Tip na výlet: Nejmladší, nejmenší a nejkrásnější zámek – Velké Březno
FOTO: Miloš Musil, archiv Národního památkového ústavu

Tip na výlet: Nejmladší, nejmenší a nejkrásnější zámek – Velké Březno

18. 7. 2019

Nový zámek, který původně připomínal spíše empírovou vilu, si na penzi nechal postavit nejvyšší purkrabí Českého království hrabě Karel Chotek mezi lety 1842–1845.

Rodové sídlo bylo Chotkovým vnukem později přestavěno v novorenesančním stylu. Zámek dnes nabízí půvabné, do detailu zařízené interiéry, silné příběhy nebo také výbornou kávu z rukou kastelána, báječné víno a množství doprovodných akcí.

Do všech detailů zařízené zámecké interiéry vybavené dobovým nábytkem připomínají život šlechtické rodiny Chotků na konci 19. století, tedy v době, kdy na zámku pobývala také Žofie Chotková, vnučka zakladatele zámku, která se později stala manželkou následníka habsburského trůnu Ferdinanda d´Este a která byla spolu s ním v roce 1914 zastřelena při sarajevském atentátu. Zámek je obklopen nádherným, na Ústecku jedinečným přírodním anglickým parkem s množstvím vzácných stromů a keřů.

Chotkové, starý český rod a mající v některých případech dalekosáhlý vliv na chod mezinárodních dějin, vymírají po meči v osobě posledního majitele zámku Karla Chotka v roce 1970. Zámek mu byl na základě Benešových dekretů zkonfiskován již v roce 1945, poté byl zámek využíván jako domov pro nezaopatřené děti, politická škola a také jako sklad československé lidové armády. Díky činnosti A. Pifla se zachoval značný mobiliář z majetku Chotků a po získání statutu chráněné památky byl opět inventář postupně navracen zpět. Zámek byl postupně zpřístupňován od 80. let 20. století a v dnešní době se pyšní rozsáhlou sbírkou obrazů, fotografií či mobiliáře vzniklou z činnosti rodu, který tento zámek obýval poměrně krátce.

Unikátní daguerrotypie rodiny hraběte Karla Chotka a jeho přátel
Snímek byl vytvořen v Mnichově v neděli 4. listopadu 1839. Hrabě Chotek se na něm sklání ke své manželce Marii, po jeho pravici stojí jejich nejstarší syn Antonín, na levé straně vidíme Emanuela a před nimi, bokem k fotografovi, sedí nejmladší syn Bohuslav. Portrétování rodiny domluvil Emanuel Chotek, který se tehdy o tuto technickou novinku velmi zajímal. Mimochodem, daguerrotypie je první v praxi používaná fotografická technika s obrazem vytvořeným amalgamem stříbra. Byla nazvána na počest svého tvůrce Louise Jacquese Daguerra, který svůj objev poprvé zveřejnil 19. srpna 1839 v Paříži. Reprodukce daguerrotypie se nachází ve fotografických sbírkách státního zámku Velké Březno. Tento snímek je nejen nejstarší fotografií souboru, ale zároveň patří mezi nejstarší dochované portrétní fotografie na světě. Jedná se tedy o naprostý unikát, vystaven tedy bývá pouze výjimečně.

Program na léto

  • 27.–28. července / Zámek v květech – Gladioly pro hraběnku Livii / desítky druhů mečíků věnované hraběnce Chotkové v půvabných zámeckých interiérech
  • 17.–18. srpna / Zámek v květech – Růže pro hraběnku Henriettu / desítky druhů růží věnované hraběnce Chotkové v půvabných zámeckých interiérech
  • 14.–15. září / Dny evropského dědictví / hrané příběhy z bohaté historie zámku
  • 21.–22. září / Zámek v květech – Jiřinková slavnost / 60 nejkrásnějších podzimních jiřin ve stylu 19. století

 

Jak se dostanete na zámek

Zámek Velké Březno se nalézá pouhých 800 metrů od vlakové stanice Velké Březno. Parkovat vozem lze podél zámeckého plotu. Zámek je 8 km z Ústí nad Labem.

 

Otevírací doba zámku

do 29. září (út–ne/10.00–17.00)

  1. října – 27. října (so–ne/10.00–15.00)
  2. října (po/10.00–15.00)
  3. října – 27. března 2020 zámek uzavřen

 

Otevírací doba parku

do 28. října (po–ne/8.00–19.00)

https://www.zamek-vbrezno.cz

 

Tip navýlet připravil Tomáš Pospíšil, Národní památkový ústav

 

 

 

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%