Tip na dovolenou a na výlet: Pelhřimovsko
Úvodní foto: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/vodni-nadrz-trnavka

Tip na dovolenou a na výlet: Pelhřimovsko

22. 5. 2020

Na Pelhřimovsko jsem začala jezdit asi před dvaceti lety se svým přítelem. Ve vesničce vzdálené necelých 20 km od Pelhřimova trávil již část svého dětství u dědečka.

Pelhřimov se nazývá „Bránou Vysočiny“ pro své umístění na jejím okraji. Brzy jsem si ho zamilovala. Je velice půvabný, malebný. Procházeli jsme jeho uličkami, těšili se z jeho památek; v létě jsme jezdili poslouchat nedělní dopolední koncerty na náměstí. Navštívili jsme ho i ve Dnech evropského kulturního dědictví.

Čtvercové Masarykovo náměstí patří k největším v České republice. Jsou zde zastoupeny snad všechny významné stavební slohy, gotikou počínaje a funkcionalismem 1. republiky konče. Kašna se sochou sv. Jakuba je poprvé zmiňována roku 1546. Její dnešní podoba je z počátku 19. století. Sv. Jakub je patronem Španělska a mj. i patronem poutníků. Umístění jeho sochy na kašně je symbolické, protože Pelhřimov má ve znaku poutníka; mimo to název Pelhřimov se odvodil od latinského Pelegrimus, což v podstatě znamená poutník – sv. Jakuba tedy lze považovat i za patrona města. Děkanský kostel sv. Bartoloměje, postavený po roce 1300, byl v 16. století přestavěn renesančně a zvnějšku ozdoben sgrafity. Cca 51 metrů vysoká kostelní věž získala definitivní vzhled koncem 18. století; zbytek kostela pak ve 30. letech 19. století. Ochoz věže, nacházející se ve výše asi 27 metrů, je zpřístupněn veřejnosti. Rádi jsme vždy zavítali do Děkanské zahrady s půvabným zahradním domkem. Muzeum Vysočiny Pelhřimov nabízí stálou historickou expozici vězeňství – Šatlava, v Zámku pánů z Říčan.

Mnoho lidí má Pelhřimov jistě spojen s Muzeem rekordů a kuriozit. To jsme si samozřejmě prohlédli také. Je umístěno v Dolní (Jihlavské) bráně, pocházející ze 16. století. Je pětipatrová, vysoká 36 m. Muzeum bylo otevřeno 30. června 1994 jako jediné zařízení svého druhu ve střední Evropě. Pelhřimovský pivovar Poutník vyrábí tradiční nepasterizované pivo.

Je známo, že krematorium, na něž odkazuje ve filmu Vesničko má středisková lékař, skvěle zahraný Rudolfem Hrušínským, v dané době v Pelhřimově neexistovalo. Situace se přechodně změnila díky skupině recesistů v roce 2010 (viz Zdroje). V Pelhřimově se narodila řada významných osobností, mj. Lubomír a Oldřich Lipský a Jiří Lír. Ubytování ve městě poskytují dva hotely a jeden penzion.

Pelhřimovsko nabízí spoustu krásných a zajímavých turistických cílů. V Humpolci se narodil významný antropolog Aleš Hrdlička. Jeho muzeum a pomník se nacházejí na Horním náměstí. Ze značkové prodejny rodinného pivovaru Bernard jsme si vozili domů dobré pivo. V nedalekých Kalištích stojí rodný dům Gustava Mahlera. V Pacově se narodil a zemřel básník Antonín Sova. 

Byla jsem vždy moc ráda, když jsme na cestách Pelhřimovskem jeli kolem renesančního zámku v Červené Řečici. Několikrát jsme také zašli podívat se na nádvoří. Zaujala nás akce nazvaná slámování; na trávníku uprostřed náměstí vytvořené objekty ze slámy. V místních papírnách jsem byla s přítelem a jeho skupinou U3V na exkurzi. Nedaleko obce se nachází vodní nádrž Trnávka.

Velice působivý je premonstrátský klášter v Želivě. Vzdělání zde získal Jan Želivský, narozený v Humpolci. Řadu let zde žije Naďa Urbánková. Původně gotický hrad Kámen byl postaven na rozsáhlé skále, podle níž byl pojmenován. Hrad obklopuje členitá zahrada. V hradu se nachází jedinečná expozice motocyklů.

Obdivovali jsme také Kamenici nad Lipou s krásným zámkem, parkem a památnou lípou. Navštívili jsme Žirovnici s půvabným zámkem a pivovarem, kde se nachází expozice knoflíkářství a historie šicích strojů a ukázky pivovarnictví. Líbil se nám hrad v Lipnici nad Sázavou, zašli jsme do restaurace Švejk. Ač nejsem ctitelkou jeho ani jeho autora, oběd jsem si vychutnala.   

Velmi příjemně jsem se cítila na Křemešníku, nejvyšším vrcholu Pelhřimovska (765 metrů n. m.). Je to poutní místo s barokním kostelíkem Nejsvětější Trojice. Necelého půl kilometru od něj se nachází ocelová rozhledna Pípalka, vysoká 52 metry. Na místě zaujme turistu také Zázračná studánka. Její voda obsahuje stopy stříbra; podle mnoha legend má léčivé účinky. Například během období epidemie cholery v českých zemích v polovině 19. století sem chodily pro vodu desítky tisíc lidí. Nad studánkou byla vystavena kaple a začíná zde křížová cesta, stoupající až na vrchol Křemešníku.

Věřím, že pokud se vydáte na Pelhřimovsko, ať již na dovolenou, nebo jen výlet, tuto oblast Českomoravské vysočiny si zamilujete.

 

Zdroje:

http://www.mupe.cz/
https://www.pelhrimovsko.cz/
https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/vysocina/vysocina/pelhrimov
https://www.pelhrimovsko.cz/cz/co-v-pelhrimove/pelhrimovske-krematorium.htm
https://www.hotel.cz/pelhrimov/?gclid=EAIaIQobChMIy4Shpbq66QIV1_hRCh28FwxgEAAYAiAAEgICQ_D_BwE

 

Foto:

1 http://www.mestopelhrimov.cz/namesti-historicke-domy-osobnosti/d-20949/p1=18124
2  http://www.mestopelhrimov.cz/kasna-se-sochou-sv-jakuba/d-20955/p1=18124
3  http://www.mestopelhrimov.cz/dekansky-kostel-sv-bartolomeje/d-20960/p1=18124
4 http://www.mestopelhrimov.cz/zahradni-domek-v-dekanske-zahrade/d-20952/p1=18124
5  https://www.vysocina.eu/turisticke-cile/1771-muzeum-vysociny-pelhrimov#1771-2
6 http://www.mestopelhrimov.cz/dolni-jihlavska-brana/d-20946/p1=18124
7 https://cs.wikipedia.org/wiki/Humpolec#/media/Soubor:Humpolec-Obermarkt-1.jpg
12 https://cs.wikipedia.org/wiki/Červená_Řečice
15 https://cs.wikipedia.org/wiki/Želivský_klášte16  https://pamatkovykatalog.cz/hrad-kamen-697726
17 https://www.mistopisy.cz/pruvodce/obec/854/kamenice-nad-lipou/pamatky-turistika/
18 http://www.zamky-hrady.cz/4/zirovnice.htm
19 https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_Nejsvětější_Trojice
20 https://www.kudyznudy.cz/aktivity/zazracna-studanka-na-kremesniku
8, 9, 10, 11, 13, 14, 21: autorka

Pozn.: Většinu fotografií má můj přítel, za nímž bohužel nemůžu ze zdravotních důvodů.

 

Tipy na dovolenou 2020
Hodnocení:
(4.9 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%