Měl by si člověk spořit na stáří? 3 důvody, proč se vám to vyplatí
Ilustrační foto: pixabay.com

Měl by si člověk spořit na stáří? 3 důvody, proč se vám to vyplatí

31. 10. 2019

Přemýšlíte o spoření na penzi, nebo se spoléháte na řádný starobní důchod? Přečtěte si, proč byste měli zvolit první variantu.

Důvody, proč začít spořit

  • Abyste si v penzi udrželi životní standard, na jaký jste doposud zvyklí
  • Vypočítaná výše důchodu se vám nakonec nemusí líbit
  • Věk pro odchod do penze se neustále zvyšuje (nyní 35 let), nároky na získání řádného důchodu od státu se mění a nikdy proto nevíte, jak to bude za pár let

Náležité podmínky pro získání starobního důchodu

  1. Dosažení důchodového věku
  2. dostatek odpracovaných let čili potřebná doba důchodového pojištění
  • ü Víte, kde se podává žádost o starobní důchod? Na Okresní správě sociálního zabezpečení, podle vašeho trvalého bydliště. Nemůžete tak ale učinit dříve, než 4 měsíce před datem přiznání penze.

Víte, z čeho se skládá výše starobního důchodu?  

Víte, jak se počítá výše starobního důchodu? Obecně vychází ze 2 částí. Ta první je stejná pro všechny a skládá se z 10 % průměrné mzdy. Druhá, procentní část se u každého liší a vypočítává se ze 2 hlavních položek – z vaší hrubé měsíční mzdy a z celkové délky penzijního pojištění (odpracovaných let). Kromě toho se vám tam započítává také náhradní doba penzijního pojištění.

  • ü Víte, co se vám započítává do náhradní doby penzijního pojištění? à péče o dítě do 4 let, základní vojenská služba, pobírání invalidního důchodu 3. stupně, péče o osobu odkázanou na druhé, evidence na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a prvních 6 let studia (na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole).

Začněte si pravidelně odkládat peníze

Vyberte si jeden ze spořicích účtů, které dnes banky nabízejí. Nemusíte nutně volit účet od své banky, kde máte běžný účet. Pokud najdete lepší podmínky, sjednejte si účet tam.

Tip: MONETA Money Bank poskytuje spořicí účet, který si snadno sjednáte online z pohodlí domova. Banka vám navíc poskytne vedení účtu zcela zdarma.

  • ü Víte, že přiznanou penzi už dostáváte v čistém na účet? Nestrhává se vám z ní daň, ale ani sociální nebo zdravotní pojištění.

Začněte si vytvářet finanční rezervu co nejdříve. Nejlépe s první výplatou, která vám přijde na účet. Doporučuje se, abyste si odkládali alespoň 10 % ze svého pravidelného příjmu. Při výběru spořicího účtu využijte důchodovou kalkulačku, která vám poradí.

  • ü Víte, že od roku 2018 znovu platí důchodový strop? Nejdřívější odchod do důchodu je v 65 letech. Naopak dosažení důchodového věku není důvod, abyste odešli ihned do důchodu nebo ukončovali pracovní poměr.

 

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%