Jak se bránit proti sluneční alergii
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak se bránit proti sluneční alergii

5. 6. 2019

Pro většinu z nás je sluníčko symbolem tepla, léta a dobré nálady, pro některé ale může znamenat nepříjemnou vyrážku a svědění – trpí-li takzvanou sluneční alergií.

Ta postihuje děti i dospělé bez ohledu na věk a může se objevit i u jedinců, kteří se s podobným problémem v minulosti nikdy nesetkali.

Sluneční alergie naštěstí není nijak závažné onemocnění, v současné době existují léky, které poměrně rychle a snadno eliminují její příznaky. I přesto však dokáže podobný problém zkomplikovat dovolenou nebo běžný pobyt venku, a to zejména na jaře a zkraje léta. Pokožka totiž po zimě není zvyklá na sluneční záření. S příchodem teplejších měsíců se ale slunečnímu záření opět přizpůsobuje, a negativní projevy tak ustupují. Co má na vznik sluneční alergie vliv a je možné jí nějak předcházet?

Pozor dávejte hlavně na jarní slunce
Takzvaná sluneční alergie se projevuje zarudnutím pokožky, svědivou vyrážkou, červenými pupínky, nebo dokonce mokvavými puchýřky. „Odborné označení pro vyrážku vzniklou v důsledku působení slunečního záření je polymorfní světelná erupce. Nejedná se o alergii v pravém slova smyslu, jelikož v těle nedochází k tvorbě protilátek, které při působení alergenu vyvolají reakci imunitního systému,“ vysvětluje MUDr. Radka Šedivá z alergologické ambulance SYNLAB.

Vyrážka se obvykle objeví do několika hodin po vystavení kůže slunci na místech, která nebyla zakryta oblečením. Mezi nejčastěji postižené části těla tedy patří dekolt, ruce a nohy. „Vysoce rizikové jsou zejména první sluneční paprsky, které přichází po zimě, kritické je ale i silné sluneční záření na letní dovolené. Pozor si musíte dávat nejen u moře, ale také na horách,“ varuje MUDr. Radka Šedivá.

Důležitá je prevence
Abyste se nepříjemné vyrážce způsobené slunečním zářením vyhnuli, je dobré dodržovat několik základních pravidel. V první řadě byste se měli mazat krémem na opalování s dostatečně silným ochranným faktorem v závislosti na vašem pigmentu. Dále byste měli trávit na přímém slunci co nejkratší dobu a v čase mezi 11. a 15. hodinou, kdy je záření nejsilnější, se schovat do stínu.

„Při výběru opalovacího přípravku je důležité pamatovat na to, aby byl účinný proti záření UVA, které proniká do hlubších vrstev pokožky a může působit rakovinotvorně, i UVB, které způsobuje akutní poškození pokožky jako zarudnutí a spálení,“ radí MUDr. Radka Šedivá. Krém je nutné nanášet v doporučovaných intervalech a v dostatečném množství, aby byla zaručena maximální možná ochrana. Tyto informace zpravidla naleznete na obalu přípravku nebo v příbalovém letáku.

Pomoci může i laboratorní vyšetření
V případě, že jste se s uvedenými potížemi již setkali, a to zejména opakovaně, pro potvrzení, nebo vyloučení sluneční alergie navštivte svého lékaře. Vyrážka totiž nemusí nutně znamenat alergii na slunce, ale může být reakcí na jiný alergen. Proto je v této souvislosti dobré podstoupit krevní test, z jehož výsledku budou patrné všechny alergeny, na které je váš organismus citlivý. Na základě laboratorního vyšetření vám poté lékař doporučí vhodnou léčbu.

Projevy alergie zmírní antihistamika
Pokud se u vás příznaky sluneční alergie objeví, existují přípravky, které projevy zmírní. „Proti vyrážce nebo červeným pupínkům je dobré nasadit antihistamika. Jestliže se sluneční alergie projevuje mokvavými puchýřky, pomůže tekutý pudr se zinkem,“ doporučuje MUDr. Radka Šedivá. Po dobu trvání sluneční alergie zakrývejte postižená místa oblečením a nekoupejte se v moři, slaná voda by pokožku dráždila.

Chránit zdraví pomáhá i mobilní aplikace Zdraví na klik. Aplikaci mohou používat nejen klienti Vojenské zdravotní pojišťovny, ale v omezeném rozsahu i klienti jiných zdravotních pojišťoven.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%