Karel Gott
FOTO: Karel Sedlecký, commons.wikimedia.org

Karel Gott

14. 7. 2019

Seděla jsem na dřevěné lavici vedle táty v letním kině. Bylo mi nějak kolem deseti let a estráda k výročí osvobození, která zrovna běžela na pódiu, mě nesmírně nudila. Rozhlížela jsem se po okolí, jestli neuvidím někoho z kamarádů, když mě táta vzal za rameno.

"Dobře poslouchej a tohohle kluka si zapamatuj. Ještě o něm hodně uslyšíme." Zbystřila jsem pozornost a opravdu. Hubený kluk na podiu zpíval způsobem, který jsem nikdy předtím neslyšela. Měl neobvyklý přednes a nádherný hlas. Co tehdy zpíval, už si nepamatuji.

Mohla to být třeba tato píseň:

 

Sedmdesátá a osmdesátá léta nám představují Karla Gotta jako hotového profesionála. Kombinací neobyčejného talentu, pracovitosti, osobního kouzla a velkého pracovního nasazení se napevno usadil na vrcholu naší hudební scény a setrvává tam prakticky dodnes. Jeho koncerty u nás i ve světě jsou vyprodané a Karel sklízí úspěchy na všech frontách. V hudbě, muzikálu, filmu. Z jeho největších hitů tohoto období mě vždy zahřeje u srdce píseň "Když jsem já byl tenkrát kluk" - krásný text , melodie a procítěný přednes.

 

< p> 

V těchto dnech Karel Gott slaví své jubileum. Bez nadsázky mohu říci, že je to náš nejvýznamnější zpěvák dvacátého století, a možná naši následovníci za dvěstě - třista let na otázku, kdo byl nejvýznamnějším umělcem dvacátého století, budou odpovídat "Karel Gott". Nebo třeba jako devatenácté století bylo nazýváno stoletím páry, dvacáté století bude nazýváno stoleletím Karla Gotta.

Už nyní pro cizince jsou symbolem Prahy Vltava a Karel Gott. To spojení se mi tak zalíbilo, že jsem je zařadila jako závěrečnou dnešní nahrávku.

 

 

Karlu Gottovi přeji k narozeninám hlavně zdraví, hodně energie, láskyplné publikum a ještě hodně zajímavých hudebních počinů.

 

Karel Gott osobnosti
Hodnocení:
(4.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%