Tipy na dvě krásná místa v Řecku, kam bude letos možné vycestovat: Parga a Lefkada
Ostrov Lefkada, na který se dostanete z letiště Preveza. FOTO: ingimage.com

Tipy na dvě krásná místa v Řecku, kam bude letos možné vycestovat: Parga a Lefkada

5. 6. 2020

Na letišti Preveza přistávají převážně turisté, kteří zvolili za cíl pevninské městečko Parga nebo ostrov Lefkada. Obě místa patří k tomu nejlepšímu, co se dá v Řecku navštívit. V době současných obav z šíření viru to platí dvojnásobně.

Letošní dovolenou v Řecku mnoho lidí nevybírá podle toho, kam by chtěli jet, ale kam bude možné jet. Přesněji řečeno, letět. Úplně nejpřesněji řečeno, na která letiště budou znovu zavedeny charterové lety, tedy letadla, která naplňují cestovní kanceláře svými klienty. Současné omezení letového provozu kvůli pandemii v těchto letech způsobilo zmatky, a tak mnohé cestovní kanceláře zatím stále nevědí, kdy a zda vůbec budou plánované lety vypraveny. Zatím je vysoce pravděpodobné obnovení leteckého spojení mezi Prahou a letišti v největších turistických řeckých destinacích. Jedním z klíčových je Preveza, letiště na severozápadní části řecké pevniny.

Důležité pro turistický ruch je proto, že je místem, kudy se dá dostat na ostrov Lefkada. Je to letiště malé, ale moderně vybavené a jeho výhodou je, že kvůli nepřeplněnosti linek tam nedochází k velkým časovým zpožděním letů. A pozor, přestože je všeobecně označováno jako Preveza, jeho skutečný název je Aktion.

Prevezu je dobré vést letos v patrnosti, protože se zřejmě stane jednou z možností, jak se dostat na krásná místa v Řecku. 

S ostrovem Lefkada je propojena mostem přes úzký mořský kanál. Pozoruhodný je proto, že se v určitých intervalech uzavírá, zvedá a začne místo aut a autobusů pouštět proplout lodě. A tak pořád dokola.

Pláže na Lefkadě bývají označovány za nejkrásnější nejen v Řecku, ale i na celém světě. Jsou nádherné. Divoké, lemované útesy, s průzračným mořem. Ale je třeba počítat s tím, že čím více se o nich mluví a píše, tím více lidí na ně míří. Takže místa, která ještě před pár lety byla opuštěná a romantická, už loni byla dosti přeplněná. Ovšem právě na Lefkadě jsou pláže dlouhé, není tam mnoho velkých hotelových komplexů, turisté jsou tam ubytováni především v menších apartmánech, což se v současné situaci jeví jako ideální místo na dovolenou. Tam nehrozí, že člověk bude mít přesně vymezené metry, na kterých může ležet, případně, že bude mít lehátko obstaveno plastovou zábranou. Naopak, na Lefkadě si přijdou na své lidé, kteří ráno sbalí batoh a pak celý den objevují krásné pláže.

Dalším místem, do kterého se dá dostat z letiště v Preveze, je městečko Parga. V tomto případně není nutno překonávat moře, do Pargy vede široká nová silnice, na řecké poměry jev téměř nevídaný. Už cesta, ze které je vidět krásné, dlouhé, liduprázdné pláže lemující pobřeží, naznačuje, že se jedná o ideální místo pro ty, kteří hledají samotu a klid. Samotná Parga je městečko rušné, veselé, ale hlavně neobyčejně půvabné. Ani tam není možné hledat hotelové komplexy. Ubytování se tam nabízí výhradně ve menších studiích, apartmánech, rodinných hotýlcích. Parga je vlastně shluk barevných domků. Jsou v ní tři pláže. Jedna malá romantická, další klasická městská a třetí rozlehlá písčitá, dlouhá. Ta se jmenuje Valtos a dá se do ní dojít přes kopec, na kterém je stará pevnost. Mimochodem, na večery strávené na této pevnosti, zpravidla žádný milovník Řecka nikdy nezapomene. V okolí jsou pak další  pláže, na které se dá buďto dojít nebo se nechat dovézt loďkou.

Je velký předpoklad, že právě letos se tato oblast stane ideálním místem, kde trávit v Řecku dovolenou. Protože nabízí místa, kde člověk může být na pláži téměř sám. Je to místo, kde jsou hotely s all inclusive a dlouhé řady lehátek jevem spíše výjimečným, a tak se zdá, že se v něm současná opatření kvůli pandemii projeví minimálně. Zkrátka, že tam bude dobře, tak jako tam bývalo v minulých letech.

dovolená Řecko
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.