Technická památka - rozluštění
Foto: autor

Technická památka - rozluštění

10. 7. 2019

Ano, správně, jak mnozí poznali a jiní dohledali, jde skutečně o Nákladové nádraží Praha - Žižkov. Stavbu ve své době, ale nejen v ní, velmi ojedinělou a technicky de facto dokonalou. Ať architektonicky, stavebně/konstrukčně nebo funkčně. Dvě podzemní a tři nadzemní podlaží, vzájemně propojené soustavou tunelů, lávek a výtahů, byly po celých 66 let provozu nepřekonatelné. Mohutný provoz, kdy se zde denně vykládalo a překládalo téměř 300 vagonů zboží, se na jeho stavu samozřejmě podepsal, ale ne tak, jako 16 let po jeho ukončení. To místo mělo a má dodnes Genius Loci, což o dnešních "logistických centrech" (jímž bezpochyby z pohledu dneška tato stavba je), se říci rozhodně nedá. 

Pamatuji ty časy, pamatuji na brigády, kdy za jeden den se dalo vydělat i úctyhodných 120,- Kčs. Foti jsem tam několikrát a chodím tam dodnes. Dlouhá léta se vedou více či méně odborné, ale i zcela občanské debaty o otázce takřka Nerudovské..... "Co s ním???"

Tu a tam se zde konaly akce, výstavy, umělecké dílny, byla zde otevřena i kavárna, to vše s úmyslem oživit a zachránit tuto památku. Jenže žijeme v době, kdy stále více vítězí peníze a zájmy developerů nad rozumem a zájmy občanů. Zda a jak dlouho tu ještě bude, to je otázka, na kterou můžeme čekat tak dlouho, než dostane demoliční výměr. Stejně tak, jako tomu je v mnoha jiných případech.

Fotohádanky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%