„Skalická svatobná torta“ je světovým unikátem
Skalický svatební dort

„Skalická svatobná torta“ je světovým unikátem

19. 5. 2019

Podle sdělení Českého statistického úřadu, svatební obřady jsou opět v kurzu. Těmi, kdo se zcela jistě radují, jsou cukráři. Svatební dorty představují v jejich oboru extraligu. 

V posledních letech ale převládly dorty v americkém stylu – patrové, potažené marcipánovou hmotou s množstvím ozdob. „Skalická svatobná torta“  je však zcela jiným, velmi osobitým fenoménem. 

Slovenské město Skalica se kromě známého trdelníku může pochlubit skutečným gastronomickým unikátem „Skalickou svatebnou tortou“ při jejíž výrobě jsou zapotřebí pouhé tři základní ingredience - cukr, bílky a ořechy nasekané na slabounké lupínky, a také přírodní barviva. O co méně je surovin, o to pracnější je vznik výsledného produktu. Dort je sice vyrobený z jedlých surovin, ale jako dezert se nepodává, je velmi křehký a jeho zhotovení zabere až týden času. Vyvinul se jako součást zdejších svatebních zvyků. V minulosti tam svatební veselí trvalo i týden a po celou dobu musel dort bez újmy zdobit svatební stůl novomanželů.

Skalický svatební dort je spíše než cukrářským výrobkem, uměleckým dílem s takřka neomezenou dobou trvanlivosti. Z vaječných bílků a cukru se vyšlehal tuhý sníh, do kterého se velmi zvolna přidávaly nasekané ořechy. Z masy se v trojúhelníkových formách v mírně vyhřáté troubě upeklo dvacet šest plátků a půlkruhových obloučků z téhož těsta. Při pečení je třeba zajistit, aby korpusy nepraskaly, ale dobře držely tvar. Správná teplota trouby musí být nastavená tak, aby se těsto spíš jen sušilo než peklo, což, zejména v čase sporáků na tuhá paliva, bývalo samo o sobě alchymií. Bylo-li všechno potřebné upečeno, následovalo sestavování do konečného tvaru, slepování cukrovou hmotou a nakonec samotné zdobení – takzvané krajkování v přesně dané barevnosti. Tato činnost vyžaduje dokonale pevnou ruku a velkou dávku trpělivosti. I zkušené cukrářce zabere minimálně dvanáct hodin. Ke správně nazdobenému skalickému svatebnímu dortu patří i barevné stuhy a jako koruna – košíček s hedvábnými růžemi. 

Díky svému složení skalický svatební dort vydrží i po řadu let, nemůže se zkazit. Je jasné, že vzhledem ke své pracnosti a tím i odpovídající ceně, objevuje se tento cukrářský skvost na svatebních tabulích již vzácně. Spíše se ujímají zmenšené verze dortu, jako originální dárky, které slouží jako dekorace interiéru. Bohužel v dnešní době už není moc šikovných rukou, které toto jedinečné cukrářské umění ovládají. V samotné Skalici patří paní Ludmile Komínkové.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%