V Třebíči žijí ženy nejdéle
Ilustrační foto: pixabay.com

V Třebíči žijí ženy nejdéle

14. 4. 2019

Třebíč, Hodonín, Jihlava, Hradec Králové, Brno-město. To je pětice míst, kde ženy žijí nejdéle, v průměru osmdesát dva let. Statistika se sice někdy jeví nudná, ale dají se z ní vyčíst pozoruhodné údaje. Například ty týkající se takzvané naděje dožití.

Naděje dožití je statistický údaj, který určuje takzvanou střední délku života, tedy údaj, kolika let se v průměru dožijí lidé narození v určitou dobu. Český statistický úřad má údaje, podle kterých je nyní naděje dožití osmdesát dva let u žen v už na začátku zmíněných městech. Oproti tomu v Mostě, Teplicích, Chomutově, Sokolově, Bruntále, Lounech a Litoměřicích je střední délka života méně než osmdesát let, tedy o dva roky méně.

Muži mají nejdelší střední délku života v Praze a to přes sedmdesát sedm let. Více než sedmdesát sedm let se muži dožívají kromě Prahy v Hradci Králové, v Brně, v Havlíčkově Brodě, Třebíči a Plzni. Naopak v Mostě se dožívají necelých sedmdesáti tří let. Střední délku života sedmdesát čtyři let nepřekračují muži na Ostravsku, v Teplicích, v Lounech, v Bruntále, v Karviné, v Sokolově.

Údaje v podstatě kopírují dobře známý fakt. Tam, kde je příznivější ovzduší a životní prostředí, lidé jsou vzdělanější a nedřeli celý život v těžkém průmyslu, žijí déle.

Ale nikdo samozřejmě nedovede vysvětlit, proč nejdéle právě v Třebíči či v Jihlavě. Shoda okolností? Náhoda? Kdo ví?

V souvislosti se zkoumáním toho, nakolik má prostředí vliv na zdravotní stav a dlouhověkost lidí, se každý rok sestavují žebříčky míst, která jsou nejpříjemnější k životu. Nyní jsou za nejlepší místo pro život v Česku označovány Říčany a okolí. „Na předních příčkách se tradičně umísťují obce v okolí Prahy, protože jednak mají dostupné služby a možnosti v Praze, ale zároveň v nich není tak hektický život a jsou blíž přírodě. Navíc v těchto obcích bývají kvalitní školy a spolky,“ vysvětlil Jan Havránek, jednatel společnosti Obce v datech. Tradičně za nejhorší místa k životu jsou označovány kraje Moravskoslezský a Ústecký, kde méně kvalitních pracovních míst a poměrně vysoké znečištění životního prostředí.

Čím dál více lidí považuje za ideální místo pro život menší město či obci se snadnou dostupností velkého města. V těch menších městech by si přáli mít malý domek se zahradou. To je podle většiny ideál pro život ve vyšším věku.  A statistiky čím dál více potvrzují teorie o tom, že právě dostupnost služeb, možnosti zábavy a koníčků, kvalitní životní prostředí a dobrý vzduch mají největší vliv na to, zda se člověk dožije vysokého věku v dobré kondici.

Jisté je, že Češi se stále vyššího věku dožívají od roku 1990. Křivky zaznamenávající střední délku života neboli naději dožití se zvyšují jak u žen, tak u mužů a týká se to i těch, kteří celý život prožili v místech, která jsou označována za méně přívětivá pro život. Takže i na zaprášeném Ostravsku či Ústecku nyní lidé žijí déle a jsou zdravější, než před pár desítkami let.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

 

 

stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.