Několik řádků o Holandsku. I. část – úvod
ilustrační foto: pixabay.com

Několik řádků o Holandsku. I. část – úvod

15. 7. 2019

Může se zdát, že teď v mém PC vzniká plagiát. O Nizozemí toho bylo napsáno hodně nejen novináři, ale významnými spisovateli, a je možné, že se v něčem budu opakovat. Holandsko, správně Nizozemské království, ale častější je používán název Holandsko. Toto království je asi o třetinu menší jak naše republika, ale zase má asi o 6 mil. více obyvatel (cca 16,5 mil. obyvatel). Obyvatelé jsou velká směsice mnoha a mnoha národů, barvy pleti, náboženství, atd. Pravých Holanďanů je údajně jen asi 10,000 mil. Tato čísla jsou bez zahraničních území, která ještě spadají pod Nizozemské království. Nizozemci většinou milují královskou rodinu, prožívají velmi osobně osudy kolem královské rodiny, a jsou pro ně prakticky nedotknutelní a milovaní.

Díky své rodině v Nizozemí i díky své pracovní činnosti mám možnost dosti dobře poznávat život v této zemi. Holanďané jsou velmi vzdělaní lidé, ovládají většinou minimálně dva až tři jazyky, dosahují ve velkém procentu středoškolského a vysokoškolského vzdělání, pro ně je důležitý život ve své vlasti a jsou tedy velkými vlastenci. To neznamená, že je nepotkáme po celém světě. Mnoho milionů Holanďanů žije i mimo svoji vlast, ale na svoji vlast nezapomíná.

Jsou dosti konzervativní, a asi 90% jsou evangelíci - protestanti. Katolíků je jen několik procent. Samozřejmě počet věřících stejně jako v celé EU poklesává, pomalu ale jistě, a to hlavně u mladých lidí. Holanďané jsou velmi pracovití a životní úrovní se řadí na první místa ve světě, ale žijí velmi skromně, nerozhazují peníze, velmi šetří a neustále tvrdě počítají, co je nebo není výhodné, co je nebo není drahé.

Nikdy se tam prakticky nesetkáte s obdobou české pohostinnosti. Malá návštěva u přátel znamená kávu nebo čaj, když je čas kávy, tak se diví, že chcete čaj a naopak, dámy dostanou jeden bonbón nebo velmi malý domácí zákusek, pánové si dají jednu malou skleničku alkoholu, málokdy se vám stane, že otevřou láhev vína (to už musí být nějaký důvod), více vám nenabídnou. Pije se alkohol, i když se řídí. Říkají – ta troška nic neznamená. Každá návštěva musí být předem ohlášená.

Po Evropě běží vtip: Co znamená jejich značka Nizozemí na autě - NL. „No přece přijde Holanďan do restaurace a řekne Nur limonade!“  To je ta jejich skromnost až lakota. Oni se za to nestydí, oni spíše nechápou naše české rozhazování v jídle a v čemkoliv. Holanďan oběhne několik hospod na náměstí a prohlédne si jídelníček (tam jsou venku vystaveny vždy přede dveřmi) a jde většinou do té, kde se mu to zdá být nejlevnější. Holanďan si nikdy nekoupí perfektně vybavené osobní auto, jemu stačí, že to má volant a kola. Ale řekne – ušetřil jsem 5 000,00 €! Když jedou na výlet, tak si vše berou s sebou – kávu, svačinu, pití, ovoce a zeleninu, jsou na to speciální košíky, kterými je vybavena každá rodina. A v Holandsku se cestuje stále, každý víkend, každý svátek a těch mají požehnaně.

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%