Zajeďte na kafe s kastelánem Karlštejna
FOTO: Národní památkový ústav

Zajeďte na kafe s kastelánem Karlštejna

2. 6. 2019

Státní hrad Karštejn patří k nejnavštěvovaněkším českým památkám. Mimo jiné i proto, že na návštěvníky čeká vždy celá řada atraktivních programů. Jednou z novinek současné sezóny je "Káva s kastelánem" Lukášem Kunstem, kterého jsme požádali o rozhovor.

Máte letos na hradě Karlštejn nějakou novinku pro návštěvníky?
Na Karlštejně se snažíme stále nabízet něco nového. Připravili jsme mimořádné prohlídky, které jsme nazvali „Na kafe s kastelánem“. Během této prohlídky zvu návštěvníky do své kanceláře na kávu, projdeme celý hrad i některé nepřístupné prostory, hovoříme o historii, ale také o stavebních opravách v minulých letech a letech budoucích, o provozu hradu nebo o setkáních se zajímavými lidmi…

V letošním roce jsme také rozšířili otevírací dobu přes zimní sezonu, takže můžete v zimě na Karlštejn vyrazit každý týden od pátku do neděle. Z dalších novinek bych uvedl spolupráci na místní úrovni – v konírně Císařského paláce proběhne výstava, kde děti z karlštejnské školy představí své keramické výrobky. A nebudou chybět ani tradiční akce – Posvátné prostory večerního Karlštejna, Večerní putování hradem Karlštejn s překvapením, noční prohlídky „Ať žije král! Ať žije císař! aneb životem Karla IV., muzikál Noc na Karlštejně přímo na nádvoří, Hradozámecká noc, Karlštejnské vinobraní, 13. komnata otevřena a mnoho dalšího.

Některé vaše okruhy jsou často vyprodané. Jak mají naši čtenáři postupovat, aby si prohlédli ty nejzajímavější expozice?
Máme radost, že zájem o Karlštejn neutuchá a důsledkem toho je občasně vyprodaný II. okruh s kaplí svatého Kříže. Děje se tak především o víkendech, státních svátcích a prázdninách. Rozhodně proto doporučujeme nákup online vstupenek na internetu nebo telefonickou rezervaci na telefonním čísle 311 681 617. Současně je dobré využít i jarní a podzimní termíny, kdy je kaple volnější a svým způsobem trochu jiná než přes léto. Kapli svatého Kříže prostě jednou vidět nestačí. Je jiná a zároveň krásná v každém ročním období.

Co by rozhodně měli lidé na Karlštejně vidět?
Celý Karlštejn je nádherné a mystické místo se svým geniem loci. Nicméně nejzásadnější jsou bezesporu karlštejnské svatyně na II. okruhu – kostel Nanebevzetí Panny Marie, kaple sv. Kateřiny a symbolický nebeský Jeruzalém – kaple sv. Kříže. Ta navíc v letošním roce slaví 20. sezonu, kdy se její železné pevnostní dveře znovu otevřely veřejnosti. Milovníci českých památek by ale určitě neměli vynechat ani soukromé a reprezentační prostory. Přeci jen se jedná o jeden ze symbolů české státnosti a je každodenní připomínkou jednoho z nejvýznamnějších panovníků naší historie císaře a krále Karla IV.

Která část hradu bude od podzimu v důsledku rekonstrukce uzavřena?
Jsem moc rád, že se na to ptáte. Všude totiž deklarujeme, že žádná. Tedy alespoň plánovaně. Hrad Karlštejn a jeho prohlídkové okruhy budou nadále běžně otevřeny a pokud by bylo nutno Karlštejn uzavřít, tak pouze v řádech dnů, nikoliv týdnů či měsíců. To, s čím počítáme, je dočasně snížený komfort pro návštěvníky třeba na hlavním nádvoří, které bude částečně pro stavbu zabráno. O všem však budeme veřejnost průběžně informovat přes média, tiskové oddělení Národního památkového ústavu a samozřejmě webové stránky a facebook.

Přivítal byste spolupracovníky z řad seniorů? Které práce by mohli vykonávat a jaká odměna je za to čeká?
I za tuto otázku velmi děkuji. Mnohdy se totiž ještě setkávám se zkušeností starších lidí, že obtížněji nacházejí zaměstnání jako přivýdělek k důchodu. Práce průvodce je však pro seniory ideální. Na Karlštejně jich pracuje několik a máme s nimi výborné zkušenosti. Jednou z podmínek je v našem případě skvělá znalost alespoň jednoho světového jazyka a samozřejmě historický přehled. Pokud by si někdo netroufal přímo na průvodce, hledáme teď také brigádu na pokladnách, v suvenýrech či obsluze veřejných toalet. Odměna samozřejmě závisí na vykonané práci, ale pohybuje se od 100 Kč na hodinu. Kdyby měl někdo ze čtenářů zájem na Karlštejně pracovat, nechť se podívá na naše webové stránky www.hrad-karlstejn.cz, nebo nám zavolá na tel č. 311 681 617. Rádi jej pozveme na osobní setkání.

Cesta na hrad ale není od nádraží či parkoviště krátká. Počítáte třeba s dopravou zaměstnanců od vlaku?
Máte pravdu. Vzdálenost není krátká. Na to bohužel Karel IV. ani pozdější budovatelé železniční trati nemysleli. Hrad má pro své zaměstnance vyhrazeno malé parkoviště u hradu, ale většina z nich jezdí vlakem a pokračují příjemnou procházkou na hrad. Management hradu zatím neplánuje svozy zaměstnanců. Někteří z nich se domlouvají i mezi sebou a vzájemně se sváží z nádraží na hrad. 

A tatáž otázka se týká i návštěvníků hradu. Jak a za kolik se mohou nechat přivést až nahoru k hradu?
Celý městys pod hradem Karlštejn je pěší zónou a návštěvníci mohou přijet buď autem na centrální parkoviště, nebo vlakem na vlakové nádraží. Pro milovníky procházek je to příjemná 30minutová procházka volným krokem. Dá se využít také taxi nebo koňské drožky, které mají své stanoviště na centrálním parkovišti. Co se cen týká, tak ty bohužel neznáme. Tyto služby jsou soukromým podnikáním místních a dosud nás ve věci nějaké užší spolupráce nikdo z nich nekontaktoval. To je třeba také důvod, proč nemůžeme předávat tyto kontakty návštěvníkům, protože je jednoduše nemáme. Mnozí jsou tak odkázání na vyhledávání na internetu. Pro invalidy je pak vyhrazené označené parkoviště cca 200 m od vstupní brány. Mnohdy se nám bohužel také stává, že invalidé přijíždějí autem přímo před I. hradní bránu nebo dokonce na hradní nádvoří, což bohužel povolené není, a mnohdy tak blokují příjezd záchranné službě a všem složkám integrovaného záchranného systému.

Na závěr mi dovolte srdečně pozvat všechny vaše čtenářky a čtenáře k návštěvě hradu Karlštejn.

 

Božena Hažová

 

 

 

 

 

hrady a zámky rozhovor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.