Ostatním přeji dobrou chuť. :-)