Prázdninový tip: Šumavská ultratisícovka Sokol (Antýgl)
FOTO: autorka

Prázdninový tip: Šumavská ultratisícovka Sokol (Antýgl)

5. 7. 2019

V šestnácti pohořích Čech, Moravy a Slezska se nachází 395 hlavních a 187 vedlejších tisícových vrcholů. Ačkoliv je Šumava až čtvrté nejvyšší pohoří, vlastní téměř polovinu z nich včetně ultratisícovek.

Ultratisícovky jsou elita mezi tisícovými vrcholy, kde je vzdálenost od nejbližší vyšší hory víc jak jeden kilometr a převýšení od sedla činí minimálně sto metrů. Zjednodušeně řečeno: hora je už zdaleka krásně ze všech stran vidět a většinou z ní bývá nádherný rozhled. Šumava má 181 hlavních tisícových vrcholů, z toho 43 ultratisícovek. Hned devět vrcholů šumavských elit je však nepřístupných,  šest leží v I. zóně NP Šumava a tři na území výcvikového vojenského prostoru.

Šumavská ultratisícovka: Sokol - Antýgl

Lávka přes Hamenský potok

Při našem posledním červnovém šumavském pobytu jsme jich zdolali devět: Valy (1010 m), Popelná hora jižní vrchol (1087 m, Popelná hora sev. vrchol (1091 m), Medvědí vrch (1017 m), Svatý Tomáš (1026 m), Velký Plešný (1010 m), Vítkův kámen (1035 m) a Sokol - Antýgl (1253 m). Výstupy jsme prováděli, když hrozilo špatné počasí a nechtěli jsme zmoknout na kole.Z těchto devíti byl nejzajímavější výstup na Sokol nebo též Antýgl, což je nepřehlédnutelná  asymetrická hora nedaleko Horské Kvildy. Zajímavý byl z důvodu, že  téměř všichni chodí na vrchol z pohodlné vyšlapané jižní strany, ovšem my jsme zvolili  netradiční severní stranu, což se, jak jsem si později přečetla, nedoporučuje.

Šumavská ultratisícovka: Sokol - Antýgl

Vrcholový kříž

Z Horské Kvildy jsme vyrazili od hotelu Rankl po zelené turistické značce přes Hamerský potok směrem Filipova Huť. Po cca dvou a půl kilometrech jsme odbočili na Horní Antýgl, bývalý královský dvorec se zvoničkou, který jsme v rychlosti míjeli, neboť nás tlačil čas s úděsnou představou přicházející bouře. Proběhli jsme horskou louku pod chráněným horským stavením a začali se drápat nekonečně dlouhým polomem, jenž je opravdovou lahůdkou pro dobrodruhy. Na výhledy a fotografování nezbýval prostor, jelikož začalo bouřit. Polom vystřídalo suťové pole s obrovskými balvany a teprve kousek pod vrcholem  jsme se dostali úzkou vyšlapanou pěšinkou od zvěře nahoru na travnatou mýtinu, kde se tyčil několikametrový vrcholový kříž. Vrcholová kniha byla ukryta ve schránce umístěné na kříži.  Rychle jsme provedli zápis, sebrali vrcholový kámen a pospíchali dolů. Vzhledem k rychle postupující bouři jsme trochu zariskovali a zvolili pro nás neznámý sestup hustým  lesem těsně nad Horním Antýglem, což se ukázalo jako nejvhodnější řešení. Klesání polomem mezi blesky by se rovnalo sebevraždě. Vylezli jsme kousek od královského dvorce a začal silný liják. Chvíli jsme utíkali, chvíli se schovávali pod stromy, ale když kolem nás poletovaly blesky, vypnuli jsme telefony a uháněli do Horské Kvildy. Padaly kroupy velké jako švestky, cesta se proměnila v potok. V bezpečí jsme se cítili až u našeho zaparkového auta.  Co na tom, že  jsme vypadali jako vodníci, byli  pomlácení od krup a měli  odřeniny z polomu. Důležité bylo, že jsme do sbírky ulovili další tisícovku  a vyvázli se zdravou kůží.

Celý záznam je zaznamenán zde:

http://www.movescount.com/moves/move293050571#!

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.3 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.