Jak mohou města pomoci osamělým seniorům
IIlustrační foto: pixabay.com

Jak mohou města pomoci osamělým seniorům

30. 12. 2019

Nejen v České republice, i v jiných evropských zemích populace stárne. Se stárnutím jde často ruku v ruce osamělost. Například v sousedním Německu je údajně téměř každý desátý občan ohrožen samotou.

Nejen v naší zemi, i v jiných evropských zemích populace stárne. Se stárnutím jde často ruku v ruce osamělost. Například v sousedním Německu je údajně téměř každý desátý občan ohrožen samotou. I když mnozí namítnou, že v naší zemi je jiná ekonomická i sociální situace, a jiní budou tvrdit, že jakékoliv průzkumy a ankety jsou formální a nejsou řešením, přesto vám chceme nabídnout několik tipů z vyspělých evropských států, které se snaží ulehčit osamělým seniorům jejich mnohdy nelehký život.

Za výbornou myšlenku jsou považovány tzv. "povídací pokladny", tak, jak byly zavedeny v jednom supermarketu v Nizozemsku. Tam si pokladní vědomě nechávají čas, aby se s nimi mohli zákazníci u pokladny dát do řeči. Pro mnohé starší zákazníky je to možná jediný hovor za celý den. Obvykle nezůstane jen u hovoru o vlastním nákupu, nýbrž pokladní se stane jakýmsi psychologem a zákazníkovým dobrým známým. Řada starších lidí téměř ani nevychází z bytu, vrcholem dne je nezřídka právě nákup v supermarketu nebo v pekařství. Pokud ovšem tato zařízení jsou někde poblíž k dispozici. Průzkum v Německu ukázal, že v některých městech je obchod vzdálen cca 300 metrů, zatímco jinde přes 3 kilometry, což představuje pro mnohé starší osamělé lidi značný problém. To znamená, že naděje, že by právě supermarket ochránil lidi před osamělostí, dost klesá.

V péči o osamělé lidi jsou malá města daleko před velkoměsty. Např. v jedné obci s počtem 1 000 obyvatel byl pro seniory zřízen jedním mladým podnikatelem pečovatelský dvůr (ne obvyklý penzion) zvláštního druhu. Lidé tu žijí v objektu společně s domácími a hospodářskými zvířaty, vaří si a pečují o zvířata, s nimiž si oboustranně poskytují společnost.

Osvědčila se i tzv, platforma sousedské výpomoci. Evidovaní senioři si navzájem nabízejí určitou výpomoc. Jeden, který je fyzicky méně zdatný, pomůže někomu s počítačem. Za to nedostane peníze, ale body. Za ty si pak může nechat od někoho dalšího posekat trávník, nechat se odvézt autem k lékaři nebo na nákup.

V Dánsku, které je k seniorům hodně vstřícné, jsou různé organizované nabídky nejen na internetu, ale třeba i v obchodech, kde jsou k dispozici pohlednice s nabídkou "Nechcete jít s námi na oběd?", Tu si může takto oslovený ponechat nebo ji třeba donést někomu dalšímu. K 75. narozeninám dostane každý občan pozvánku do městské rady. Pořádají se společné obědy pro seniory.

Nápady, jak potěšit osamělé lidi, nemusí být nijak nákladné. I u nás se v tuto předvánoční dobu objeví sem tam nějaká vlaštovka. Nejsou to rozhodně jen polévky pro chudé, které vaří radnice nebo některé církevní řády. Již druhým rokem se v obchodním centru v Praze na Chodově pořádala akce Štědrovečerní večeře pro 100 pozvaných osamělých lidí. K ní se mohli přihlásit lidé sami nebo nahlásit někoho známého, o němž věděli, že zůstal sám.

Važte si svých rodin a přátel a nezapomínejte ani na ty, kteří takové štěstí nemají.

aktivní senioři stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.