Jak správně naložit zelí
Ilustrační foto: archiv redakce a pixabay.com

Jak správně naložit zelí

14. 10. 2019

Připravte si vlastní zásobárnu vitamínů na zimu. V kysaném zelí je jich opravdu hodně. A nejen to. Podle řady průzkumů je kysané zelí dobrou a zároveň levnou prevencí před vznikem rakoviny jater, plic či tlustého střeva.

Není nic snadnějšího, než si takovou „zásobárnu zdraví“ vyrobit doma. Nemusíte mít ani speciální keramický hrnec - zelák. Zelí můžete naložit třeba do zavařovací sklenice. Jak na to?

Nejdříve si musíte pořádit to správné zelí - tedy to, které je určeno ke krouhání a k nakládání. Bílé zelí koupené v supermarketu k nakládání vhodné není. Vůbec nejlepší zelí k naložení je z oblasti Křimic.

Zelí a také nádobu pečlivě omyjte a vysušte.Pokud nakládáte zelí do keramického hrnce, je dobré jej nejdříve vysiřit, tedy zapálit v něm sirný knot.

Zelí nastrouhejte, anebo nakrájejte najemno do větší mísy a zasypte solí. Na kilogram zelí budete potřebovat 10-15 g soli - pozor, musí to být kuchyňská sůl bez jódu, jinak zelí zhnědne a nebude křehké.

Nakrájené či nakrouhané zelí zasypejte drobně kmínem. Někdo přidává do zelí také cibuli či nakrájená jablka, ale to nedoporučujeme, je lepší přidat cibuli až do zelí zkysaného, například při přípravě salátu. Nechte zelí v míse dvě až tři hodiny odpočinout, aby pustilo šťávu, poté zelí v dlaních zbavte vody, tedy důkladně vymačkejte a postupně pěchujte do připravené nádoby. Dbejte na to, aby ve vrstvách zelí nezbyla vzduchová bublina.

Pozor, nechejte pod uzávěrem sklenice či keramického hrnce trochu místa, zelí pustí další vodu a v nádobě tak mírně nabyde. Pak už jen sklenici uzavřete víčkem, anebo fólií, kterou upevníte provázkem či gumičkou. Nechejte zelí první dva dny při pokojové teplotě a pozorujte, zda začíná kvasit - bublat. Cca po třech dnech víko otevřete, aby mohl ucházet plyn.  Pak nádobu uložte na chladnější místo s teplotou cca 5 -15 stupňů. Kontrolujte, zda je nad zelím voda, aby k zelí nemohl vzduch. Za 4-5 týdnů už můžete ochutnávat.

A na závěr, proč je kysané zelí tak zdravé?

- Obsahuje velké množství vitaminu C, vitamin K, ale také železo, vápník, zinek či hořčík
- Umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu
- Snižuje krevní tlak
- Působí proti onemocnění trávicího traktu
- Působí protizánětlivě
- Podporuje detoxikaci těla i krvetvorbu
- Působí proti různým formám zhoubných onemocnění, ale i degenerativnímu onemocnění mozku.

A jak říkají babičky: zelí srdce rozveselí. Tak dobrou chuť.

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.