Nákup elektrokola: nepodlehněte designu, klíčové při výběru je, kde budete jezdit
Ilustrační foto: pixabay.com

Nákup elektrokola: nepodlehněte designu, klíčové při výběru je, kde budete jezdit

29. 4. 2020

E-kola se vyrábějí ve všech kategoriích jako normální kola. Pokud se rozhodnete pro nákup, promyslete si, jak ho budete používat a pohlídejte si, aby bylo snadno ovladatelné.

Výběr je obrovský. K výrobě elektrokol se už přiklonili všichni tradiční výrobci normálních kol. A na trh dodávají kola ve všech kategoriích: dnes už koupíte i odpružená i celoodpružená horská kola, vyrábějí se silniční i dětská kola. Nabídka uspokojí každého. Na českém trhu se nejlépe prodávají trekingová a horská kola. Pořídíte ho od třiceti tisíc korun, ale není problém si objednat kolo za dvě stě tisíc.
Některá kola (například ta městská) nemají přehazovačku, jiná se ovládají podobně jako jakékoliv jiné horské, trekové nebo silniční kolo. To znamená, že kolo má přehazovačku a na řídítkách páčky, kterými se ovládají převodníky podle typu terénu (většinou dva nebo tři převodníky a vzadu kazetu s 8 až 11 pastorky dle výbavy kola). 
Na řídítkách je ovšem také krabička, kde se dá přehazovat mezi jednotlivými módy, které vám šetří námahu při šlapání. Nejslabší je eko, dále pak tour, e-MTB a nejsilnější Turbo, pak také mód walk asistent, což je výpomoc, když kolo tlačíte. Podle toho který z nich zvolíte, určuje, jak moc vám bude energie pomáhat.

Krosové a trekingové elektrokolo

Pro cestovatele, výletníka, pravidelného i příležitostného jezdec. Většinou jde o hodně ekonomickou verzi elektrokola, často s pohonem zadního kola a baterií v nosiči. “Je určené pro hodně lehký terén, silničky a cyklostezky, na výlety i kondiční sport nebo pro cesty do práce. Je to často odpovídající náhrada za horské kolo, jehož ovládacími prvky je vždy vybaveno,” říká Martin Raufer z časopisu Velo.

Horské elektrokolo s pevným rámem

Pro bikera, sportovce všeho věku, kterého láká terén a příroda. Rozkročené od pořádného sportu v těžkém terénu po kolo dávající maximum jistoty. Ideální také pro začátečníky. Velká škála konstrukcí rámu i vybavení. Horské kolo je ale primárně určené do terénu, nezřídka i do terénu hodně těžkého.

Celoodpružené horské elektrokolo

Pro zkušeného bikera hledajícího adrenalin v těžkém terénu. Umožní cyklistům vystoupat na vrchol kopce, na začátek trailu za jediný den vícekrát, než by to fyzické síly umožnily na klasickém horském kole. V některých případech si odpružený rám pořizují lidé trpící bolestmi zad a prahnoucí po maximu pohodlí. 

Silniční elektrokolo

Pro cyklistu, silničáře a sportovce. Umožní udolat legendární alpské průsmyky, přiblížit se hrdinům velkých etapových závodů nebo jen stačit silnějším spolujezdcům. Dramatické snižování velikosti a hmotnosti motorů a integrování baterie do rámů umožnilo zkonstruování lehké rychlé silničky bez negativního dopadu na geometrii jejího rámu a jízdní vlastnosti. Hlavním limitem je omezení rychlosti na 25km/h, což u silničního kola nedává moc smysl.

Skládací, městské, speciální elektrokolo

Pro městského hipstera a člověka budoucnosti, pro něhož je kolo dopravním prostředkem. Pokud cestujete do práce a nechcete se zpotit, elektromotor je skvělým pomocníkem. Skládačku vezmete do tramvaje a v práci schováte pod stůl, městské kolo vás zase podpoří kompletní výbavou za deště nebo při setmění. Elektromotorem ale lze pohánět i kola nákladní nebo třeba lehokola.

Elektrokolo s nízkým nástupem

Pro člověka s pohybovým omezením, starší lidi, jezdí na něm lidé po úrazech. Díky speciální konstrukci rámu lze na kolo snadno nasednout, pohybovat se nízko nad zemí, sedět zpříma a kolo snadno ovládat. Kolo není určené do terénu, ale je vhodné pro jakýkýkoliv pohybový handicap.

Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%