Lockdown. Výraz, který byl vyhlášen slovem roku
Ilustrace: ingimage.com

Lockdown. Výraz, který byl vyhlášen slovem roku

18. 11. 2020

Jazykovědci každý rok vyhlašují celosvětově nejpoužívanější nová slova. Výrazy, které se dříve používaly zřídka a nyní se na nás valí ze všech stran. Slovem roku 2020 je lockdown. No ano, dostal se i do češtiny, používáme ho běžně.

Lockdown označili za slovo roku vydavatelé Collinsova slovníku, který se každoročně novotvary zabývá. „Jazyk je odrazem světa kolem nás. Rok 2020 je rokem pandemie a poznamenalo to jazyk v ve všech zemích světa. Do některých se rozšířily anglické výrazy, některá slova si lidé vytvořili sami. Lockdown ale dominuje. Ovlivnil způsob, jakým studujeme, pracujeme, nakupujeme, stýkáme se. Zná ho najednou každý, do svého slovníku ho často zařadili i lidé, kteří anglicky nehovoří,“ uvedla Helen Newsteadová, která se podílí na přípravě slovníku neologoismů.

Podle jazykovědců je slovo lockdown tak rozšířené i proto, že v mnoha jazycích neexistuje výraz jednoduše, jednoslovně vyjadřující to, co vystihuje. A tak i většina Čechů začala slovu lockdown rozumět a dokonce i ti, které anglicismy v češtině spíše rozčilují, ho velmi často vzali na milost.

Ovšem i v češtině vznikají každoročně přehledy nových slov a ten letošní je mimořádný. Koronavirus v Češích zvedl vlnu tvořivosti. „Jsou jich stovky a některé se staly běžně používané jako například koronáč nebo koronakrize. Vzniklo i mnoho synonym, typický příklad je řada různých označení pro nezodpovědně se chovajícího člověka jako jako je koronaidiot, covidiot a další. Počítejme ale s tím, že mnoho těchto slov odezní, až pandemie opadne. Nebudou mít v běžné mluvě místo. Nebude třeba vyvářet roušky, takže zmizí výraz rouškovaná. Nebudou se nosit roušky, takže zmizí výraz hrát rouškovanou a podobně,“ uvedla Michaela Lišková z Ústavu pro jazyk český.

Důkazem, že slova a slovní spojení  sice jazykem mohou pořádně zatřást, ale zároveň je jejich životnost krátká, je i to, co se odehrálo v přehledu celosvětově nejpoužívanějších nových slov za uplynulý rok. Víte, co bylo slovem roku 2019? Slovní spojení klimatická stávka. To odráželo skutečnost, že loni se pozornost točila kolem sedmnáctileté aktivistky Grety Thunbergové, dívky, která dokázala pobláznit novináře, politiky i obyčejné lidi a přiměla je zajímat se o stav životního prostředí. Mladí lidé a děti pochodovaly ulicemi a nadávali rodičům, že životní prostředí zaneřádili. Polovina světa Gretu považovala za spasitelku, polovina za figurku zmanipulovanou mediálními poradci a ambiciozními rodiči toužícími po pozornosti.

Rok uběhl a o Gretě není slyšet. Jako by neexistovala. Slovo klimatická stávka se používá minimálně. Tak nezbývá věřit, že v příštím roce postupně zmizí i slova lockdown, home office a další spojená s proměnou života, ke které svět donutila pandemie koronaviru.

Že z češtiny postupně zmizí slova: covid, koronavirus a rouška. A že jen budeme vzpomínat, jaká to byla legrace, když jsme používali slova jako rouškomil nebo koronáfuka.

Že budeme vzpomínat, jak náš život řídil pán jménem Prymula a byl inspirací ke vzniku slov: zaprymulovat se (zavřít se doma), prymalex (soubor vládních opatření proti pandemii), deprymulovaný (deprimovaný vládními opatřeními).

A až budeme chodit normálně do hospod, budeme se smát při vzpomínkách, jak jsme pořádali netcafé (dálková setkání u kávy přes webcamery).

Český jazyk koronavirus
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.