Murcia. Turisty neobjevená kráska
FOTO: autorka

Murcia. Turisty neobjevená kráska

12. 6. 2019

Všude jsou květiny. Jsou na zemi v květináčích, v oknech, na balkonech. Visí lidem nad hlavami v úzkých uličkách. Mezi domy jsou totiž zavěšeny sítě a ty jsou pokryté květinami. Člověka to nutí zvedat a zaklánět hlavu a žasnout. 

Jsme v Murcii, španělském městě, které nepatří mezi hlavní cíle turistů. Přesto, nebo vlastně právě proto, stojí za to ho znát.

Jeho obyvatelé květiny milují a užívají si jen nejen při oslavách jara, kdy vyzdobí celé město. I později v létě, když už výzdoba poněkud povadla, květiny mění a dekorují jimi vše možné. Takže například uprostřed historického náměstí stojí před radnicí obrovské několik metrů vysoké umělé karafiáty. Za výlohou cukrárny jsou vedle sladkostí obrovské kytice květin. A když se člověk podívá na výlohu květinářství, tají se mu dech. Takový výběr a pestrost, viděl málokde. Ostatně, i zdejší nejznámější půvabné náměstí v historické části se jmenuje Plaza de la Flores. Náměstí květin.

Murcia je hlavní město španělského murcijského regionu a žije v ní okolo čtyři sta padesáti tisíc obyvatel. Ano, je to město velké, sedmé největší ve Španělsku. Není tak známé jako třeba Barcelona, Madrid či Malaga, ale přesto se do něj sjíždějí lidé z celého světa, které zajímají unikátní katedrály. Právě ta v Murcii patří ke skvostům. Ale také je ukázkou toho, jak se svět mění a že nic není trvalé.

Katedrála v centru historické části města má nádhernou barokní fasádu, jedná se však o katedrálu gotickou, která vznikla na místě bývalé arabské mešity. Trochu zmatek? No ano, takové ale španělské dějiny jsou a právě Murcie je toho dokladem. Proto je katedrála tolik obdivovaná. Nejedná se totiž o stavbu, která vznikla v určité době, ale o symbol toho, jak se život ve městě měnil. Jací lidé tu bydleli, jak smýšleli, v co věřili.

Původně se jednalo o město založené Maury. V roce 1243 ho získali Španělé a do města přišlo hodně křesťanských obyvatel. Ti původní, muslimští se buďto vystěhovali nebo přijali křesťanskou víru. Arabům, kteří přešli na křesťanství se říkalo Moriskové a mnozí poté žili v ústraní a pracovali v zemědělství. I oni však byli později vyhnáni. Což se časem ukázalo jako problém, protože ti, kteří je vyhnali, zjistili, že najednou nemá kdo obdělávat okolní pole. A tak prý začali usilovat o to, aby se Moriskové zase vrátili.

K velkému rozvoji Murcie došlo v osmnáctém století, a to především díky rozvoji obchodu s hedvábím. Z té doby pochází řada dodnes zachovalých budov v historické části. Dá se říct, že tehdy tato čtvrť dostala svou dnešní podobu.

Murcii protíná řeka Segura, kolem které je několik parků, ve kterých se dá klidně posedět. Nejzajímavější je ovšem její historické centrum okolo katedrály. Není nijak rozsáhlé, dá se příjemně probádat za půl dne a zbytek času je dobré prosedět v některé z místních hospůdek. Jsou to zpravidla tradiční španělské podniky, v mnoha jsou jídelníčky ve španělštině a personál ani nijak moc angličtinu neovládá. Murcie je totiž město, kde žijí Španělé svůj běžný normální život, není to letovisko zaměřené jen na to, by do něj přijelo co nejvíce turistů a nechali tam co nejvíce peněz. Naopak. Tady se v úzkých historických uličkách tísní krásné obchody s módou, kosmetikou, obuví, ale jde o obchody, ve kterých nakupují místní lidé. Nejde o krámy s lacinými cetkami pro turisty.

Kdybychom se snažili najít nějaký výraz, který Murcii nejlépe vystihuje, tak je to asi slovo elegantní. Lidé, kteří Španělsko dobře znají, sice často říkají, že Murcie se nemůže rovnat s jinými, turisty mnohem oblíbenějšími městy plnými historických památek a dalších lákadel jako je Malaga, Barcelona či Granada. Jenže právě to je na Murcii hezké. Ona si na nic nehraje. Je to prostě město, ve kterém se normálně žije. Vidíte tady chodit lidi do práce, děti do škol. Jsou v ní velká nákupní centra stejně jako staré hospůdky v úzkých uličkách.

Ale co je na ní nejlepší, to jsou večery. Historické centrum je plné lidí všeho věku. Jsou tady rodiny s dětmi, které tlačí na vozících své staré příbuzné a pak si společně všichni posedí v restauraci. Všichni se navzájem zdraví, klábosí spolu. A tato atmosféra zachycující normální obyčejný život zanechá v návštěvníkovi větší dojem než procházka globalizovanými unifikovanými turistickými letovisky, které se v poslední době podobají jedno druhému.

Proto je dobré Murcii navštívit. Velmi často to dělají lidé, kteří se rekreují v nedalekém letovisku Mar Menor u laguny La Manga, které je od ní nedaleko. A je to dobře, protože Murcie je místo, ve kterém si člověk uvědomí, jak hodně se svět mění, jak se různé kultury po staletí prolínaly a že po každé zpravidla něco krásného zůstane.

 

Scarlett Wilková pro i60

 

 

1oCNH5bY.jpeg

 

 

 

 

 

cestování Španělsko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%