Tip na výlet: Poutní cesta Blaník - Říp
FOTO: Cesta Česka

Tip na výlet: Poutní cesta Blaník - Říp

18. 10. 2019

Poutní cesta Blaník-Říp s mottem „Poznej českou zemi a sám sebe“ obsahuje sedm etap a propojuje dva bájné a historicky důležité vrcholy

Cesta Česka, spolek věnující se české tradici, ve spolupráci s Klubem českých turistů (KČT) představuje Poutní cestu Blaník-Říp. Cesta byla slavnostně otevřena v neděli 13. října 2019 v prostorách bývalého refektáře Sázavského kláštera. Trasa propojuje dva bájné a historicky důležité vrcholy v České republice, je rozdělena do sedmi etap a měří necelých 190 kilometrů. Putování začíná v obci Louňovice pod Blaníkem, pokračuje převážně po vyznačených turistických cestách a končí na hoře Říp pod rotundou svatého Jiří. Závěrečná část trasy vede z obce Ctiněves, kudy vedla též cesta praotce Čecha a kde se již každoročně koná Pouť Českého Anděla.

Začátek cesty se nachází v informačním centru obce Louňovice pod Blaníkem, ve kterém poutník obdrží potřebné informace, mapu a Poutníkův deník. Poté se vydá po trase vyznačené 54 tabulkami s QR kódem a rozdělené do sedmi etap. Mezi hlavní místa zde patří například hora Blaník, Český Šternberk, Sázava, Kouřim, Sadská, Stará Boleslav, Mělník a Říp. Každá etapa v sobě zahrnuje téma k zamyšlení, které si lidé obvykle kladou v každé době bez ohledu na to, jakého jsou vyznání, či kultury. Chůze zbavuje člověka napětí a napomáhá zklidnění. Každý má volbu zvolit si vlastní tempo a návodné otázky mu pomáhají udržet si záměr.

„Je známo, že jsme národem milujícím turistiku. Naše putování propojuje dvě nejznámější a nejdůležitější české hory, tedy horu Blaník se symbolikou ochrany a Říp představující zrod, počátek. Poutník navštěvuje místa, která jsou neodmyslitelně spjatá s českými dějinami a získává tak nový pohled na svou zemi a společnost, ve které žije,“ řekl Jindřich Chmelař, předseda spolku Cesta Česka. „Navíc je poutníkovi dána možnost lépe poznat sebe sama, zpracovat si určitá témata, utřídit si myšlenky či odpovědět si na otázky, týkající se jeho vztahu k ostatním i k sobě. Chůze krajinou mu v tomto úkolu pomáhá a právě tento aspekt je to, co odlišuje turistiku od putování. Máme radost, že se podařilo tuto poutní cestu otevřít pro veřejnost,“ dodal J. Chmelař. O důležitosti turistických tras v České republice pohovořil na slavnostním otevření mimo jiné též Pavel Přílepek, předseda Rady značení v Klubu českých turistů.

Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%