Víno, panáček, pivo. V době pandemie se doma více pije. Důvodem je hlavně stres
Ilustrační foto: ingimage.com

Víno, panáček, pivo. V době pandemie se doma více pije. Důvodem je hlavně stres

23. 10. 2020

To je přece jedno, jestli umřu na covid nebo na cirhózu jater. Ta věta nyní zní poměrně často. Žertujeme, zlehčujeme tak skutečnost, že v době pandemie konzumujeme více alkoholu. Nudíme se, jsme doma, jsme nervózní. Tím si to omlouváme.

Osmnáct procent Čechů letos pije více alkoholu než v minulých letech. Převažují muži, ale ani ženy v tomto směru nezaostávají. „U mladých lidí ve věku do dvaceti šesti let potvrdil zvýšený příjem alkoholu během jarní karantény každý pátý dotazovaný. Podobně na tom byla věková kategorie do třiceti pěti let. Menší nárůst konzumace alkoholu byl zaznamenán u generace mezi padesáti čtyřmi a šedesáti pěti lety, tam přiznalo větší konzumaci necelých třináct procent lidí,“ uvedla Hana Kadlečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra, která vztah Čechů, pandemie a alkoholu zkoumala.

Typickým příkladem tohoto trendu je nyní jedna ostravská rodina. V jednom rodinném domě bydlí prarodiče a jejich syn a snacha se dvěma dětmi. Vypráví hlava rodiny, pětašedesátiletý Richard. „Syn je učitel, takže nyní celé dny tráví u počítače a pokouší se komunikovat se svými žáčky. U toho neustále nadává, že mu tu a tam něco jde pomalu, někdy mu nejde spojení, někdy se něco technicky pokazí na druhé straně. Je nervozní, podrážděný. Snacha chodí do práce, o dvě vnučky, školačky se tudíž stará moje žena. Ony také sedí u počítačů a dělají úkoly, ale do toho neuvěřitelně zlobí. Stejné to bylo na jaře, stejné to začíná být teď. Když holky konečně odpadnou, sedím se synem v dílně a popíjíme. Jsou to moc pěkné večery. Povídáme si, akorát jsme na jaře pozorovali, že nenápadně zvyšujeme dávky. A teď je to samé. Syn právě vykládá z auta nákup a ten podezřele cinká.“

Teď má slovo Richardova žena: „Snažím se mladým pomoct, tak se celý den starám o vnučky. Jsem z nich strašně unavená. Každý den se těším na večer. Chlapi zalezou do dílny, povídají si tam. Já si otevřu lahvinku vína. Klidně ji sama zdolám celou. Jsem fit, nic mi ráno není, příjemně se u vína uvolním, dobře usínám. Ale jestli to tak budu dělat i nyní, jako jsem to dělala na jaře, je mi jasné, že to není dobré. Jenže já se na ten večer těším. A vím, že snacha nahoře sama popíjí taky. Však vidím, že je v odpadcích více lahví, nejsou tam jen ty moje.“

Mnoho lidí se cítí být více podrážděných a nespokojených než obvykle. Týká se to lidí mladých, středního věku a i těch nejstarších. „Mám už plné zuby toho, že pořád jen sedím doma, že byly zrušeny všechny akce. Já byla zvyklá chodit pořád mezi lidi. Když si dám k televizi vínko, nějak ty osamělé večery snáším lépe,“ říká sedmdesátiletá Jana.

Podle psychologů a odborníků na závislosti je fajn, když si lidé uvědomují, že pijí alkohol v dávkách, které jim samotným připadají vysoké. Je to lepší, než se tvářit, že pár panáků denně je naprosto normální, ba přímo zdraví prospěšné, jak někteří lidé s oblibou tvrdí. Nebezpečí spočívá v tom, že se lidé mohou k nadměrnému pití, na které si zvykli během jara, vracet a rozjíždět ho v ještě větší míře. Protože jsou více naštvaní než byli na jaře. Prožívají strach z pandemie a budoucnosti už podruhé v krátké době a nejistota k vyšší konzumaci návykových látek prostě přispívá.

„Někteří lidé dokonce pár sklenek alkoholu označují za cosi jako dezinfekci. To je samozřejmě naprostý nesmysl. Alkohol naopak imunitní systém oslabuje, což je době pandemie nebezpečné,“ uvedl Michal Miovský, přednosta kliniky adiktologie Vinohradské nemocnice.

Silný alkohol může být používán k dezinfekci kůže, například při zraněních, ale myslet si, že když ho pijeme, dezinfikujeme si ústa a krk, tudíž se nám virus vyhne, je naivní. Jenže to mnoho lidí nerado slyší. „Manžel přišel o práci, do penze má ještě pár let, takže je úplně vyřízený. Je naštvaný, není s ním řeč. Navíc mu ještě zavřeli oblíbenou hospodu, do které se chodil odreagovat. Takže doma pije jako duha a když mu se synem něco řekneme, rozvine naprosto stupidní teorii o nutnosti dezinfikovat se zevnitř,“ popisuje častou situace jednašedesátiletá Ilona.

Každopádně je nyní alkohol velké téma a dá se  předpokládat, že i v příštích týdnech ho spousta lidí bude brát jako společníka, který jim pomůže přečkat nelehkou dobu. Společníka, který se sice tváří jako kamarád, ale ve skutečnosti kamarádem není.

alkohol zdraví
Hodnocení:
(4.4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%