Tip na dovolenou: Podblanicko
Velký Blaník. Foto: autorka

Tip na dovolenou: Podblanicko

28. 5. 2020

Mým tipem na výlet nebo dovolenou v Čechách je Podblanicko, kam jezdím již desítky let. Vyrůstala zde moje babička, moji rodiče kraj milovali a i já zde mám oblíbená místa.

Centrem oblasti a nejnavštěvovanějším místem je vrch Velký Blaník. Pro zvětšení zájmu turistů o další zajímavá, ale nepříliš známá místa byl vytvořen propagační projekt Kraj Blanických rytířů. Jsou budovány cyklostezky, naučné stezky, otevřeny byly nové muzejní expozice, pořádají se různé akce.

Podblanická krajina je malebná, mírně zvlněná. Vesnice, městečka, pole a louky se zde střídají s převážně smrkovými lesy, které bohužel v současnosti značně devastuje kůrovec. Meandruje zde řeka Blanice, protékají různé potoky a potůčky a místy se zaleskne hladina rybníka. Přírodní rezervace chrání kouty se vzácnou flórou i faunou. Historie tu zanechala svoje stopy - valy pravěkého hradiště, románské rotundy, kostely, zámky, kapličky, boží muka...

Některá svoje oblíbená místa bych vám ráda přiblížila několika větami a připojenými fotografiemi.

Velký Blaník
Bájná hora opředená pověstmi o rytířích, kteří spí v jejím nitru. V pozdní době halštatské zde stávalo hradiště, zbytky valů jsou ještě patrné v nádherné bučině, jíž je porostlý vrchol. Kámen z  Blaníku je jedním ze základních kamenů Národního divadla. Již v 19. století byla na Blaníku vybudována rozhledna. V roce 1941 ji nahradila nynější dřevěná věž ve tvaru husitské hlásky. Ve výklenku věže stojí kamenný stůl, kde jsou při zvláštních příležitostech slouženy mše. Na vrchol se dostanete buď od Louňovic, nebo od Kondrace, kde je na úpatí k zhlédnutí ještě Geologická expozice hornin Podblanicka. V zámku v Louňovicích pod Blaníkem se nachází Expozice Národního muzea, zaměřená převážně na archeologické nálezy spojené se zdejším klášterem premonstrátek, vypálený husity. V obci je i památník zdejšího slavného rodáka, barokního skladatele Jana Dismase Zelenky.

Malý Blaník
Je tím nižším z dvojvrší Blaníků. K výstupu na jeho buky porostlé temeno láká romantická zřícenina kaple sv. Maří Magdalény. Budova z roku 1735 zchátrala v důsledku zrušení při josefínských reformách. Zbyly jen obvodové zdi, uprostřed nichž se tyčí smrk zvaný „Velký mnich“. Oba Blaníky jsou součástí Chráněné krajinné oblasti Blaník. Naučnou stezkou vedoucí přes Malý Blaník můžete sejít k Přírodní rezervaci Podlesí a Býkovickým rybníkům a obdivovat chráněné mokřadní rostliny. Budete-li mít štěstí, potkáte i některého ze vzácných živočichů.

Románské památky

Na Podblanicku se zachovaly hned čtyři skvosty románské architektury z 12. a 1. poloviny 13. století, které si i přes pozdější přestavby zachovaly výrazně románské prvky - rotunda sv. Jana Křtitele v Pravoníně, kostel sv. Bartoloměje v Kondraci, rotunda sv. Václava v Libouni a kostel sv. Petra a Pavla v Načeradci. Ve jmenovaných obcích se nacházejí ještě další zajímavosti. Pozoruhodná je například načeradská solnice se zvonicí.

Zámecký park ve Vlašimi

Ve Vlašimském zámku sídlí Muzeum Podblanicka. Já obdivuji především zdejší zámecký přírodně krajinářský park s nádhernými starými stromy. Byl založen koncem 18. století a vyzdoben drobnými architektonickými prvky inspirovanými antikou, gotikou a orientem. Do dnešních časů se zachovaly Čínský pavilon a pseudogotický Starý hrad. Do parku obklopeného zdí vede několik ozdobných bran. Ve Vlašimské bráně dnes sídlí Podblanická galerie. Domašínská brána je využívána jako restaurace, Znosimská jako občerstvení.

V kraji pod Blaníky můžete navštívit ještě například Venkovské muzeum v Kamberku, Farní muzeum v Kondraci, Muzeum Štěpánovska a židovský hřbitov v Trhovém Štěpánově, mariánské poutní místo Hrádek, Loretu u Vlašimi, ParaZOO  či hvězdárnu ve Vlašimi, věž hradu Šelmberk blízko Mladé Vožice, Včelí svět a Vodní svět v Hulicích, muzeum v Růžkových Lhoticích, připomínající hudební skladatele spjaté se zdejším krajem - zejména Jana Dismase Zelenku a Bedřicha Smetanu.

Cyklisté mohou vyzkoušet zdejší cyklostezky, milovníci rybolovu navštívit kemp u rybníku Valcha, kde je možno se též vykoupat.

Při psaní tohoto článku mi pomáhaly Informační příručky a níže uvedené webové stránky, na kterých i vy můžete najít další informace o kraji pod Blaníky.

https://www.blanik.net/
http://blanik.ochranaprirody.cz/
http://www.ochranaprirody.cz/lokality/?idlokality=1658
https://www.lounovicepodblanikem.cz/rozhledna/
https://www.lounovicepodblanikem.cz/urad-info.php?ctg=3
http://www.pravonin.cz/pamatky/ms-1259
http://www.naceradec.cz/kulturni-pamatky/d-1228/p1=1266
https://www.hrady.cz/index.php?OID=3121
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kondrac
https://www.vlasimskypark.cz/historie-parku/
http://www.farnimuzeum.cz/
https://www.vodni-dum.cz/
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/hrad-selmberk

 

Tipy na dovolenou 2020
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%