Cestování po Skandinávii - 5. část: Vyhlídka Dalsnibba a světoznámý Geirangerfjord
Foto: autorka

Cestování po Skandinávii - 5. část: Vyhlídka Dalsnibba a světoznámý Geirangerfjord

6. 10. 2019

Vyhlídkový vrchol Dalsnibba se nachází ve výšce 1476  na tzv. Zlaté cestě v pohoří Sunnmorsalpane, nedaleko městečka Geiranger, odkud je výhled na nejhezčí a nejnavštěvovanější ledovcový fjord Norska, Geirangerfjord, zapsaný v knize UNESCO.

Dalsnibba je vyhlídka s vrcholem ve výšce 1476 v pohoří Sunnmorsalpane s úchvatným výhledem na městečko Geiranger se stejnojmenným  ledovcovým fjordem. Třebaže se někomu výška kolem 1500 m nemusí zdát vysoká ve srovnání s našimi horami, tady povětrnostní poměry v 1000 metrech nadmořské výšky odpovídají poměrům minimálně ve výšce 2000 metrů v Alpách, což je dvojnásobek.

Cestování po Skandinávii - 5. část: Vyhlídka Dalsnibba a světoznámý Geirangerfjord

Na vyhlídce a vrcholu Dalsnibba (1476 m)

Museli jsme zaplatit mýtné a kličkovali po úzké silničce do výšky téměř 1500 m, až jsme se ocitli na skalnaté plošině nabízející famózní pohledy do okolí. Nalézá se zde obchod se suvenýry, který hlídá, jak je zvykem v Norsku, jeden z trolů. K našemu údivu jsme narazili na spoustu Čechů, hodně jich cestovalo  se psy. Trolové nás opět trochu pozlobili mlhou, chvílemi bylo vidět sotva na pár metrů, a tak jsme museli vyčkávat a fotit, jen když trolíci odpočívali a přestalo je bavit tropit neplechu. Plošina byla poměrně rozlehlá a hodně posetá poskládanými kamennými mohylami - mužiky. Vítr se proháněl po kamenech a většila vytáhla zimní bundy a čepice.

Cestování po Skandinávii - 5. část: Vyhlídka Dalsnibba a světoznámý Geirangerfjord

Na vyhlídce Dalsnibba.

Jakmile chvílemi opadávala mlha, odkrýval se výhled na ostatní vrcholy. Nejkrásnější pohled byl však na jedno z nejnavštěvovanějších míst v Norsku, Geirangerjord, kam jsme se chystali. Šestnáct kilometrů dlouhý ledovcový skvost sevřený z obou stran strmými stěnami pokrytými stále zelenou vegetací díky teplému Golfskému proudu je od roku 2005 zapsán v Seznamu světového dědictví UNESCO. Na cestě do městečka Geiranger jsme potkávali desítky zájezdových autobusů z celého světa, nejvíce převažovali Číňané a Jihokorejci. V Geirangeru se soustřeďuje život z celého údolí. Přestože má jen 250 stálých obyvatel, v době od května do září jej navštíví neuvěřitelných 300 tisíc turistů a tím patří mezi prominentní přístaviště výletních lodí v Norsku. Kotví  zde jak zaoceánské parníky, tak  menší výletní lodě, které  vyplouvají každou hodinu a půl na okružní plavby. Je o ně takový zájem, že se musí termín rezervovat dva měsíce dopředu. Celý náš program se odvíjel právě od plánované projížďky. Na palubě výletní lodi jsme si každý převzali audiozařízení, naladili kanál v češtině (č. 25) a kochali se jedinečnou přírodní scenérií. Nahrávku pořídila Norka, provdaná za Čecha, a její výklad byl opravdu strhující. Naprosto přesně popisovala  místa, jež jsme míjeli, a upozorňovala na zvlášť významné úkazy.

Cestování po Skandinávii - 5. část: Vyhlídka Dalsnibba a světoznámý Geirangerfjord

Geirangerfjord (nejkrásnější z fjordů Norska) - zapsaný v Seznamu světového dědictví UNESCO.

Nejtypičtější je kromě svěží zeleně, smaragdově čisté ledovcové vody a  strmých stěn krystalických skal, množství vodopádů. Nikdy v životě jsem neviděla na krátkém úseku tolik zurčící vody. Mezi největší lákadla patří vodopád Sedm sester, tvořený sedmi úzkými rameny, padající z výšky 250 m. Přesně naproti na druhé straně fjordu konkuruje vodopád Ženich, nebo také Nápadník, jehož dolní část se zdvojuje a suchá mezi rameny má podobu lahve. Z tohoto úžasného podobenství těží dodnes reklama na Absolut vodku. K vodopádu se  váže následující legenda. Ve vesnici žilo sedm sester a v sousedství jeden mladík. Ten se postupně ucházel o všech sedm dívek, ale jedna po druhé mu daly košem. Nešťastný hoch se trápil, až našel útěchu v Absolut vodce.

Cestování po Skandinávii - 5. část: Vyhlídka Dalsnibba a světoznámý Geirangerfjord

Vodopád Ženich - Nápadník  (Absolut vodka).

Cestování po Skandinávii - 5. část: Vyhlídka Dalsnibba a světoznámý Geirangerfjord

Nesmírně působivý je vodopád s příznačným názvem Nevěstin závoj.

Zajímavostí jsou také dřevěná obydlí, dnes většinou neobydlená a opuštěná. Jsou to zaniklé farmy, v současné době plní funkci nocleháren pro turisty. Vedou k nim krkolomné cestičky a k některým se dá dostat jen po strmých žebřících. Dobrodružnější povahy se nechávají často vysadit na pobřeží a po několika dnech si opět objednají odvoz zpět do Geirangeru. Naše výletní loď se takto zastavovala na dvou různých místech pro několik  skupinek a já je upřímně obdivovala a  trochu jim záviděla.

Cestování po Skandinávii - 5. část: Vyhlídka Dalsnibba a světoznámý Geirangerfjord

Někteří dobrodruzi se drápou po krkolomných stezkách nahoru a přenocují na opuštěných farmách.

Projížďka fjordem patřila mezi nejúžasnější zážitky a pokud má někdo možnost Norsko navštívit, doporučuji mu nepromarnit tuto příležitost.

 

Příště: nebezpečný a adrenalinový výstup na vrchol hory Veslfjellet (1743 m).

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%