Životní styl seniorek se s léty výrazně změnil a s ním i šatník zralých žen
Ilustrační foto: pinterest.com

Životní styl seniorek se s léty výrazně změnil a s ním i šatník zralých žen

28. 11. 2019

Sportovní boty, batůžky, džíny. To jsou části oblečení, které se kdysi v šatnících žen ve věku šedesát let a výše vyskytovaly výjimečně. Styl oblékání dam vyššího věku prošel velkými změnami a souvisí to s tím, jak se změnil jejich celkový styl života.

Když se dříve řeklo oblečení pro starou paní, každý si představil šaty s nějakým vzorem, ideálně květinovým. Tmavý kabát, zpravidla řadu let starý. A nějaký kožich. Hodně starý a pořádně těžký, takový, ve kterém se každá žena změnila v nevzhlednou těžce se pohybující starou medvědici. A něco na hlavu. Něco těžko popsatelného, beztvarého, cosi mezi klouboučkem, baretem, zkrátka cosi. Mezi oblečením pro ženy vysokého věku a ženy mladé bývaly velké rozdíly. Zkrátka, babička se oblékala jinak než vnučka.

Ty rozdíly se v poslední době téměř setřely. Skříně seniorek už nezaplňují řady podobných kytičkovaných šatů, pronikly do nich kalhoty, džíny, trička, košile, tenisky, batůžky. Tedy úplně stejné oblečení, jaké se vyskytuje ve skříních žen třicetiletých, čtyřicetiletých. V mnoha rodinách chodí společně nakupovat vnučky, matky a babičky. Rozumějí si totiž, mají podobný vkus, navzájem si poradí, ohodnotí, co které sluší. Mnohdy si některé kousky navzájem půjčují. Ano, nyní je zcela běžné, že babička jede k moři a půjčí si od vnučky batůžek a lehkou džínovou bundičku. Pak zjistí, že tyto kousky jí v šatníku chybí, a koupí si je. Už se neříká: To je pro mladé, to se pro starší nehodí. Pokud to někdo říká, nezřídka se mu dostane upozornění, že říká něco nevhodného, ba přímo nesmyslného.

Proměna stylu oblékání seniorek je ukázkou toho, jak se mění postavení seniorů ve společnosti a jejich přístup k životu. Nejde o to snažit se vyrovnávat mladým, oblékat se v šedesáti jako dvacetiletý diblík a zakrývat tím fakt, že člověk stárne. Pokud to někdo bere takto, pak změny nechápe správně. Jde o to, že život současných zralých žen je hodně odlišný od toho, jaký vedly jejich mámy, babičky, prababičky, když byly v jejich věku.

Mnoho z nich nejezdilo k moři, na výlety do hor, nepodnikaly vycházky po městech, nenavštěvovaly řadu kulturních akcí. Zestárly, šly do penze a tak se zdržovaly doma, na zahradě, pomáhaly s hlídáním vnoučat. K tomu bylo celkem jedno, co mají na sobě. Samozřejmě, že v každé době žily ženy, které zájem o to, aby dobře vypadaly, neopustil nikdy, ani v hodně vysokém věku. Vždy existovaly a existují dámy, které vyznávají elegantní styl a nosí šaty, kostýmky a kloboučky v každé době. Ale celkově vzato, nikdy nebylo v šatnících seniorek tolik ležérní módy, funkčního, sportovního, pohodlného a přitom šik oblečení jako nyní.

A co nosíte nejraději vy? Liší se váš šatník od toho, který pamatujete z doby, kdy byly v seniorském věku vaše maminky a babičky? Co by ve skříni zralé ženy nemělo chybět a co tam naopak nepatří?

móda
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%