Třpytivá Albánie
FOTO: archiv autorky

Třpytivá Albánie

23. 7. 2019

K nově objeveným letním destinacím již nějakou chvíli patří Albánie. Pobyt na Dračské riviéře nabízí návštěvníkům komfortní koupání v Jadranu s nezvykle písčitými plážemi s pozvolným přístupem do moře.

Nové ubytovací kapacity vyhovují i těm nejnáročnějším klientům. Nikdo se nemusí obávat nějakého překvapení v jídelně. Kuchyně je rozmanitá a především zelenina velmi chutná. Pivo značky Tirana neurazí ani Čecha, a protože nemá až tak moc alkoholu, zažene žízeň po celý den.

Při pobytu v Albánii rozhodně nezapomínejte, že tato země se může chlubit nenarušenou divokou přírodou a že takřka 85 procent jejího území jsou hory a přírodní parky. Využili jsme nabídky cestovní kanceláře Delfín travel na celodenní výlet do kaňonů řeky Mat. Čím více jsme se vzdalovali od Tirany, tím byla cesta zelenější a zajímavější. Silnice byla na naše poměry nebývale komfortní.  Není se ale co divit, albánský asfalt patří údajně k těm nejkvalitnějším na světě. Brzy jsme se také přesvědčili o tom, že tato země disponuje velkým množstvím nerostného bohatství. Skály hlubokých údolí nás již z dálky zdravily třpytivými odlesky chromové rudy, které je Albáníe největším producentem.

Naše cesta končila u přehradního jezera Ulëz ve stejnojmenném přírodním parku. Po jezeře napájeném řekou Mat jsme potom absolvovali projížďku na motorových člunech.

Průvodce Altin Kutra vyrazil se zájemci do přilehlého pohoří na krátký výlet k opuštěné pevnosti. Odměnou za výšlap byl velkolepý výhled na celou nádrž. Pan Kutra, který bravurně ovládá češtinu, nám s jistou hrdostí řekl, že turbíny pro zdejší přehradu dodalo ČKD Blansko.

Společně jsme poobědvali v přírodě a užili jsme si příslovečné albánské pohostinnosti. Výlet přišel jednoho turistu na 55 euro, ale vraceli jsme se s přesvědčením, že jen málokdy jsme si tak užili vynaložené peníze.

Albánská republika, která má na tři miliony obyvatel s nejnižším věkovým průměrem do třiceti let, na vás dýchá energií a pohodou.

 

Božena Hažová

 

 

 

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.