Tip na letošní dovolenou: Kam jinam, než do Týna, a nejen tam
Foto: autorka

Tip na letošní dovolenou: Kam jinam, než do Týna, a nejen tam

15. 5. 2020

Blíží se tolik očekávané léto a za normálních okolností už bychom se tak trošku začínaly se sestrou balit do jižních Čech na chalupu. Vždy, když odtamtud koncem léta odjíždíme, říkáme si s vírou: Tak zase za rok. Jenže někdy je za rok plno věcí jinak.

Loni jsme odjížděly se starým kocourem Čertem, ale ten už s námi letos nepojede. Na jeho místo nastoupili dva kočičí sourozenci - Babeta a Walda. Podstatnou změnou, která nás všechny poněkud znejisťuje, je hlavně současná situace s koronavirem. Ale věřím, že nám v dovolené nezabrání.

O Týně nad Vltavou jsem tu psala už tolikrát, že snad bude rozumnější, když přejdu rovnou k pozvání. Asi před dvěma roky jsem začala zvažovat, že by se tam možná dal udělat jeden z příštích srazů i60. V současné nejisté době však asi bude lepší, když začnu nejprve zvát jednotlivce.

Na úvod bych vás chtěla pozvat k přečtení někdejšího nejobsáhlejšího článku o Týně nad Vltavou: Ani v Tejně už není stejně". Zadáte-li si do zdejšího vyhledavače (lupa pod modrou lištou na hlavní straně) Týn nad Vltavou, vyplují vám další, dokreslující články, např. Dnes už mám Týn nad Vltavou ráda, Technická památka, a překáží? nebo Zkusíte tam se mnou vystoupat? Mé jihočeské léto a další.

Do jihočeského Týna nad Vltavou se dostanete pouze autem nebo autobusem. Autobusem z Prahy nebo Prachatic, Písku, Tábora, Českých Budějovic. Vlak tam bohužel nejede. Příjezdové silnice, zvláště ta od Českých Budějovic, jsou velmi dobré.

Týn je vyloženě letní turistické městečko. Leží na Vltavě, provozují se zde výletní plavby lodí, dají se zde vypůjčit i šlapací vodní kola nebo paddleboaty. Město má i moderní koupaliště s vodními atrakcemi, ale koupat se dá dnes už zase i ve Vltavě, případně v nedaleké Lužnici.

K ubytování se nabízí hotel Zlatá loď přímo na náměstí, několik pěkných penzionů rovněž přímo v centru - Plzeňka, Penzion Pod kostelem, Zámecký penzion, Penzion Restaurace Vorař a Penzion Vlasta. Pro více lidí se hodí Apartmán Brašov v hlavní ulici u náměstí. Nedávno byla zprovozněna původní vojenská ubytovna hned u autobusového nádraží pod názvem Funstar, kterou si lidé velmi chválí.

Jmenované penziony a hotel mají zároveň i restaurace. Jsou zde i dvě soupeřící cukrárny. Jedna na náměstí, druhá na nábřeží s výhledem na vodu.

Překvapením je několik supermarketů - Coop Terno (s jídelním koutem), Lidl a Penny jsou u autobusového nádraží v těsném sousedství a u náměstí je ještě Billa. Během roku bylo otevřeno i malé obchodní centrum, které jsem však zatím neviděla. Je zde i poliklinika s lékárnou a další dvě lékárny - na náměstí a u autobusového nádraží na levém břehu Vltavy - na Malé Straně.

K prohlídce Týna vám stačí jeden den - můžete navštívit muzeum, podzemní chodby, případně i přírodovědné muzeum nad městem. V červenci bývají někdy večer varhanní koncerty v kostele na náměstí. Někdy o víkendu pak v rámci výstavy Vltavotýnské dvorky jazzová nebo swingová vystoupení. Za příznivého počasí se celé léto hraje v přírodním divadle s otáčivým hledištěm u původního hradu. Letos to má být údajně "Saturnin".

Další dny si samozřejmě můžete udělat výlet jinam - ať už je to známá Bechyně nebo Hluboká, České Budějovice, Tábor, případně i Písek nebo Vodňany. Vše je dobře dosažitelné ranními autobusy s návratem odpoledne. V létě o víkendech se konají i nostalgické jízdy motoráčkem přes Číčenice do Protivína, kde je krokodýlí zoo. Z méně známých lokalit můžete navštívit obec Netěchovice (směr Bechyně) se zemědělským muzeem, Pořežany (proti proudu Vltavy) se soukromým muzeem historických vozidel, romantický zámeček v Kolodějích nad Lužnicí, který byl zprovozněn teprve před několika lety pod názvem Mitrowicz. Tam se dá dostat i v rámci výletní plavby lodí. Zajímavá je i prohlídka interaktivní výstavy Jaderné elektrárny Temelín.

No, a v případě, že byste se do Týna skutečně vydali, tak nás tam rozhodně navštivte. Budeme na chalupě celé léto a rády vás uvidíme.   

města a obce Tipy na dovolenou 2020
Hodnocení:
(5.1 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.