Neděle 26. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Neděle 26. dubna: Co by vám nemělo uniknout

26. 4. 2020

V pondělí se otevře v Česku řada kamenných prodejen. Mimo jiné také ty, které nabízejí oblečení a boty.

V rámci krizových opatření budou přitom nastavena pravidla, jak se budou moci zákazníci chovat – oblečení si nebude možné zkoušet, boty ano, ale bude platit povinnost mít ponožky a před zkoušením si dezinfikovat ruce.

- V České republice je 7387 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci Covid-19 se vyléčilo 2545 lidí, zemřelo 220 pacientů.

- V Praze byla naplněna kapacita odběrů pro studii kolektivní imunity vůči covid-19 i u dospělých ve věku 18 až 39 let. Už včera dopoledne byla kapacita naplněna u dospělých osob v kategorii 40 až 59 let a v kategorii 60 až 89 let. Testovat se tak budou v dalších dnech pouze děti a mladiství v Kateřinské zahradě.

- Na pražské náplavce se včera znovu otevřel farmářský trh, a to s přísnějšími pravidly a menším počtem prodejců. Na místě bylo několik stovek lidí. Zájemci nakupovali zeleninu, sazenice, květiny či potraviny. U některých stánků se tvořily fronty. Nutné bylo mít roušku, dodržovat rozestupy, používat dezinfekci a raději platit kartou.

- Bilance obětí koronaviru v Itálii se za poslední den zvýšila o 415, což je nejméně od poloviny března. Nejnižší za pět dní je i počet nově nakažených. Celkově v zemi zemřelo od začátku epidemie 26 384 osob s nemocí covid-19, nakazilo se přes 195 000 lidí. V současné chvíli je v Itálii infikováno koronavirem kolem 105 000 lidí, počet nakažených klesá už šestý den v řadě.

- Španělsko registruje za poslední den 378 nových úmrtí lidí s onemocněním covid-19. Jde o mírný nárůst proti předchozímu dni, kdy zemřelo 367 lidí, informoval dnes španělský list El País. V zemi, která má zhruba 47 milionů obyvatel, se od února potvrdilo 223 759 případů nákazy. Z toho 22 902 lidí zemřelo a naopak 95 708 se uzdravilo.

- Německo se během svého šestiměsíčního předsednictví Evropské unii, které začne 1. července, zaměří na boj s koronavirem a na sociální a ekonomické dopady současné pandemie. Bude se ale také zabývat otázkami týkajícími se životního prostředí. Prohlásila to v sobotu německá kancléřka Angela Merkelová. „Předsednictví bude jasně dominovat téma boje s pandemií a její následky,“ řekla Merkelová ve videonahrávce, kterou zveřejňuje každý týden. Jak dodala, dokud nebude existovat vakcína, virus bude i nadále ovlivňovat život v Evropě. 

- Imunolog z bernské univerzitní kliniky Martin Bachmann tvrdí, že vyvinul vakcínu proti novému koronaviru. Nyní chce maximálně urychlit testování a schvalovací řízení tak, aby ve Švýcarsku mohlo už v říjnu začít hromadné očkování populace. Více zde.

- „Celosvětová pandemie způsobená koronavirem je mojí nejhorší noční můrou," uvedl spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft a jeden z nejbohatších lidí světa Bill Gatesto v rozhovoru pro list The Times . Jeho nadace je nyní nejspíš největším sponzorem Světové zdravotnické organizace (WHO). Gates dodal, že je připraven financovat výrobu několika vakcín ještě dřív, než budou schváleny, aby pak mohly být distribuovány co nejrychleji to bude možné. 

- Pandemie prospívá velrybám a delfínům na Jadranu. Snímky velryb a delfínů v Jaderském moři zaplavily v posledních dnech chorvatský internet. Podle expertů se příroda zotavuje v důsledku koronavirové pandemie, kdy téměř ustala námořní doprava, píše server Balkan Insigt.

koronavirus
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%