Pondělí 11. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pondělí 11. května: Co by vám nemělo uniknout

11. 5. 2020

Česká republika se pomalu dostává do stavu, jaký známe před pandemií - otevírají se zahrádky restaurací, nákupní centra, ale i kadeřnictví, galerie, muzea, hrady a zámky či kulturní akce pro návštěníky do 100 osob. Bude možné také hromadně sportovat, navštěvovat fitcentra či hřiště.

- O víkendu přibylo nemocných. Celkem se nemocí covid-19 nakazilo v Česku 8 136 lidí, z nichž se 4602 uzdravilo a 281 lidí nemoci podlehlo.

- Vláda na svém dnešním zasedání bude mimo jiné projednávat možnost zrušení povinnosti nosit roušky vyjma vnitřních prostor a městské hromadné dopravy. Venku by je lidé nosili pouze na doporučení a dle svého uvážení.

- Včera se veřejně shodl premiér Andrej Babiš s místopředsedou vlády a ministrem vnitra Janem Hamáčkem na tom, že nouzový stav skončí 17. květnem. O jeho dalším prodloužení vláda v plánu žádat nemá.

- Důchody v České republice by se od ledna měly zvýšit o víc než 800 Kč na průměrných 15 270 korun. Ministryně financí Alena Schillerová při sestavování státního rozpočtu na příští rok nepočítá s vyšším růstem důchodů, než stanovuje zákon. Poukazuje na dopady epidemie koronaviru. „Nebudu hrát žádné závody, protože máme tady velice složitou krizovou situaci,“ řekla Schillerová České televizi.

- Lidé v petici žádají ministra školství Roberta Plagu (za ANO), aby bylo možné děti po znovuotevření škol vyučovat i v přírodě. Podle nich je to vhodnější než v uzavřené třídě, současná nařízení počítají jen s výukou na školních pozemcích. Od pondělí 11. května začíná nepovinná výuka pro žáky 9. tříd, děti z prvního stupně by se měly vrátit do škol 25. května, ovšem jen ve skupinách po 15 žácích. Školy byly kvůli epidemii nového typu koronaviru uzavřené od poloviny března.

- Britský premiér Boris Johnson v projevu k národu oznámil zavedení nového systému na sledování stavu šíření koronaviru, jehož prostřednictvím budou sledovány počty nákaz. „Systém nám ukáže, jak musíme být přísní v zavedených opatřeních, zejména pokud jde o rozestupy mezi lidmi,“ uvedl premiér podle zpravodajské stanice BBC. Ve Spojeném království za posledních 24 hodin zemřelo dalších 269 lidí, u nichž byla prokázána nákaza koronavirem. Celkem v zemi nemoci podlehlo už 31 855 obětí. 

- Za posledních 24 hodin ve Francii koronaviru podlehlo 70 lidí, celkový počet obětí se tak vyšplhal na 26 380. S odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví údaje zveřejnila agentura Reuters. Jde o nižší číslo než předcházející den a nejnižší denní součet od zavedení celostátní karantény. Od pondělí se země připravuje zmírnit některá opatření, která vláda proti koronaviru zavedla.

- Počet lidí nakažených koronavirem v Itálii se v neděli zvýšil o 802 na celkových 219 070. S odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví o tom informuje agentura Reuters. Nemoci covid-19 již podlehlo 30 560 pacientů. V neděli přibylo 165 obětí, o 29 méně, než přecházející den a nejméně od 9. března.

- Belgická vláda se rozhodla vyzkoušet originální způsob rozvolňování společenských restrikcí zavedených kvůli koronaviru. Ode dneška smí každá domácnost pozvat na návštěvu maximálně čtyři lidi z jiné domácnosti. Tato skupina osob pak společně vytvoří takzvanou koronavorivou bublinu, která se může vzájemně doma navštěvovat, neměl by ale mezi ně však vstupovat už nikdo jiný. 

Pod tímto textem jsou ke stažení letáky MInisterstva zdravotnictví ČR, na kterých přehledně informuje o tom, jak se bezpečně chovat po rozvolňování posledních opatření.

koronavirus
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
01_obchodni_centra.pdf
02_kultura.pdf
03_restaurace.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.