Pokojové rostliny: Koleus
FOTO: archiv autora

Pokojové rostliny: Koleus

16. 9. 2019

V bytě pěstujeme zpravidla dva typy rostlin. Kvetoucí, které zdobí zpravidla jen část roku a okrasné listem, které jsou pěkné nezávisle na ročním období a i na tom, kvetou-li či ne.

Květy překvapí u philodendronů, monster, někoho i u kaktusů. Stále však jde o rostliny, které květy nijak nevysílí, neničí jim postavu.

Rostlina, o které chci psát, květem trpí. Jmenuje se "koleus" nebo kopřivěnka, jinak i barevná kopřiva. Připomíná ji listem, botanicky však patří zcela jinam. Je příbuzná našim hluchavkám.

Pochází z tropických krajů, přesto se dá u nás vcelku snadno pěstovat. Díky šlechtění známe tolik odstínů barev listů, až se mnohdy nechce věřit, že jde o "zelenou" rostlinu. Tato barva je zcela překryta oranžovou, žlutou, fialovou až černou, rostliny jsou skvrnité, pruhované, mají i různě zvlněné okraje listů. Tyto vlastnosti se v další generaci různě kříží, proto se koleusy množí jak semenem, tak řízky.

Rostlina snese plné slunce venku na záhoně i v bytě, na verandě, v truhlíku na balkoně. Ve stínu ztrácí živé barvy, vytahuje se. Tehdy je třeba ji seříznout a dát ke světlu. Teploty vyhovují dle světelných podmínek. Čím nižší intenzita světla v bytě, tím nižší teploty a zálivka. Spodní hranice teplot je okolo 10 oC, nejvyšší doma do 22 oC. Venku po otužení a při dostatečné zálivce nevadí tropická vedra ani úpal. Důležité je hnojení. Jak začínají spodní listy měnit barvu, je pozdě. Hnojit začínáme 14 dnů po vysazení či koupení rostliny, hnojivem na rostliny okrasné listem. v létě kopřivěnka kvete. Vyštípneme-li květenství, rostlina zahoustne, bude tvořit nové výhony s květy. Jenže to již bude dostatečně narostlá, aby zdobila i drobnými bledě modrými kvítky.

Udržet rostliny přes zimu není těžké, stejně tak není těžké si na jaře koupit novou, jinou, hezčí než v loňském roce.

 

Květoslav Mráček

 

 

 

 

 

 

 

 

květiny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.