Koronaidiot, koranténa. Vznikají nová slova a vtipy, kterými se baví i senioři
Ilustrační foto: ingimage.com

Koronaidiot, koranténa. Vznikají nová slova a vtipy, kterými se baví i senioři

11. 4. 2020

Jazykovědci evidují stovky nových slov souvisejících s pandemií koronaviru. Potvrzuje se, že Čechy neopouští humor ani v těžkých chvílích. Přesněji, je tomu právě naopak. Tvoří, vymýšlejí, baví se.

Sedmdesátiletý Karel si každý večer přeposílá s kamarádem Liborem nová slova a nové anekdoty týkající se epidemie. „Celý den se těšíme, čím jeden druhého překvapíme. Stal se z toho takový rituál, kterým pěkně vyplňujeme čas, který musíme trávit doma,“ říká Karel.

Nejraději má slovo koronaidiot, kterým jsou nyní označování lidé, kteří se chovají lehkomyslně, ohrožují druhé, neberou nebezpeční vážně. „Líbí se mi i výraz haranténa. Poslal mi ho syn, prý tak nazývají karanténu rodiče, kteří jsou zavření doma s dětmi a ze zoufalství už své milované děťátka nazývají haranty, takže haranténa,“ říká.

Michaela Lišková z Ústavu pro jazyk český říká, že nových slov vzniklých v souvislostí s pandemií stále přibývá. Jazykovědci je zahrnují do databáze s názvem Neomat, která shromažďuje nová slova. „Hodně používané se staly slova koronadeprese, koronáč, koronakrize,“ říká jazykovědkyně. „Časté je také označení pro člověka, který se chová nezodpovědně, tedy koronaidiot, ale také covidiot,“ dodává.

Hrajeme rouškovanou, tak se říká povinnosti nosit roušku.
Vaříme rouškovku, říká se, když se roušky vyvařují.
„Promořuješ se?“ telefonoval nedávno otec synovi.
„Co tím myslíš?“
„No jestli se dostatečně proléváš alkoholem, tomu se teď říká promořování, to nevíš?“
„No tati, alkohol přece škodí a v tvém věku zvlášť, víš, že jako senior jsi nejvíce ohrožen.“
„Nešiř koronapaniku, chlapče.“  

Na internetu se objevují další a další vtipy, kterými se lidé vyrovnávají s mizernou situací. Mnozí si jejich vytvářením či sbíráním prostě jen krátí čas, jiní jimi dělají radost svým blízkým a kamarádům. „Můj synovec se rozhodl, že mi každé ráno zatelefonuje nějakou anekdotu týkající se koronaviru. A já se fakt každé ráno směju. Je to skvělá terapie, mnohem lepší než patetické hlasy, které mně několikrát volaly s dotazem, zda něco nepotřebuju, že jsem prý ohrožená skupina. Je to milé, že lidé mají starost o seniory, ale mně tedy více pomůže, když se mám čemu zasmát,“ říká dvaaosmdesátiletá Milena.

Vyslechla například tyto vtipy:

Včera jsem byl kvůli zavřené hospodě večer po několika letech doma. Povídal jsem si s manželkou. Zjistil jsem, že je to docela prima ženská.

Opravdu jste si jistí, že zavřít na týdny doma manžely a manželky je způsob, jak snižovat počet obětí?

Mezi její oblíbené slovo patří virozvěst. Tak se říká lidem, kteří s oblibou tvrdí, že současná pandemie je trestem za příliš konzumní způsob života, jaký v posledních letech lidé vedli.

Poté, co vláda často měnila dobu vyhrazenou pro nákupy seniorů, začal se mezi nimi šířit tento vtip: „Senioři si budou moct nakoupit pouze v obchodech, které mají dveře na severovýchod, manažer obchodu vlastní border kolii, pracuje tam prodavačka jménem Cecilie, skladník jménem Haakon a pouze když bude měsíc dva dny do úplňku. Říkáme to jasně, jednodušší to být nemůže.“

Mezi seniory je oblíbený i tento:
„Až to všechno skončí, budou se seniorů matematici. Projeví se, že týdny nemohli dělat nic jiného než přepočítávat kroky a metry, které ušli v bytech.“

Někdy jde o humor milý, jindy trošku brutální, mnohdy značně nekorektní. Ale každopádně jde o zprávu, že je mnoho lidí, které smutná doba nepřipravila o humor. A že jsou schopní se s ním dělit i s ostatními.

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%