Nesmysly, které kolují na internetu kolem ochrany před koronavirem
Ilustrační foto: pixabay.com

Nesmysly, které kolují na internetu kolem ochrany před koronavirem

15. 3. 2020

Na koronavirus zabírá česnek, pití horké vody nebo větší množství alkoholu. Tyto a další nesmysly kolují po internetu. Neřiďte se jimi a sledujte relevantní zdroje, kterými jsou zejména stránky Ministerstva zdravotnictví nebo Státního zdravotního ústavu.

Při kontaktu s pacientem s příznaky akutního respiračního onemocnění je třeba dodržovat standardní opatření proti přenosu infekce kapénkami. Nejdůležitější je, aby nemocní dodržovali respirační etiketu při kašli, kýchání a smrkání, používání jednorázových kapesníků, a také hygienu rukou.

Zde jsou odpovědi na některá "doporučení", kolujících na internetu:

Když budu mít roušku, třeba ušitou doma, proti koronaviru mě ochrání
Roušky jsou určené zejména k ochraně okolí, tedy aby již nemocný člověk nešířil nemoc dál kapénkovou cestou. Použitím běžných roušek se člověk před nákazou COVID-19 neochrání, může však zabránit jejímu dalšímu šíření v případě, kdy by byl sám již infekční. Ochranu proti přenosu nákazy od jiného člověka může poskytnout pouze respirátor se stupněm filtrační ochrany proti virům, případně v určité míře také speciální roušky vyráběné s použitím nanotechnologických výrobních postupů.

Mohu se bránit proti koronaviru konzumací alkoholu nebo větším množstvím česneku?
Na sociálních sítích a mnoha webech se objevují zavádějící a nepodložené zprávy a rady o tom, co všechno proti novému koronaviru SARS-CoV-2 zabírá. Uvedené rady a účinky doporučených přípravků skutečně nejsou prokázané. V současnosti neexistuje zatím žádná opravdu spolehlivá léčba proti onemocnění COVID-19. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že účinnost doporučovaných postupů či aplikace různých přípravků není ověřena a může být i škodlivá.

Mohu se nakazit ze zásilky z Číny?
Onemocnění COVID-19 se přenáší stejně jako jiná respirační onemocnění, tedy přenosem z člověka na člověka nejsnáze kapénkovou infekcí. Virus nepřežije mimo lidský organismus více než několik hodin. Proto se ochranná opatření přijímají především na letištích apod., kde je velké množství lidí. Proto zásilkové společnosti nebo například ani Česká pošta žádná taková opatření v souvislosti s možnou nákazou čínským koronavirem z balíků a zboží nepřijala, protože k tomu není důvod.

 

Přehled dalších mýtů, který připravilo Ministerstvo zdravotnictví:

Koronavirus_na_pravou_míru-1536x1024.jpg

 

Více informací zde: https://koronavirus.mzcr.cz/

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.