Znáte jenom denní a noční krém? To už je dnes málo…
Ilustrační foto: ingimage.com

Znáte jenom denní a noční krém? To už je dnes málo…

2. 8. 2020

Některá žena si omyje obličej vodou a namaže jakýmkoliv krémem a je hotovo, jiná má koupelnu plnou přípravků a péči o pleť věnuje hodně času i velké peníze.

Ať už patříte k jedné nebo druhé skupině nebo jste někde uprostřed, možná i vy tápete, k čemu vlastně některé přípravky slouží. Abyste si pro sebe vybrali ty pravé, je dobré mít jasnější představu, co se za kterými názvy přípravků nebo procedur skrývá.

Micelární voda
slouží k odličování a obsahuje micely, což jsou shluky tenzidů v oleji. Ty zajišťují jemný klouzavý pohyb po pokožce a nabalování nečistot. Jsou pro odličování velice pohodlné a efektivní, ale mohou pokožku vysušovat, proto někteří odborníci varují před dlouhodobým používáním a preferují spíše odličovací mléka, gely nebo mycí tablety. Rozhodně je nutné po použití micelární vody obličej umýt vodou.

Exfoliace neboli peeling
znamená odstranění nejstarších mrtvých kožních buněk z povrchu kůže. Toho může být dosaženo mechanickou či chemickou cestou. Provedení peelingu zlepšuje metabolismus kůže, prokrvuje pokožku a pomáhá jí dýchat, její barva se sjednotí, celkově ji dodá svěží a mladistvější vzhled. Nesmí se aplikovat na pokožku citlivou, poraněnou, alergickou nebo poškozenou sluncem. Pro každodenní domácí použití existují velice jemné peelingy, které nedráždí pokožku.

Toner neboli tonikum
vrací pokožku zpět do jejího přirozeného kyselého stavu, odstraňuje nečistoty a pomáhá jí lépe absorbovat další produkty pro péči o pleť. Toner vyrovnává hladinu pH pleti po čištění. Kromě toho podporuje hydrataci pleti, poskytuje jí antioxidanty a další živiny a napomáhá stáhnout póry a sjednotit její texturu. Používá se ihned po základním vyčištění pleti gelem nebo mlékem, nejlépe na ještě vlhkou pleť.

Sérum
Sérum je hutnější kapalina, která může mít olejovitou konzistenci, a obsahuje mnohem více aktivních látek než jiné produkty. Pro dosažení výsledku proto stačí aplikace pouze malého množství (například čtyři kapičky na celý obličej v případě retinolového séra). Aktivní látky v séru jsou většinou koncentrovanější než například v krému a jsou obvykle upraveny tak, aby měly menší molekuly, a mohly tak lépe prostoupit do hlubších vrstev pleti.

Denní krém
má obvykle takové složení, aby jej bylo možné pohodlně nosit pod dalšími kosmetickými přípravky, a zejména pod dekorativní kosmetikou. Jeho konzistence bývá lehká, rychle se vsákne a vyhlazuje pleť, aby tak usnadnil aplikaci make-upu. Zároveň je však také třeba, aby jeho složení umožňovalo pleti dýchání.

Noční krém
má bohaté, hutnější složení a obsahuje zvlhčující látky, které pleť pomalu absorbuje, a ony lépe pronikají do jejích hlubších vrstev. Ve spánku tak dochází ke zvýšení hydratace pleti. Na noční použití je například ideální noční krém s obsahem retinolu. Tato forma vitamínu A není fotostabilní, což znamená, že jedině bez působení slunečního záření dokáže omladit a zlepšit kvalitu pleti. Poradí si mimo jiné s akné, vráskami i jemnou hyperpigmentací.

Oční krém
Oblast kolem očí stárne mnohem rychleji než jiné části pokožky obličeje, protože se jedná o nejtenčí část kůže, která obsahuje méně kolagenu a žláz. Proto je dobré používat speciální péči, nikoliv klasicky pleťový krém. Složení očních krémů je navrženo tak, aby pomáhalo proti vráskám, kruhům pod očima i otokům bez zbytečného podráždění pleti i očí.

 „Vždy je ale nutné zvolit přípravky se složením, které odpovídá našemu typu pleti.  Přípravky se opravdu velice liší, jestli jsou určeny pro mastnou nebo suchou pleť, stárnoucí nebo problematickou. Při nevhodném použití mohou nadělat více škody než užitku,“ vysvětluje Lenka Kubincová, dermatokosmetička z pražského Dermacentra a zdůrazňuje, že čisté a zdravě vypadající pleti lze dosáhnout opravdu pouze pravidelným čištěním a hydratací.

kosmetika péče o pleť
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%