Seniorům končí vyhrazený čas v obchodech. Vláda také otevřela hranice s Rakouskem a Německem
Ilustrační foto: pixabay.com

Seniorům končí vyhrazený čas v obchodech. Vláda také otevřela hranice s Rakouskem a Německem

25. 5. 2020

Od úterý 26. května přestanou platit nákupní hodiny pro seniory ve větších obchodech. Dosud byl čas 8.00 -10:00 vyhrazený pro lidi starší 65 let. Rozhodla o tom dnes vláda.

Lidé ve věku nad 65 let se budou v době mezi osmou a desátou hodinou ve velkých obchodech potkávat i s mladšími zákazníky. Vláda dnes zrušila dobu vyhrazenou pro nakupování starších ročníků. Opatření z druhé poloviny března mělo ochránit seniory jako rizikovou skupinu před nákazou nemocí covid-19. Podle vlády, která se řídi doporučeními epidemiologů, se riziko nákazy koronavirem snížilo natolik, že již toto omezení není nutné.

Vláda od spuštění opatření proti šíření pandemie měnila dobu pro seniory třikrát, nakonec se doba pro zákazníky nad 65 ustálila na intervalu mezi osmou a desátou hodinou.

Vláda o možností zrušit vyhrazený čas pro nákupy seniorů jednala už před dvěma týdny. Tehdy se však rozhodla na zákaldě názoru epidemiologů nechat opatření v platnosti. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tehdy uvedl, že se vláda k záležitosti vrátí na některém z dalších zasedání. Dnes kabinet opatření zrušil.

Vláda dnes také otevřela všechny hraniční přechody s Německem a Rakouskem. Zruší se plošné kontroly a zůstanou pouze ty namátkové. Povinný ale zůstane negativní test na covid-19.

„Od úterý otevíráme všechny železniční a silniční přechody s Německem a Rakouskem i říční přechod Hřensko a rušíme plošné kontroly na hranicích. S německými a rakouskými kolegy jsme vyjednali, aby podmínky byly podobné i u nich,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že překračovat hranice na stanovených místech bude možné bez časového omezení.

Zároveň se budou moci pro lety v Schengenu využít od úterý další letiště v Brně, Ostravě, Karlových Varech, Pardubicích a Praze-Kbelích. Dosud byla pro mezinárodní lety otevřena pouze pražská Ruzyně.

 

 

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.