Slovensko má návod, jak se ochránit před lživými zprávami o covidu. Platí i pro Česko
Ilustrační foto: pixabay.com

Slovensko má návod, jak se ochránit před lživými zprávami o covidu. Platí i pro Česko

19. 10. 2020

Slovenské ministerstvo zdravotnictví sepsalo návod, jak se chovat na sociálních sítích a rozpoznat, které informace o covidu jsou pravdivé a které ne. Jsou platné obecně, tedy i pro Českou republiku.

Takzvaný hoax označuje podvodnou a lživou zprávu či mystifikaci. Člověk se s ní může setkat v internetovém prostředí v podstatě kdekoliv - nejčastěji na sociálních sítích nebo prostřednictvím hromadně šířených emailů. A rozpoznat ji na první pohled nebývá někdy jednoduché. "Lidé, kteří se nakazí virálními hoaxy o Covidě-19, mají větší pravděpodobnost, že budou neopatrní a nakazí se i samotným virem - nebo sami nakazí někoho jiného," píše se v komentáři slovenského ministerstva zdravotnictví s tím, že cílem bylo pomoci lidem se zorientovat ve spleti nesmyslů a polopravd.

Návod "Jak se nenakazit hoaxy o covidě" a chovat se na sociálních sítích má šest bodů:

1. Dvakrát čtěte, až potom sdílejte
Rozklikl jste si ten článek? Opravdu jste si to celé přečetl? Přibrzděte, nespěchejte, zamyslete se, zda jde opravdu o důvěryhodnou informaci hodnou šíření.

2. Myslete na tři věci: zdroj, zdroj a zdroj
Kdo je autor, znáš ho? Není to falešný účet? Odkud čerpá, na koho se odkazuje? Nenechej se nachytat lacinými podvodníky na internetu.

3. Google je váš kamarád
Úplná bomba plná emocí, o které jste ještě nikde neslyšeli? Použijte vyhledávač a zamyslete se, proč o tom nikde nepíší. Možná proto, že je to výmysl? Více zdrojů, více rozumu.

4. Není každý novinář, kdo má facebook
"Viděl jsem na internetu" není dobrá odpověď. "Jedna paní povídala" není dobrý zdroj. Seriózní novináři jsou lepší zdroj než anonym z facebookové skupiny.

5. Šířit informace je smrtelně vážná věc
Šířit hoax je hanba a nebezpečná věc, protože můžeš potencionálně ohrozít jiné lidi. Pamatuje na to i trestní zákon s paragrafem o šíření poplašné zprávy.

6. Promluvte si s blízkými o internetu
Sociální sítě jsou stále ještě nová věc a musíme se společně učit se na nich orientovat. Mějme trpělivost, empatii a snahu pomáhat si v tom, abychom byli co nejlépe informovaní.

internet
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.