Zakynthos. Ostrov, kde se klid musí pečlivě hledat
Ostrov Zakynthos. FOTO: ingimage.com a pixabay.com

Zakynthos. Ostrov, kde se klid musí pečlivě hledat

9. 6. 2020

Zakynthos je jedním z řeckých ostrovů, u kterých se letos vyplatí velká příprava při výběru místa pro dovolenou. Jsou na něm rušné oblasti s hotelovými komplexy, kde mohou pobyt hodně komplikovat protikoronavirová opatření. Ale jsou tam i místa, kde je klidno a bezpečno.

Zakynthos měl v minulých letech velmi časté letecké spojení s Prahou, Ostravou i Brnem, takže patřil k ostrovům, které Češi navštěvovali velmi hojně. Nahrává k tomu i krátká doba letu, protože Zakynthos leží v Jónském souostroví, tedy blízko Evropě. Letí se na něj v podstatě poloviční dobu, než třeba na Krétu či Rhodos.

Zakynthos bude i letos cílem mnoha cestovních kanceláří odhodlaných přes všechny problémy své klienty do Řecka dopravovat. Má pěkné moderní letiště a z něj je blízko do několika letovisek. Problém je v tom, že některá z nich nemají nic moc společného s tím, co si člověk představuje pod výrazem typické Řecko. To nejznámější a nejnavštěvovanější se jmenuje Laganas a je to v podstatě shluk restaurací, nočních klubů, diskoték a velkých hotelových komplexů. Je jasné, že současná opatření jeho letošní podobu změní, jenže zatím nikdo není schopen odhadnout, jak. Ovšem dá se předpokládat, že právě na této organizované pláži bude nutno dodržovat určité rozestupy, řídit se pokyny personálu hotelů, zkrátka, typická řecká bezstarostnost tam asi pro letošek zmizí.

Zakynthos je symbolem turistického průmyslu, ale to neznamená, že je třeba se ho bát. Je v něm řada krásných míst, ve kterých se dá předpokládat naprosto opačná atmosféra, než v Laganas. Jedná se například o vesničku Limni Keri, která je tvořena převážně malými domky, v nich jsou k pronájmu studia a apartmány. Podobný ráz mají například místa s názvem Xehoriati či Amoudi. Klid a soukromí se dá najít i v letovisku Tsilivi, které je sice dost rušné, jsou v něm hotelové komplexy, ale také menší ubytovací zařízení a tamní pláž je velmi dlouhá. Takže se na ní dají najít místa, kde člověk není obklopen shlukem dalších lehátek a slunečníků.

Zakynthosem může být člověk hodně nadšen, ale také hodně zklamán. Záleží, co si pod výrazem dovolená u moře představuje a podle toho je třeba předem vybírat. Zakynthos je totiž ostrov velmi rozmanitý.

Zajímavé je i jeho stejnojmenné hlavní město, které je velmi příjemné, i když nenabízí tolik historických zajímavostí jako města na jiných řeckých ostrovech. Bylo totiž zničeho několika zemětřeseními a v podstatě postavené celé znovu.

Od Zakynthosu je dobré čekat především pěkné koupání. Na rozdíl od jiných řeckých ostrovů na něm není příliš větrno a je velmi zelený. Je vlastně opakem jižně položených vyprahlých ostrovů jako je třeba Santorini či Kos. Na Zakynthosu si místy člověk připadá více jako v Itálii než v Řecku.

Každopádně je dobré vést jej v patrnosti, pokud se letos člověk chystá zkusit do Řecka vyrazit. Ovšem s tím, že pečlivě předem zjistí, do jakého místa míří. Aby neskončil tak, že bude ležet na pláži v krabici z plexiskla a do hotelové restaurace bude smět vkročit jen v určitou hodinu. Rozhodně lepší bude vytipovat si nějaký apartmán v menší vesničce s pláží, která nabídne soukromí a klid.

dovolená Řecko
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.