Sherlock Senior. Měsíční zpravodaj pro seniory redakce Seznam Zpráv
Ilustrace: Seznam.cz

Sherlock Senior. Měsíční zpravodaj pro seniory redakce Seznam Zpráv

18. 10. 2019

Chcete vědět, kde se berou hromadné e-maily, které vám chodí do schránky, proč je někdo posílá a jestli vám mohou uškodit? Redakce Seznam spouští zpravodaj pro všechny, kteří se chtějí orientovat v informacích na českém internetu. 

“Musím se pochlubit: došel mi "fejk" od spolužačky a na můj email, ať mi už nic takového nepřeposílá, chtěla vědět, jak jsem ho poznala. A já jsem jí na základě svých poznámek ze Sherlocka Seniora mohla odpovědět,” píše paní Helena.

Na konci každého měsíce můžete dostávat pravidelný přehled hromadných zpráv a dezinformací, které se objevují v řetězových e-mailech a které možná chodí i Vám. Řetězové e-maily totiž podle loňského průzkumu organizace Elpida chodí 90 procentům českých seniorů, kteří využívají internet. “Na internetu je celá řada lákadel, proto je třeba opatrnosti. Denně se potkávám s případy podvodů, které jsou cíleny záměrně na starší uživatele internetu a zneužívají jejich důvěru a menší technologickou zdatnost, “ říká Martin Kožíšek, jeden z autorů průzkumu Univerzity Palackého a Seznamu.

Možná vám řetězové e-maily pravidelně posílají Vaši přátelé nebo rodina, je ovšem dobré přistupovat k nim obezřetně – často mohou obsahovat informace, které jsou manipulativní nebo přímo lživé. Způsobují změnu vašich názorů a hodnot, ovlivní, koho budete volit, děsí vás a záměrně vzbuzují strach, ale také radikalizují vaše názory a podněcují konflikty ve vaší rodině. Právě proto Seznam připravuje tento zpravodaj - Sherlock Senior chce být Vaším detektivem ve světě informací a dezinformací.

Rádi byste se zaregistrovali? Klikněte zde: https://seznamzpravy.cz/newsletter-sherlocksenior
Rádi byste nahlédli do fungování naší redakce, médií a zpravodajství osobně? Potkejte se s námi na některém z našich seminářů v Praze, v Brně nebo v Českých Budějovicích. Nejbližší kurz se koná 22. října v Jilemnici, další termíny najdete na seznamzpravy.cz/sherlocksenior.

internet Seznam
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%