Pneumokok k zdravému stárnutí nepatří
MUDr. Hana Roháčová. FOTO: Havas

Pneumokok k zdravému stárnutí nepatří

5. 11. 2020

Pneumokoková onemocnění by určitě ke spokojenému stárnutí neměla patřit. Upevňování vazeb mezi generacemi a péče o zdraví k němu naopak náleží.

Mezigenerační propast se ale díky opodstatněným obavám z onemocnění covid-19 bohužel může prohlubovat a spolu s ní i osamělost seniorů. Obezřetnost vůči koronaviru by však neměla být důvodem, proč nevyužívat všech možností prevence proti nemocem a zanedbávat očkování. Příkladem je prevence proti pneumokokovým onemocněním.

Proti pneumokokovým onemocněním bylo v ČR očkováno v letech 2010–2018 jen 13,7 % seniorů. „Pneumokoková onemocnění nelze brát na lehkou váhu v jakémkoli věku, ale zejména u seniorů mohou v horších případech představovat až smrtelné nebezpečí, přitom v tomto případě existuje očkování. Nejčastějším zdrojem nákazy dospělých pneumokoky jsou pak bohužel právě malé děti,“ vysvětluje prim. MUDr. Hana Roháčová, Ph.D., primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.  

Pokles imunity ve stáří v kombinaci s nízkou proočkovaností dětí

V seniorském věku dochází k přirozeným změnám v imunitním systému, které vedou ke zvýšené vnímavosti k infekčním onemocněním. Proočkovanost malých dětí proti pneumokokům v ČR však dlouhodobě klesá od roku 2012, kdy bylo naočkováno 80,1 % dětí, až k hranici 64,8 % očkovaných dětí v roce 2018. Až šedesát procent dětí v mateřských školkách je nosiči tohoto onemocnění, aniž by pociťovaly projevy. U dětí školního věku je to dvacet až devadesát procent. Podle zkušeností ze zahraničí by více očkovaných dětí mohlo pomoci ochránit dospělou populaci a seniory obzvláště. Při zajištění dostatečně vysoké proočkovanosti dětské populace, která je nejčastějším zdrojem nákazy pro seniory, je v řadě zemí pozorován pokles výskytu invazivního pneumokokového onemocnění u neočkované seniorské populace. „Chránit sebe a své okolí znamená i více dbát na očkování proti pneumokoku. Přál bych si, aby tuto výzvu vzal za své každý senior. Očkování je od 65 let zadarmo, je hrazené i rizikovým pacientům, takže to jediné, co potřebují, je vlastně jenom chtít a o to očkování si říct,“ říká čtyřiasedmdesátiletý divadelník, spisovatel a pedagog Arnošt Goldflam.

Riziko onemocnění pneumokokovým onemocněním narůstá s věkem

 „Bakterie Streptococcus pneumoniae je jedním z nejčastějších původců takzvaných komunitních pneumonií, tedy zápalů plic získaných v běžném životě a respiračních infekcí, které jsou spojeny s hospitalizací u seniorů a výskytem invazivních pneumokokových onemocnění,“ vysvětluje prim. MUDr. Hana Roháčová, Ph.D. Mezi onemocnění, kterým lze předcházet očkováním s nejvyšší účinností v seniorské populaci, patří právě pneumokoková onemocnění následovaná chřipkou. Nejpočetnější skupinou s vážným průběhem invazivního pneumokokového onemocnění byli v roce 2019 právě senioři starší 65 let, kterých bylo vloni 267, z toho jich bohužel 57 zemřelo. Lékaři proto na počátku očkovací sezony, a nyní i v kontextu koronavirové situace, doporučují očkování jak proti pneumokoku, tak i proti chřipce. Možná, a nyní i doporučovaná, je i současná aplikace vakcín, a to kvůli snížení počtu návštěv v ordinaci praktického lékaře.

zdraví
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%