Tutanchamon v Praze
FOTO: autorka

Tutanchamon v Praze

31. 10. 2019

Protože mne zajímají starodávné civilizace a velmi fandím české egyptologii, nesměla mi ujít letošní říjnová výstava v Národním muzeu v Praze. Chtěla jsem mít i možnost srovnání s podobnou putovní výstavou, kvůli které jsme před pár lety jeli do Brna. A v neposlední řadě jsem si chtěla oživit vzpomínku na Tutanchamona - nesmrtelného vládce, před jehož zlatým sargofágem jsem stanula kdysi v muzeu v Londýně.

Ale nebylo co srovnávat, protože obě výstavy byly naprosto odlišné a obě mne nadchly. Ta první byla založena vlastně na kopii Tutanchamonovy hrobky a byla úžasná! Tato druhá, o které vám chci referovat, byla neméně zajímavá a byla ještě doplněna výstavou na počest českého egyptologa Jaroslava Černého, který se významně zasloužil o rozvoj české egyptologie.

Jaroslav Černý jezdil  s Francouzi až na jih Egypta, poblíž Luxoru, kde zkoumal vesnici dělníků Dér el-Medínu, kde se podařilo objevit obrovské množství nápisového materiálu na úlomcích vápence (tzv. ostrakony), které pomáhal luštit. Prokázal výbornou znalost staroegyptského jazyka při překladech tzv. novoegyptštiny, která je složitá pro interpretaci dodnes.

Oproti té minulé výstavě, kde byla vystavena kromě kompletně vybavené Tutanchamónovy hrobky i spousta krásných artefaktů (mne tenkrát uchvátila nejen hrobka a sarkofágová skládačka, ale i modří „vešebti“, služebníci v záhrobní říši), zde tolik artefaktů nebylo a dost jich bylo zapůjčeno z Náprstkova muzea. Nejvíc jsem ocenila nápad projekce ze života starých Egypťanů kol dokola výstavního sálu a k tomu velice dobré a zajímavě podané průvodní slovo s hudbou ve sluchátkách každého návštěvníka.

Při této příležitosti jsme si samozřejmě rádi prohlédli i prostory nově opraveného muzea, kam jsme se vlastně dostali až letos.

A tak snad pro ty, kteří neměli tu možnost výstavu vidět, přikládám svou fotodokumentaci. A jen lituji, že já jsem neměla možnost vidět na vlastní oči v reálu ani pyramidy, ani Tutanchamonovu hrobku, ač to byl od dětství můj sen. Ale bohužel ne všechny sny se splní…

 

P.S. Nezdá se vám taky, že Tutanchamon byl možná podle obličeje ve skutečnosti žena ?  :-))

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%