Fotoreportáž: Kurovický lom v červenci
Foto: autorka

Fotoreportáž: Kurovický lom v červenci

3. 7. 2020

Je krásný letní den, sluníčko krásně hřeje a na nebi je krásná blankytná modř. Úplně ideální počasí vyjít někam k vodě, někam do krásné přírody, kde je spousta zajímavé fauny i flory.

Takovým místem je nedaleký Kurovický lom, kde jsem naposledy byla před asi 50ti lety se školou na pochodovém cvičení. Ano, bylo to blízko, dá se řící za rohem. Jenže tehdy se tam ještě těžil kámen a voda byla jen sotva po kotníky a jen v místech, kde byla nějaká jáma. Za těch pár desítek let se toho na tomto místě hodně změnilo.

Tento výlet jsem plánovala již na počátku jara, ale mimo sezonu se tam dá jít jen o víkendu, kdy je to otevřené. A protože o víkendu bych se tam neměla jak dostat veřejnou dopravou, tak jsme počkaly s kamarádkou, se kterou jsme se na tuto akci domluvily, až na první červencový den. Od tohoto dne je to totiž otevřeno denně. Vstup je zpoplatněný, má to soukromá osoba, ale osobně to schvaluji. Místo je krásné, investice tam jsou vidět na první pohled, okolí je udržované, jsou zde mobilní WC a už ty nejsou zadarmo. Všude pro návštěvníky visí cedule nejen o historii lomu, ale také, jaká flora zde roste a jací živočichové se tu dají pozorovat. A opravdu je tam toho hodně. My sice toho moc na vlastní oči neviděly, zřejmě byli všichni tvorečkové schovaní před žhnoucím sluníčkem. 

Mile jsme byly s kamarádkou překvapeny čistou a krásně průzračnou vodou, skrze kterou bylo vidět, jak veká hloubka vody v lomu je. Dle jedné z návštěvnic lomu jsme se dověděly, že největší hloubka  tu je asi 30-40 metrů. Prohánělo se tu velké množství ryb, pro které jsme donesly tvrdé pečivo, a jakmile jsme jej hodily do vody tak ryby se chovaly jak dravé piraně. Ve mžiku veškerý chleba sežraly. A tam, kde jsme krmily rybičky, létala spouta vážek různých velikostí a barev. Jenže je vyfotit byl velký problém, hned byly na jedné straně a hned na další. Ale není všem dnům konec a určitě si to zopakujeme. Já sama jsem byla ráda, že jsme lom navštívily zrovna v době kvetení leknínů, což je opravdu nádhera. A tak kromě krmení ryb jsme se ve stejnou chvíli kochaly i krásně kvetoucímy lekníny, které byly hned pod námi.

A jak jsme se k lomu dostaly? Z Holešova jsme jely autobusem do obce Kurovice a odsud okolo zdejšího hřbitova vede kamenitá cesta až k lomu. Je to vhodná cesta nejen pro pěší, ale také pro cyklisty. Z obce Kurovice k lomu je to asi tak 2,2 - 3 km. K lomu je to trochu do kopce, ale není prudký, je pozvolný. Kdo budete mít možnost, tak opravdu stojí za návštěvu. O lomu se dá najít spousta informací také na netu. Stačí zadat Kurovický lom a vyjedou odkazy, a to jak na fotky, tak na různé informace.

Tímto Vás zvu na virtuální vycházku do Kurovického lomu - vycházku, jak jsem ji zachytila já

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%