Vínečko bílé, vínečko rudé... Několik rad, jak se ve vinném sklípku (ne)opít!
Ilustrační foto: pixabay.com

Vínečko bílé, vínečko rudé... Několik rad, jak se ve vinném sklípku (ne)opít!

18. 12. 2019

Snad nikde jinde, v jiné činnosti, neběží tolik vtipů na Moravě, jako o Pražácích a o ve vinném sklípku. Nechci se tímto „školením“ dotknout obyvatel našeho hlavního města. Věřte, že my Moraváci naši matičku Prahu milujeme, což třeba dokazuje i to, kolik nás z Moravy v Praze žije a pracuje.

Vím, že Pražáci nám říkají náplava, ale vlastně mají pravdu. Naši moravští soukmenovci pobytem v Praze se nadýchají toho vltavského vzduchu a ochutnají vltavskou vodu a zapomenou na své kořeny, kořeny, které byly původně někde kolem Pálavy, Mutěnic, Velkých Bílovic či Pavlovic, zapomenou na krásná města Olomouc, Znojmo a Břeclav, už si vy Pražáci nevzpomenete, že první vaše láska byla „z Uherského Hradišťa“ a první krásnou pusu jste dostal od Ivany z brněnských Židenic na veletrhu v Brně. A Pražáci, věřím vám, že mě pustíte příští týden do Prahy, že nebude na dálnici závora a nebude tam pro mě STOP.

Konec hašteření, konec srandy a začíná náboženství, říkával náš pan farář. Snad tím i začnu. Na Moravě je přece jenom více věřících, většinou katolíků. Už to není ta tvrdá víra, už je to modernější pojetí a je to také více o krajových i místních venkovských krásných zvycích. U nás se za názory náboženské už v hospodě nebijeme, ale dovedeme si svoje obhájit. V minulosti klečel vedle sebe při mši v kostele soudruh předseda JZD, soudruh předseda MNV i místní předseda KSČ. A večer v hospodě nebo ve sklípku si k nim přisedl ještě i pan farář. Šlo jim určitě o totéž, o blaho jejich lidí. O politice a náboženství tedy už dost.

Je prosinec, víno dozrává tiše v sudech, celoroční práce vinařů začíná být zhodnocena. Je to doba, kdy i my máme dlouhé večery, a dohodneme se s přáteli na malý zájezd do sklípku, nebo tam jedeme oslavit v lednu tatínkovy kulaté narozeniny. Vše je možné. Dnes je vinařský servis na perfektní úrovni, za těch posledních 30 roků se výrazně zlepšil a mnohde dosahuje vrcholu. Můžete si domluvit sklípek jen tak, na dvě, tři hodiny, ochutnat s pár kamarády letošní vína a potom hajdy domů (řidiče vždy s sebou!) Nebo si domluvíte sklípek s pohoštěním hodným králů pro celou rodinu nebo pro celou vaši kancelář či dílnu, a to včetně ubytování. Vše, jak si přejete. Nedělám zde reklamu té či oné oblasti jižní Moravy, jen popisuji možnosti (ale řidiče vždy s sebou!).

Nevím, jestli bych právě teď sem neměl vložit takový malý nadpis: Jak snadno a rychle nepadnout ve vinném sklípku…

V září a v říjnu víno začíná kvasit a bývá v nabídce burčák. Burčák je velmi chutný, lékaři tvrdí, že velmi zdravý, dokonce jsem někde četl, že by se ho mělo vypít asi tolik, kolik máme krve v těle. Prosím, ale následky tohoto pití mohou být sice zdravé, ale jsou většinou katastrofální. Většina z nás při větším pití burčáku dopadne špatně, je nám potom také moc a moc špatně a vychází to zlé z nás všemi možnými otvory našeho lidského těla, a to velmi rychle. Tak prosím opatrně. Někdy méně, znamená více. Ale nyní již burčák není, tak to nechme na příští rok. A víte, že ve světě se burčák zase tak moc nepije? Oblíben je hlavně u nás, na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku a někde i snad v Bavorsku.

Vína Svatomartinská. Poslední roky se začala u nás prodávat mladá vína, vína Svatomartinská. Do letošního roku platilo, že prodej může být zahájen na svátek Sv. Martina jednotně 11. listopadu v 11.00 hod, v celé naší republice. Vypadalo to již na velmi pěknou tradici, na pěkný zvyk. Sami vinaři to letos změnili, kvůli tržbám – kvůli kšeftu. Škoda! Tato mladá vína se krásně a lehce pijí, nemívají mnoho alkoholu, jsou jemná a hladká, ale dlouho nevydrží, postupně ztrácí na své lehké příjemné chuti, vydrží tak 3 až 4 měsíce, obyčejně se říká, že asi do Velikonoc.

Každý vinař, pokud už se náhodou neznáte, když přijdete do jeho sklípku, tak po přivítání, a po krátkém zhodnocení vinařské oblasti, kde se právě nalézáte, poví něco o historii jejich vinařské rodiny (a oni o tom rádi mluví), o tom, jaký je objem jejich sudů nebo nádrží, o dusíku, apod., Potom vám dá většinou pan sklepník několik rad. Víno se nepije nikdy na žízeň. Máte-li žízeň, nabídne vám nejdříve minerálku neslazenou nebo vodu. Věřte, že rada je to dobrá, a prosím, napijte se dostatečně. Víno se nepije nikdy ze vzteku, nepije na bolest. Víno je Boží dar, a s jako takovým s ním zacházím.

Potom vás většinou pozve dolů, do sklípku mezi sudy s vínem, pochlubí se, rozdá malé „koštérky“, natáhne koštýř a nabídne vám postupně několik druhů vína bílého i červeného, a poslední roky i růžového na ochutnání. Ke každému nabízenému vínu prohodí pár slov s odbornými výrazy, zmíní se pár slovy o výrobě vína. Obyčejně bývá někde na zemi v rohu kbelík, komu nabídnuté víno nechutná, klidně může to trošku, to malé množství vylít do tohoto kbelíku, tak to ve sklepě chodí i platí. Jste-li v pohodě, tak ukáže dozadu na regál ve sklepě a pochlubí se, že tam má archívek pro dceru na svatbu, nebo na křtiny vnuka, nebo na svoji šedesátku….. Těší ho to. Pan vinař vás potom vyzve, abyste si vybrali, u které odrůdy chcete zůstat, a co budete nahoře ve vinárně (tj. větší, nebo ve vinné komoře, tj. menší) pít. Doporučuji nemíchat moc druhů vín, nemíchat, bílé, červené, růžové, vše dohromady. Držte se jedné, dvou odrůd vína. A zase hodně pijte vodu.

Je velmi vhodné při takovém posezení hodně a vydatně jíst, vinař vám nabídne uzená masa, pečená masa, ostřejší uzeniny, mastný guláš, ovarové koleno, smažené řízky, špek, zabíjačku, sýry a okurky, co si objednáte a vyberete, atd. Dobrý čerstvý chléb k zakousnutí. Z toho jídla se vám zatmělo před očima? Víte, vinný sklep je zrádný, a ne každé tělo odbourává alkohol stejně. U našich krásnějších poloviček je to ještě horší – myslím to odbourávání alkoholu. Proto vždy platí zásada: „pijte do polo pita a jezte do polo syta“. Zdá-li se vám, že už máte pití dost, běžte se třeba projít do vinohradu, projděte si obec, kde jste. Moravské obce i vinohrady jsou krásné. Pozor, čerstvý vzduch venku s vámi zamává, zvláště, je-li venku teplo. Ve sklepě je celkem nízká teplota, proto se vždy do sklepa řádně oblečte. Malá hodinová pauza v pití a procházka vám narovná nejen krásně údy, ale i mozek. Přece se nejedeme do sklepa opít do němoty, ale ochutnat dobrá vína. Prosím přestat zavčas pít alkohol je velké umění, naučte se to. A když je vám líto toho, že je tam tolik dobrého vína a vy už chcete říct konec, tak vinař vám rád dá lahvičku vína s sebou domů.

Ne každý vinař dělá sekt. Tak se může stát, že když o něj požádáte, tak sekt nemá, nebo nabídne vám kamarádův sekt, ze sousedství. Pokud jde o vína, tak já nechávám na každém, by volil dle své chuti. Někdo rád bílá, někdo červená či růžová, někdo vina suchá a polosuchá a někomu chutnají vína sladší. A musíme si uvědomit, že Rulandské bílé bude jiné z Velkých Bílovic a jiné z Velkých Pavlovic. Někdo rád utrácí a ochutná archivní vína, nebo vína s pozdním sběrem, případně vína ledová. Výběr vína je vždy vaše přání, vaše chuť. Pokud to vše doladíte malou cimbálovkou, nemá to chybu.

Pozorný čtenář si jistě všimnul, že jsem dosud nemluvil o chuťové vazbě víno a pivo. Já zastávám názor, že oba tyto moky jsou dobré, ale nikdy bych je nekombinoval současně. Přijel jsem do sklepa na dobré víno, tak si to chci užít. Ale s kamarády jdu v sobotu večer na hokej a dáme si tam pivo.

Vinař má raději společnost, skupinu kamarádů a přátel, kteří se rádi napijí, najedí, zazpívají si a vytvoří příjemné odpoledne nebo večer. Sbírat opilce pod stolem, a umývat WC a stoly po zvratcích není, věřte, po návštěvě příjemné. Již hodně vinařů nabízí pro hosty i ubytování, přiznám se, že pro danou společnost je to výhodné, nedívá se nikdo po hodinkách, a trochu alkoholu v krvi se do rána částečně srovná (řidiče ale vždy s sebou!). Prosím, kdo organizuje takovou návštěvu sklípku, by si měl domluvit s vinařem i cenové a platební podmínky. Občas se stává, že hosté při placení mohou být překvapeni, nejen nad cenou za vypité víno, ale za jídlo a celkový servis. Byla by škoda hezký večer pokazit hádkou nad placením.

Některý vinař má ve zvyku se s vámi rozloučit na závěr tzv. „Kapurkovu“ (kapurek je slovensky branka v plotě, tedy slovensky: rozlučkovy prípitok při odchodu). Bývá to slivovice, meruňkovice, hruškovice apod. Takže u východu ze sklípku, u branky (u kapurku), vám nabídne štamprli pálenky. Zvažte, odmítnout můžete vždycky, někdy tato ostrá pálenka vám ale už podlomí kolena docela, i když jste si dosud drželi.

Na ochranu vinařů musím ještě napsat, jste-li vegetariáni různého typu, tak pijte ve sklepě velmi opatrně. Vaše vegetariánské tělo většinou nemá žádnou zásobu tuků, ani žádné živočišné tuky ani  nejíte (ani teď ve sklepě), a tak alkohol na vás působí většinou daleko rychleji a s daleko horšími následky. Mám osobní zkušenost z letošní letní svatby v mé rodině, kde byla účast asi sto hostů, z toho třetina se držela zásad zdravé bezmasé a beztukové výživy. Tito, většinou mladí lidé, na venkovské moravské svatbě pod melodiemi cimbálu, dopadli špatně, a to také velmi brzo, již v podvečerních hodinách svatebního dne. Škoda. I pít se musí umět.

Věřte, že já rád jezdím do vinného sklepa, rádi si s rodinou a kamarády vyprávíme, uvolní se nálada, rádi se dobře najíme, máme mezi námi pár muzikantů a o veselo a pohodu je postaráno.

My, starší lidé, bychom si měli ale také uvědomit, že někdo z nás má vysoký tlak, někdo má cukrovku, někdo nabouraný žlučník nebo slinivku, jiný je po operaci žaludku, apod.. V takových případech si musíme dávat velký dietní pozor při návštěvě vinného sklípku. Ochutnat s mírou jídlo i pití. Přece nechceme s nějakými záchvaty skončit v nemocnici. My máme v rodině zvyk, že když náš nejstarší účastník zavelí, tak se ve sklepě končí a jede se domů, nebo jdeme na pokoje spát. Jistě chápete, že od zavelení to ještě hodinku i více trvá, ale dodržujeme jakési pravidlo poslední skleničky! "A ono sa tu u nás ríká: všetké blili, enem pán farár zvraceli", a to přece není nutné.

Vždy, prosím vždy, pokud nezůstáváte ubytováni u vinaře na noc, zajistěte si odvoz s řidičem s čistou hlavou bez alkoholu. Nevěřte řidičům – mistrům světa – že ty dvě tři deci vína mu nic neudělají. Udělají mu hodně a neštěstí je na světě. Opilý řidič – veselý vrah.

Příjemný pobyt ve vinném sklípku, příjemné vykládání s přáteli či s rodinou Vám všem přeji. Na tyto chvíle budete vzpomínat, vzpomínat jako na příjemnou zábavu. Zítra je také den, a chceme na tu oslavu ve sklípku vzpomínat krásně, ne, aby byly nějaké výčitky svědomí. Zítra je také den, a proto i teď vám jemně připomínám pravidlo šťastného návratu. Vinaři se na vás budou velmi těšit i příště. A když si láhev vína, co jste dostali ve sklepě otevřete doma, je dobré ji i vypít co nejdříve a neschovávat zašpuntovanou a polovypitou v chladničce. Láhev s vínem, již takto otevřená, ztrácí na kvalitě velmi rychle, během jednoho - dvou dnů.

 A čím jsme začínali, tím také skončeme, vtipem: Jsou 4 druhy vína na Moravě - "První druh - bílé, druhý druh - červené, třetí druh - za peníze a čtvrtý druh - zadarmo". 

Vínečko bílé, vínečko, rudé, vínečka obě, galánky moje!

 

Děkuji za pozornost.

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage
PRODUKT TÝDNE

Pořiďte svému mazlíkovi kvalitní krmivo. Konzervy Brit Mono Protein jsou vhodné pro psy s citlivým zažíváním, alergiemi a potravinovou intolerancí. Více zde.

produkt týdne.jpg

 

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

TÉMATA
AKTUÁLNÍ ANKETA

Budete letos hlídat vnoučata více než v předchozích letech? (Vzhledem k omezenému cestování do zahraničí)?

Ano, budu mít vnoučata na delší dobu než loni

25%

Ještě nevím

19%

Ne, bude to přibližně stejné jako v předchozích letech

30%

Vnoučata o prázdninách už delší dobu nehlídám

26%