Podívej, kvete růže...
FOTO: Ilona Kolářová

Podívej, kvete růže...

16. 10. 2020

Tak  došlo i na mě. Podlehla jsem kouzlu růžových krasavic. Vloni v létě jsme koupili zahradu a já od podzimu začala snít, že si pořídím nějakou růžičku, poněvadž zahrada bez jediné růže není nikdy úplná, jakoby tam něco chybělo.

Jelikož jsem byla omezená rozměry pozemku, počítala jsem maximálně s  dvěma až třemi keříky. V životě se však přihodí nejrůznější náhody či nenáhody a tak se stalo, že v únoru jsem zahradu o velký kus rozšířila. Mé srdce zaplesalo, neboť jsem přestala být limitovaná nedostatkem prostoru a mohla tvořit.

Novalis

Jedna z růží, která patří k nejobdivovanějším - Novalis (Kordes).

Začala jsem studovat vše, co souvisí s pěstováním pichlavých slečen. Kromě pročítání katalogů, webů a diskuzních fór s růžařskou tematikou, jsem se vyptávala, psala dotazy a plánovala, jak začnu vytvářet růžové království. V noci se mi často zdálo o provoněné oáze klidu zalité sluncem a plné včel. Představa to byla nádherná, leč nastal problém. Vysněné místo jsem toužila mít rychle, nejlépe hned a proto jsem veškeré síly a energii věnovala budování rozária a postupně kousek po kousku začala uskutečňovat svůj plán. Povedlo se. Manžel sice ze začátku nadával, neboť to znamenalo práci navíc, s níž nepočítal, ale když viděl reakce ostatních zahrádkářů, nakonec mi dal za pravdu a byl rád. Vůně a krása květů uchvátí, až na výjimky, každého, kdo jde kolem. Moje rozárium v současné době sčítá 45 růží, z toho je 9 zděděných po původní majitelce, čtyři jsou ze supermarketů a všechny ostatní patří mezi certifikované rezistentní růže ze zahradnictví.

 

Podívej, kvete růže

Matthias Claudius (Tantau) - moje top růže, doslova vypiplaná ze dvou malých pahýlků.

 

Zahrada, květiny, Medvídek

 Freifrau Caroline (Kordes) - jedna z nejvoňavějších růží řady Parfuma.

Zahradu často fotím a snímky ukazuji svým kolegům a přátelům. Většina z nich žasne, ale najdou se i tací, co nevěřícně kroutí hlavou, že ještě někdo v dnešní době vynaloží  nemalé úsilí, námahu a prostředky na něco, z čehož nemá hmatatelný užitek.Takové škarohlídy dorazím tvrzením, že růže nikdy netrhám do kytic, protože nejvíc parády nadělají v přírodním prostředí a jejich hlavním úkolem je potěšit srdce a duše kolemjdoucích. Pokud to dokáží třeba jen u jednoho jediného člověka, není to marná práce.

 

Podívej, kvete růže

Alaska (Kordes) -  stromková deštníková růže na kmínku 160 cm, která bude mít až 2 m dlouhé větve.

 

V nejbližších dnech očekávám zásilku 23 růží a tím pro letošní rok s kráskami končím. Nedávno mě uchvátila myšlenka na pořízení menšího arboreta, na kterém už  začínám pracovat. Konečně, můžete posoudit sami.

Podívej, kvete růže

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.