Senioři v sociální síti
Ilustrační foto: ingimage.com

Senioři v sociální síti

22. 10. 2019

Ani do spletitých uliček sociálních sítí se už dnes senioři nenechají vlákat, aniž by znali cestu ven. Spousta z nich pravidelně žije na některém ze sociálních médií.

Řeší tam všední i nevšední problémy, hovoří spolu, vyměňují si obrázky a na potkání rozdávají lajky. A k tomu nakupují zboží a zjišťují informace o zdraví.

Jednou z nejdůležitějších funkcí, které nabízí nekonečná dálnice zvaná internet, je komunikace s ostatními uživateli. Údaje z roku 2018 dokládají, že e-mail pro soukromé účely používaly tři čtvrtiny obyvatel České republiky nad 16 let. V tomto ohledu jsme na tom lépe než je průměr v Evropské unii.

Další způsob internetové komunikace představuje telefonování přes internet. Aplikace jako Skype či WhatsApp využívají asi dvě pětiny Čechů a tento podíl se v posledních letech příliš nemění.

Zato komunikace prostřednictvím sociálních sítí láká stále více lidí. „V České republice využívá sociální sítě asi 4,5 milionů osob, to je víc než polovina jednotlivců starších 16 let,“ tvrdí Martin Mana z Českého statistického úřadu.

Podle prvních údajů, které úřad sesbíral v roce 2009, tehdy působilo na sítích 5 procent osob. Největší boom probíhal do roku 2012, kdy podíl uživatelů sociálních sítí poskočil až na 31 procent. Od té doby se růst zpomalil, v poslední době posilují řady uživatelů především starší ročníky. Podíl osob v předdůchodovém a mladším důchodovém věku vzrostl v posledních pěti letech z 10 na 28 procent. Několikanásobně přibylo i uživatelů starších 65 let, už jich je skoro desetina.

Ačkoliv by se mohlo z uvedených údajů zdát, že používání sociálních sítí je v České republice významný fenomén, za Evropou ještě stále pokulháváme. S podílem 48 % jednotlivců ve věku 16–74 let obsadila Česká republika v roce 2017 příčky pod průměrem zemí Evropské unie, který je 54 %. Nejvíce uživatelů žije v Dánsku, kde sociální sítě používají tři čtvrtiny obyvatel. Nejnižší hodnoty vykazuje Francie se 43 procenty. Pozoruhodné je, že v takovém Rumunsku, které jinak bývá v digitalizaci většinou na chvostu evropského žebříčku, používá sociální sítě 52 % osob.

Nejen sociální sítě, ale internet jako takový je stále častějším zdrojem informací o zboží a službách. Nejméně osob, které vyhledávají online informace tohoto druhu, sice stále pochází z věkové kategorie nad 65 let, nicméně v rámci této věkové skupiny tak činí 80 procent uživatelů.

K vyhledání informací o zdraví internet používá ve věku nad 16 let 52 procent Čechů. „Když se zaměříme na populaci uživatelů v důchodovém věku, zjistíme, že podíl osob hledajících informace o zdraví je nejvyšší ze všech věkových skupin, dosahuje 70 procent,“ doplnil Martin Mana z ČSÚ.

Rovněž zábava je tím, co dnešní digitální společnost na internetu hojně hledá a využívá. Hraní a stahování počítačových her se věnuje téměř čtvrtina populace, i když z nejstarší věkové skupiny na to připadá jen malý podíl. Nízké jsou podíly seniorů i co do poslechu rádia či hudby nebo sledování televize přes webové stránky.

Snad je to mimo jiné proto, že zkušenější lidé si dobře uvědomují hodnotu volného času a chtějí jej strávit i činorodějšími aktivitami než je permanentní sledování monitorů či displejů mobilních telefonů. Například dalším vzděláváním v oblasti výpočetní techniky. 

 

Jiří Pekárek

 

 

 

 

internet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%