Téměř polovina seniorů nad 75 let je zdravotně postižených
Ilustrační foto: ingimage.com

Téměř polovina seniorů nad 75 let je zdravotně postižených

1. 12. 2019

Nebudeme si asi namlouvat, že stáří přináší jen moudrost, klid, radost a pohodu. Doprovází jej často také celá řada neduhů, třeba v sociální oblasti, ovšem nejčastěji se týkají zdravotního stavu.

Nejde přitom pouze o konkrétní nemoci, ale také různá zdravotní omezení či invaliditu. Jaký je tedy ve skutečnosti počet lidí ve vyšším věku s určitým zdravotním postižením ve srovnání s ostatními věkovými skupinami?

Nejen na zodpovězení této otázky se v šetření na téma života se zdravotním omezením zaměřili odborníci z Českého statistického úřadu. Podle jejich zjištění bylo mezi obyvateli ČR staršími 15 let, kteří žijí v soukromých domácnostech, loni přibližně 13 % osob se zdravotním postižením. V absolutních číslech to znamená 1 milion 152 tisíc lidí. „Jde o osoby, které jsou kvůli zdravotním problémům dlouhodobě omezeny v běžných činnostech anebo mají přiznaný invalidní důchod, pobírají příspěvky na péči či mobilitu nebo vlastní průkaz osoby se zdravotním postižením,“ vysvětluje Helena Chodounská ze statistického úřadu.

Je zřejmé, že počet osob se zdravotním postižením v populaci roste spolu s věkem a přicházejícími nemocemi. U mladých mezi 15 a 24 lety tvoří 2 %, v kategorii seniorů nad 75 let už je mezi zdravotně postiženými skoro polovina. Při podrobnějším zkoumání zjistíme, že tři čtvrtiny zdravotně postižených jsou starší 55 let a lidé přes 75 let tvoří třetinu ze všech zdravotně postižených. Mírně přitom převažují ženy, což je dáno i jejich větším zastoupením ve starších věkových skupinách.

Když bychom se chtěli zaměřit na skladbu osob se zdravotním postižením podle rodinného stavu, je   patrný vysoký (až čtvrtinový) podíl ovdovělých lidí. Oproti celkové populaci také výrazně méně zdravotně postižených žije v manželství (38 % oproti 59 % v celkové populaci). Naopak větší podíl představují svobodní (44 % oproti 29 %) a rozvedení (17 % oproti 12 %). „ Zdá se, že pro lidi se zdravotními problémy je uzavření sňatku a setrvání v manželství obtížnější, než je tomu obecně mezi zdravými jedinci,“ říká Helena Chodounská.

Obtížnější je pro zdravotně postižené rovněž získání vyššího vzdělání. Zhruba dvě třetiny z nich mají pouze základní nebo střední vzdělání bez maturity. Do určité míry je to dáno velkým podílem seniorů nad 75 let, u kterých je nižší vzdělání častější.

Obvyklé příčiny zdravotního omezení? Někteří lidé se bohužel se zdravotním postižením již narodí, onemocnění pak způsobí zdravotní omezení 85 procentům, úraz zhruba 12 procentům osob. Mezi staršími jedinci hrají jednoznačně hlavní roli nemoci, často bohužel v kombinaci s úrazem.

Statistiky rovněž zajímalo, jak lidé čelí potížím spojeným se zdravotním omezením. Zjistili, že takzvané kompenzační pomůcky obecně používá 54 % zdravotně postižených. Tři procenta z nich pomůcku  nemají, ale potřebovali by ji, 16 % by potřebovalo pomůcku další nebo jinou. Celkem tak chybí kompenzační pomůcky zhruba 220 tisícům (19 %) zdravotně postižených.  Téměř 600 tisíc jich využívá pomoc druhé osoby, vesměs příbuzných. Podle očekávání nejvíce senioři nad 75 let  - jedná se o téměř tři čtvrtiny z nich.

Trocha optimismu na závěr: senioři se zdravotními obtížemi na otázku co jim schází  uvedli například  finance, lepší dopravní dostupnost lékaře či bezbariérové prostory. Ovšem nejčastější reakce byla taková, že jim i přes zdravotní omezení nic výrazně nechybí.

 

Jiří Pekárek pro i60.cz

 

 

 

 

 

senioři zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%