Sobota 28. března: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Sobota 28. března: Co by vám nemělo uniknout

28. 3. 2020

V Itálii se uzdravila z nemoci způsobenou koronavirem 102 letá občanka Janova. Nemocí COVID-19 se nakazil i britský premiér Boris Johnson. Má zatím lehkou formu nemoci a dál řídí vládu z izolace. V Česku zavedlo Ministerstvo zdravotnictví řadu opatření v zařízeních pro seniory.

- V Česku je zachyceno 2422 případů nakažených koronavirem. Během 24 hodin přibylo 373 případů, což je dosud nejvyšší denní nárůst. Počet uzdravených zůstal na čísle 11, devět lidí zemřelo.

- Zvýšená teplota nad 37,5 stupňů, suchý kašel či dušnost. Toto jsou nová kritéria, která stanovilo ministerstvo zdravotnictví pro testování na přítomnost koronaviru. Testovat by se měly všechny osoby, které splňují aspoň jedno z těchto kritérií.

- Britský premiér Boris Johnson se nakazil koronavirem. Uvedl to sám na Twitteru s tím, že test na přítomnost koronaviru byl pozitivní a má mírné příznaky. Vládu dále řídí z izolace. Krátce poté stanice BBC oznámila, že pozitivní test má i ministr zdravotnictví Matt Hancock. Také on je doma v karanténě.

- Ministerstvo zdravotnictví nařídilo zařízením pro seniory přísně dodržovat podmínky karantény. Musí také sledovat zdravotní stav klientů a pracovníků, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ministerstvo zdravotnictví také nařídilo, aby pracovníci v domovech pro seniory a LDN dvakrát denně měřili pacientům teplotu. Musí také zrušit společné stravování nebo aktivity. Domovy pro seniory musí také deset procent kapacity vyhradit pro případné nakažené, nařídilo ministerstvo. Musí pro ně mít samostatné koupelny a toalety. 

- Nákaza koronavirem se objevila v šesti domovech pro seniory v Česku. V České televizi to v pátek řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Neupřesnila počet pacientů či to, zda se nakazili obyvatelé zařízení nebo personál. Sociální služby si stěžují, že mají minimum ochranných pomůcek. V dosavadních dodávkách se ně zatím nedostalo, protože přednost dostává zdravotnictví.

Farmaceutická společnost Zentiva kvůli šíření nákazy novým koronavirem dále navyšuje výrobu paracetamolu, na český trh uvádí nový lék s názvem Paraceta. Léků s obsahem paracetamolu bylo v posledních dnech v českých lékárnách nedostatek, Státní ústav pro kontrolu léčiv minulý týden vyzval lidi, aby je zbytečně nehromadili.

- U pacienta s nejtěžším průběhem onemocnění COVID-19, ktterému byl aplikován přípravek Remdesivir, se začíná zlepšovat. "yl bych velmi rád, kdyby se nám intezivistům podařilo společně s inkfektologama nadefinovat stav pacienta, kdy má podání remdesiviru skutečně nejlepší dopad. Ale opravdu se bojím upínat se k tomuto léku. Tyto tiskové konference vnímám trošku jako PR něčemu, co možná ani nefunguje. Nevím, jestli jsme na dobré cestě k tomu, abychom to rozšířili do takových rozměrů, že skutečně všichni musí mít remdesivir. Sami vidíte, že uzdravených pacientů přibývá po desítkách, někde po stovkách. A ti žádný remdesivir nedostali, " upozornil na tiskové konferenci lékař Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martin Balík, který pacienta léčí. 

- Češi za jeden jediný den vybrali 10 milionů na plicní ventilátory. Sbírku na pět stovek z nich ve čtvrtek vyhlásila skupina COVID19CZ sdružující přední české IT odborníky a vývojáře. Celkem se zapojilo cca sedm tisíc lidí. Sbírka je nyní zastavena a jedná se o spolupráci se státem. 

- V italském Janově se z nákazy novým typem koronaviru uzdravila 102letá seniorka, a to bez podání jakýchkoliv léků. Lina se narodila v roce 1917 a zažila dvě světové války. Dokázala se vyrovnat i s osobními tragédiemi, když jí zemřel syn a ona se jako jedna z prvních v zemi rozvedla (Itálie legalizovala rozvody v roce 1970). Ve čtvrtek, jen několik dnů před svými 103. narozeninami, vyhrála další boj s osudem, který se zdál být ztracený: porazila virus.

 

 

 Každé ráno  budeme na tomto místě připravovat souhrn nejdůležitějších událostí za posledních 24 hodin, tak, abyste v této krizové době byli v obraze  a měli na jednom místě aktuální informace.

Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.