Pondělní rozvolnění: otevřou se obchody, restaurace a služby, povolí se i návštěvy v domovech seniorů
Ilustrační foto: ingimage.com

Pondělní rozvolnění: otevřou se obchody, restaurace a služby, povolí se i návštěvy v domovech seniorů

25. 11. 2020

Ačkoliv definitivně o tom rozhodne vláda na svém mimořádném zasedání tuto neděli, s největší pravděpodobností se už v pondělí rozvolní protiepidemiilogická opatření. Připustil to ministr zdravotnictví Jan Blatný na základě vývoje ukazatelů, které sleduje PES.

Protiepidemiologický systém (PES) posune Česko od pondělka do stupně 3, což bude znamenat nejen otevření restaurací, obchodů i služeb jako je například kadeřnictví, ale možné budou i návštěvy příbuzných v zařízeních pro seniory.  A do škol se od pondělí vrátí také všichni školáci a studenti.

Rozvolnění protiepidemiologických opatření však neznamenají návrat do "normálního" režimu před pandemií. Všude budou nadále platit přísná hygienická pravidla - například restaurace budou moci využít jen polovinu svých kapacit, u stolu budou moci sedět jen čtyři lidé, omezení v počtu osob budou i obchody a služby. Změna na 3. stupeň by přinesla konec nočního zákazu vycházení a navýšení počtu lidí na hromadných akcí. Venku by se mohlo sejít až 50 lidí, uvnitř 10.

Podle ministra Jana Blatného bude přechod do třetího režimu znamenat výrazné zvýšení kontaktů mezi lidmi, což pravděpodobně zpomalí brždění epidemie a v případě vyšších nárustů nových onemocnění koronavirem, by se ěsko opět vrátilo do přísnějšího režimu.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček naděje na rozvolnění epidemiologických opatření mírní. Podle něho se situace nevyvíjí v posledních dnech úplně ideálně. „Čísla neklesají tak, jak bychom si přáli. Situace není jednoznačná. V některých krajích dokonce dochází k mírnému navýšení skóre protiepidemiologického systému," uvedl Hamáček po jednání Krizového štábu.

Podle statistiky ministerstva zdravotnictví se v ČR skóre třetím dnem drží na 57 bodech, což odpovídá stupni tři. Nejnižší skóre je pak v Praze a v jejím okolí, dále v Plzni, Olomouci nebo v Brně. Nejhorší je naopak v okresech Rakovník a Benešov.

Vláda chystá na prosinec další kroky, které by měly epidemii koronaviru krotit. V první polovině prosince chce nechat plošně otestovat všechny učitele a před vánočními svátky chce nabídnout všem lidem možnost dobrovolného otestování pomocí tzv. antigenních testů. Cílem je zachytit co nejvíce nemocných před tím, než se lidé začnou o svátcích navštěvovat. Tyto testy by měly být zdarma.

Za úterý přibylo v Česku 5854 potvrzených případů nákazy koronavirem, celkový počet nakažených od počátku pandemie překročil půl milionu lidí.

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.