„Během jarní vlny koronaviru jsme se mnohému naučili a řada domovů pro seniory funguje po epidemiologické stránce dobře. Praha má nyní zasažena tři procenta obyvatel domovů pro seniory. Prohlubuje se však frustrace a deprivace seniorů, kteří jsou v této náročné době ještě odloučení od svých blízkých. Proto naše domovy připravují speciální návštěvní místnosti. Osobní kontakt nejde nahradit a senioři strádají a chřadnou. Apeluji na vládu, aby seniorům ukázala “světlo na konci tunelu” a návštěvy opět umožnila,” řekla Milena Johnová, radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky. Ministru zdravotnictví Janu Blatnému a hlavní hygieničce Jarmile Rážové zaslala dopis minulý týden.

Speciální návštěvní místnost má již připravenou například Domov pro seniory Kobylisy. Zde je pro účely setkávání seniorů s jejich blízkými vyčleněna zimní zahrada. Průběh návštěvy bude mít jasná pravidla: návštěvy smějí vstoupit pouze venkovním vstupem přes vrátnici, kde bude každému návštěvníkovi změřena teplota. Personál domova poté návštěvu odvede k separátnímu vchodu přímo do prostor zimní zahrady. Zde musí všichni použít dezinfekci a gumové rukavice. Nasazený respirátor FFP 2 po celou dobu pobytu v areálu je samozřejmostí. Klienti domova pak mohou strávit hodinu se svými blízkými ve zmíněné zimní zahradě nebo u stolečků v otevřené části zimní zahrady. Na průběh návštěv bude dohlížet personál. Vše je nachystáno tak, aby mohly být dodržovány dvoumetrové rozestupy. Poté se místnost, stoly a židle vydezinfikují, aby mohli přijít další návštěvníci.

Také další pražské domovy pro seniory jsou nachystané nebo se na znovuzavedení návštěv připravují. Na Chodově už je k dispozici místnost s plexisklem a mikrofonem, stejně tak i v domově pro seniory v Krči. Na Hájích plánují zbudovat krytý altánek s plexisklem a mikrofonem, do nějž by byl pro návštěvy separátní vstup z venku.

Na sousedním Slovensku mají pro uskutečňování návštěv stany vhodně upravené pro potkávání, které zapůjčila armáda. Praha bude možnost využití armádních stanů také zvažovat. Ve Francii využívají pro návštěvy speciální venkovní nafukovací stany, kde je mezi seniorem a návštěvou plastová bariéra.

„Před plošnými restrikcemi velmi podporuji chytrá řešení, bezpečná pro ty nejzranitelnější, která zároveň berou ohled i na psychické zdraví. S blížícími se vánočními svátky bude situace neudržitelná,” doplnila Milena Johnová.

Vhodným řešením by bývaly mohly být kontejnery, běžně fungující jako zázemí pro sportovce, které na jaře k dispozici nabídl Český olympijský výbor. Byly by rozděleny přepážkou, aby se zabránilo šíření viru, bohužel však nejsou bezbariérové a mají dveře jen 60 cm široké. Neprojede tudy tedy člověk na vozíku nebo na posteli, takže není možné je pro tyto účely využít.