Jak si zažádat o lázně
Karlovy Vary. FOTO: pixabay.com

Jak si zažádat o lázně

5. 4. 2019

„Pamatuji si, že za totality byli lidé lázeňští a ti druzí,“ vzpomíná šedesátiletá Vendula a vybavuje si podrobnosti.

„Moje maminka sice asi nikdy nepomyslela na to, že by se vzdálila od rodiny a odjela do lázní, ale často hovořila o konkrétních osobách z blízkého okolí, kteří jezdí na „křížek“ do lázní každý rok, a přitom se těší plnému zdraví. Jestli to tak opravdu bylo, to už se dnes těžko dozvím.“

Dnes je to každopádně přehlednější. Po úsporných opatřeních, která v roce 2012 razantně omezila nárok na lázeňskou péči a způsobila těžké chvilky pacientům, ale hlavně lázním, které se musely více přeorientovat na samoplátce, se od roku 2015 zase začalo blýskat na lepší časy. Lázeňství se těší velké oblibě u starších i mladších, u nemocných, ale i zdravých. Nebude tedy na škodu si připomenout, jak a případně za kolik do lázní vyrazit.

Lázeňská léčba jako nezbytná součást péče zdravotní je buď hrazena plně (komplexní lázeňská péče – KLP – je hrazeno léčení, stravování, ubytování) nebo částečně (příspěvková lázeňská péče – PLP – je hrazeno léčení). Součástí platného zákona o veřejném pojištění je indikační seznam pro lázeňskou péči, který přesně vymezuje nároky pacientů s konkrétními diagnózami. Tento seznam je veřejně přístupný a naleznete jej na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.

Jak si zažádat o lázně?

  •  Pokud se domníváte, že splňujete podmínky nároku na lázeňskou péči, požádejte svého praktického lékaře o vypsání návrhu na lázeňskou péči, dodejte mu doporučení odborného lékaře.
  •  Lékař navrhne typ lázeňské péče (KLP nebo PLP) a vhodné místo pobytu. Máte však právo si sami vybrat z míst poskytujících péči pro vaši diagnózu.
  •  Komplexní nebo příspěvkovou péči schválí revizní lékař vaší zdravotní pojišťovny. Pokud péče schválena není, zapátrejte po důvodech, neboť bude možná stačit doložit nějaká vyšetření a podobně.
  •  Schválený návrh zašle pojišťovna (nebo vy) do lázní a budete vyzváni k nástupu. Pokud vám termín nevyhovuje, domluvte se přímo v lázních na jeho změně.

Nemáte na lázně nárok?

  •  Můžete jet do lázní jako samoplátce. Obraťte se přímo na vybrané lázně a tam vám poradí, jak a kdy nejlépe a nejvýhodněji absolvovat pobyt.

„V nákladech na lázeňskou péči zaznamenáváme každoroční několikaprocentní nárůst,“ vysvětluje Jan Mates, vedoucí marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny ČR a dodává: „V roce 2018 náklady na jednoho odléčeného klienta překročily hranici 30 tisíc Kč a do lázní odjelo více klientů než rok předcházející. Tento trend bude pokračovat, pro rok 2019 počítáme s nárůstem nákladů o 4%.  Poměr pacientů, kterým je schválena komplexní lázeňská péče je 90% ku 10% pacientů s příspěvkovou lázeňskou péčí.“

lázně zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%