Turrón aneb Vánoce na španělský způsob
Ilustrační foto: pinterest.com

Turrón aneb Vánoce na španělský způsob

9. 12. 2019

Sladká pochoutka, která částečně připomíná turecký med, je pro Španěly něčím podobným, jako jsou pro nás kokosky, vanilkové rohlíčky či linecká kolečka. Tato sladkost se chystá především na Vánoce, ale to neznamená, že se nedá koupit po celý rok.

Jde o typickou španělskou lahůdku, takže se dá okusit i v létě v turistických letoviscích u moře nebo v obchodech se suvenýry a dobrotami na španělských letištích. Ale Španělé si ji spojují především s Vánocemi.

Základem je cukr, med a mandle, ale jako už to u takzvaně typických jídel bývá, v každé oblasti se dělá trochu jinak, každá rodina má svůj tak trochu speciální recept a každý Španěl je schopen se pohádat o to, jaký má ten zaručeně správný turrón být. Tedy podobná situace, jako když třeba přijde řeč na český bramborový salát. Tisíce variant, tisíce chutí, ale nejlepší je ten, který dělá každý z nás.

Ve Španělsku se turista s největší pravděpodobností setká s vyprávěním o tom, že dějiny turrónu sahají do patnáctého století do oblasti kolem města Alicante. Tuto oblast ovládali Maurové, ale po vítězství křesťanů ji museli opustit. Turrón je poněkud přetvořená chalva, kterou Maurové s oblibou  mlsali a je typická pro arabské národy. Španělé si na ni zvykli, ale protože se jim nechtělo mlsat něco, co jim přinesli okupanti, potřebovali si udělat lahůdku svou, vlastní, národní. Mezi námi, u tohoto typu sladkostí je těžko rozeznat rozdíly. Chalva, turrón, turecký med, všude je zákad stejný: med, mandle, cukr, někde máslo, někde jiné druhy oříšků.

Faktem však je, že turrón se stal typický španělským jídlem a je škoda ho neokusit, pokud člověk do Španělska vyrazí. Pokud se tam ocitne v období Vánoc, turrón ho prostě nemine. Má dvě podoby. Jeden je tvrdý a původně se vyráběl v Alicante, druhý měkký, jehož původ je situován do nedalekého města Jijona. Ten měkký připomíná spíše nugát, zatímco na tom tvrdém se dají docela dobře vylámat zoubky.

Jak už to u takových jídel bývá, časem vznikly nejrůznější druhy. Ve Španělsku se s nimi setkáme nejen na vánočních stolech v každé rodině, ale také jako se zákusky v kavárnách nebo prostě jako se zabalenými cukrovinkami v supermarketech. A je na každém, jakou příchuť si zvolí. Nyní se vyrábějí turróny kokosové, mandlové, karamelové, citronové, pomerančové, jahodové. Zkrátka, z turrónu je byznys a turisté jsou po něm jako diví.

Na okraji města Jijona dokonce vzniklo Muzeum turrónu, ve kterém se turisté mohou dozvědět o všem, co s touto pochoutkou souvisí.

Takže, pokud se někdo na dovolené setká s turrónem zabaleným  tak, aby jeho trvanlivost byla co nejdelší, klidně si ho může nechat na vánoční stůl a typické české vánoce si ozvláštnit něčím exotickým. Ale spíše to dopadne tak, že ho zbaští hned po příjezdu domů. Turrón je totiž proklatě dobrý.

recepty Vánoce
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%